Forum

Kuchenne porady

Pierwsza kaczka w życiu

  • Autor: abidiasz Data: 2014-01-13 12:19:08

    Będę piekła pierwszą w życiu kaczkę. Chciałabym prosić Was o porady, co zrobić, aby wyszła w miarę jadalna??

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-01-13 13:02:49

    Kaczka z przepisu Zombi "kaczka z jabłkami i nutą pomarańczy" jest pyszna i prosta. Pierwsza moja kaczka upieczona w święta .Szczerze polecam 

  • Autor: Iza29 Data: 2014-01-13 16:11:43

    http://wielkiezarcie.com/recipe70529.html

    Zawsze robię z tego przepisu i wychodzi super :)

  • Autor: beata66 Data: 2014-01-15 13:21:28

    Też robiłam z tego przepisu :) Smakowało super!

  • Autor: kokarda Data: 2014-01-13 14:31:04

    Również do takiej sie przymierzam :D z chęcią poczytam cenne uwagi i wskazówki :) 

  • Autor: rs1107 Data: 2014-01-13 15:48:16

    Też piekłam pierwszą moją kaczkę naświeta i robiłam tak. Dzień wcześniej natarłam solą, pieprzem, majerankiem i trochę czosnkiem i cebulą. Przed pieczeniem do srodka natkałam jabłek, zszyłam i na patelnie grillową oby ją zrumienić i opiec. potem do brytfanny z wytopionym tłuszczem z patelni i odrobiną margaryny. Do piekarnika na 180 - 200 C bez przykrycia. Piekłam 1 kg kaczki - 1 godzina. Podlewałam co 15 minut winem czerwonym wytrawnym i sokiem, który kaczka puściła. Wyszla mega pyszna!!!!!

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-01-13 16:04:33

    Polecam kaczkę z jabłkami i rewelacyjną kaczkę z sosem żurawinowym wg przepisów bahusa. Przetestowałam w święta, super!!

  • Autor: mama3 Data: 2014-01-13 17:30:33

    Proszę wypróbować przepis, jest bardziej soczysta niż po upieczeniu.

    http://wielkiezarcie.com/recipe106920.html

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-01-14 13:52:22

    Proszę wypróbować przepis, jest bardziej soczysta niż po
    upieczeniu. http://wielkiezarcie.com/recipe106920.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe106920.html Aktywny :)

  • Autor: pa1982 Data: 2014-01-13 17:55:33

    Jedna z najważniejszych zasad to podlewanie kaczki podczas pieczenie co około 15 minut wytopionym z niej tłuszczem,niektórzy smarują też przed końcem pieczenia miodem aby się ładnie zarumieniła. A jeśli chodzi o przyprawy to najważniejsze to sól i majeranek.No i do środka zawsze wkładam kwaśne wydrylowane jabłka  a czasem jak mam to wystarczą obierki z jabłek.Powodzenia przy pieczeniu.  

  • Autor: bahus Data: 2014-01-14 00:51:08

    Co 15 minut to za często...wystarczy co pół godziny. Po co otwierać  tak często piekarnik? Skutkuje to spadkiem temperatury, a to ma bardzo zły wpływ na wynik pieczenia. Kaczki to moja kucharska specjalność. Uwielbiam to mięso i wypróbowałem setki sposobów na jego przyrządzanie. Moje przepisy to efekt wieloletnich eksperymentów.

  • Autor: jolka60 Data: 2014-01-14 09:03:34

    Moim domownikom najbardziej smakuje kaczka z nadzieniem mięsnym.Mielę podroby,kacze lub z kurczaka,indyka i do tego kawałeczek wołowiny lub mięsa drobiowego-najlepiej pierś z kurczaka lub indyka.Do tego jajko,kasza manna lub bułka tarta (do związania farszu),drobno posiekana natka pietruszki.Z przypraw tylko sól,pieprz i majeranek.Przed nadzianiem kaczki też ją nacieram taką mieszanką-z zewnątrz koniecznie,w środku można pominąć.Następnie piekę-w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie.W tym  drugim przypadku nie da rady jej podlewać,chyba ze pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i wtedy podlać.Dodam,że największe wzięcie ma często farsz.

  • Autor: bahus Data: 2014-01-14 16:41:53

    Dodaj kiedyś do tego pysznego farszu gałązkę posiekanego rozmarynu. (Nie za dużo aby rozmaryn nie zdominował smaku). Zobaczysz, że kaczka będzie wtedy jeszcze smaczniejsza. Majeranek i rozmaryn to dobre małżeństwo.

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-14 17:59:42

    Mówisz .. muszę przyjrzeć się bliżej temu związkowi przy najbliższej kaczusi .

  • Autor: jolka60 Data: 2014-01-15 09:14:43

    Dzięki,wypróbuje.

  • Autor: beata66 Data: 2014-01-15 13:20:13

    Potwierdzam :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-14 14:14:34

    A teraz ja mam kaczy problem . Kaczusia pekinka spontanicznie upolowana i zerkam na przepisy . Hmm ma ktoś coś jeszcze do dodania i dopisania to zamieniam się w słuch .. )) Waga kaczusi 1987 g .. . No to cuś trzeba z nią począć ... ?

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-14 18:38:06

    Zajrzyj kochana w przepisy Bahusa, tam jest smakowita kaczuszka http://wielkiezarcie.com/recipe70529.html

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-01-14 19:00:44

    Megi, Bogusia dobrze radzi, kaczka z tego przepisu pyszna. Ja robiłam też sos żurawinowy z przepisu Bahusa (tylko ilość wódeczki podwoiłam hihihi), rewelacyjny, polecam

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-14 19:14:17

    Miałyśmy podobne myśli .. ja tam na %% nie będę oszczędzać . Nie mniej M .. już nosek krzywi i mówi '' kaaaczka chyba nie lubię '' . Jak nie to nie .. zaproszę Was .. prawdaż ?

  • Autor: patrycja1 Data: 2014-01-14 19:33:59

    Megi, oj tak, oj tak!!!! Jak nie to nie, my chętnie i choćby jużżżżżżżż

  • Autor: bogdzia Data: 2014-01-14 19:51:55

    Ja też przylecę, M nie zna się, kaczuszka jest smaczna, będziemy pałaszować i popijać winkiem moim własnym

  • Autor: abidiasz Data: 2014-01-15 07:11:10

    Dzięki za rady, mam jednak pytanie o proporcje soli, ile na kilogram,tak mniej więcej, żeby nie wyszła za słona?

  • Autor: crisen Data: 2014-01-15 11:50:34

    Gdzie kupujecie kaczki i jaką wybrać? Mam w planie upiec,oj narobiłyście smaku.

  • Autor: anrubi Data: 2014-01-15 12:07:17

    Też podczytuję wątek :) 

    Jak smakują te promocyjne z BIEDRONKI czy LIDLA?

    Mieszkam wprawdzie na wsi, ale tu kaczki już nie uświadczysz :)  Czarnina u mojej Babci kilka razy w roku, nawet Babcia flaczki czyściła i obwiązywała podroby, to były czasy...

  • Autor: pa1982 Data: 2014-01-15 12:22:01

    Ja kupuję tylko z Biedronki są dobre i tanie.Kupuje tam też królika. 

  • Autor: olusia23 Data: 2014-01-15 12:10:01

    Polecam Ci mój niezawodny sposób na kaczkę z jabłkami i majerankiem. Jest pyszna i rozpływa się w ustach :) http://wielkiezarcie.com/recipe106330.html

  • Autor: Piper Data: 2014-12-18 17:45:54

    Odswiezam watek.

    Pierwszy raz bede piekla kaczke i nie mam pojecia jak to zrobic. Jakie nadzienie, zeby mozna bylo podac do ziemniakow, jablka mnie nie przekonuja, czy musza tam byc???czy jest jakis specjalny sos do polewania czy do posmarowania miesa, czy tylko wytopionym  tluszczem sie podlewa mieso.Jak dlugo sie piecze taka mieso, jak zrobic chrupiaca skorke......To musi byc cos innego, oceniac beda wielbiciele kaczek.

    Bardzo prosze o pomoc

  • Autor: makusia Data: 2014-12-18 17:48:13

    Jak będę robić, to nafaszeruję kaszą i grzybami :)

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-12-18 19:37:39

    Ja jak już uporam się z tymi resztkami piór, to wyciągam kości i nadziewam mięskiem mielonym wieprzowo- drobiowym wymieszanym z większymi kawałkami mięsa np. z piersi kurczaka. Zaszywam, obwiązuję i piekę w rękawie. Na 20 min przed końcem rozrywam worek, dodaję obgotowane ziemniaki i mam gotowy cały obiad. Pyszna jest też ta z jabłkami i odrobiną pomarańczy. Pozdrawiam.

  • Autor: Basialis Data: 2014-12-18 20:13:34

    Tez wyciagam wszystkie kosci( nie rozcinajac ptaka), nadziewam posiekana(zmielona) kurza watrobka wymieszana z namoczonymi bulkami i jajkami.Do farszu wkrajam peczek pietruszki i koperku.Bardzo nam taka smakuje.

  • Autor: Piper Data: 2014-12-19 01:18:01

    Ja jak już uporam się z tymi resztkami piór, to wyciągam kości i
    nadziewam mięskiem mielonym wieprzowo- drobiowym wymieszanym z większymi
    kawałkami mięsa np. z piersi kurczaka. Zaszywam, obwiązuję i piekę w
    rękawie. Na 20 min przed końcem rozrywam worek, dodaję obgotowane ziemniaki
    i mam gotowy cały obiad. Pyszna jest też ta z jabłkami i odrobiną
    pomarańczy. Pozdrawiam.

    tymi jablkami i pomaranczami to nadziewam ta kaczke czy obkladam czy jeszcze inaczej?

  • Autor: Piper Data: 2014-12-18 20:13:18

    a czy mozna zrobic ja jakos na ostro/pikantnie?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-12-18 20:22:29

    http://wielkiezarcie.com/recipe112716.html

    Możesz zrezygnować z jabłek a farsz doprawić bardzo pikantnie, jeśli lubisz.

Przejdź do pełnej wersji serwisu