Też piekłam pierwszą moją kaczkę naświeta i robiłam tak. Dzień wcześniej natarłam solą, pieprzem, majerankiem i trochę czosnkiem i cebulą. Przed pieczeniem do srodka natkałam jabłek, zszyłam i na patelnie grillową oby ją zrumienić i opiec. potem do brytfanny z wytopionym tłuszczem z patelni i odrobiną margaryny. Do piekarnika na 180 - 200 C bez przykrycia. Piekłam 1 kg kaczki - 1 godzina. Podlewałam co 15 minut winem czerwonym wytrawnym i sokiem, który kaczka puściła. Wyszla mega pyszna!!!!!
Jedna z najważniejszych zasad to podlewanie kaczki podczas pieczenie co około 15 minut wytopionym z niej tłuszczem,niektórzy smarują też przed końcem pieczenia miodem aby się ładnie zarumieniła. A jeśli chodzi o przyprawy to najważniejsze to sól i majeranek.No i do środka zawsze wkładam kwaśne wydrylowane jabłka a czasem jak mam to wystarczą obierki z jabłek.Powodzenia przy pieczeniu.
Co 15 minut to za często...wystarczy co pół godziny. Po co otwierać tak często piekarnik? Skutkuje to spadkiem temperatury, a to ma bardzo zły wpływ na wynik pieczenia. Kaczki to moja kucharska specjalność. Uwielbiam to mięso i wypróbowałem setki sposobów na jego przyrządzanie. Moje przepisy to efekt wieloletnich eksperymentów.
Moim domownikom najbardziej smakuje kaczka z nadzieniem mięsnym.Mielę podroby,kacze lub z kurczaka,indyka i do tego kawałeczek wołowiny lub mięsa drobiowego-najlepiej pierś z kurczaka lub indyka.Do tego jajko,kasza manna lub bułka tarta (do związania farszu),drobno posiekana natka pietruszki.Z przypraw tylko sól,pieprz i majeranek.Przed nadzianiem kaczki też ją nacieram taką mieszanką-z zewnątrz koniecznie,w środku można pominąć.Następnie piekę-w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie.W tym drugim przypadku nie da rady jej podlewać,chyba ze pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i wtedy podlać.Dodam,że największe wzięcie ma często farsz.
Dodaj kiedyś do tego pysznego farszu gałązkę posiekanego rozmarynu. (Nie za dużo aby rozmaryn nie zdominował smaku). Zobaczysz, że kaczka będzie wtedy jeszcze smaczniejsza. Majeranek i rozmaryn to dobre małżeństwo.
A teraz ja mam kaczy problem . Kaczusia pekinka spontanicznie upolowana i zerkam na przepisy . Hmm ma ktoś coś jeszcze do dodania i dopisania to zamieniam się w słuch .. )) Waga kaczusi 1987 g .. . No to cuś trzeba z nią począć ... ?
Megi, Bogusia dobrze radzi, kaczka z tego przepisu pyszna. Ja robiłam też sos żurawinowy z przepisu Bahusa (tylko ilość wódeczki podwoiłam hihihi), rewelacyjny, polecam
Miałyśmy podobne myśli .. ja tam na %% nie będę oszczędzać . Nie mniej M .. już nosek krzywi i mówi '' kaaaczka chyba nie lubię '' . Jak nie to nie .. zaproszę Was .. prawdaż ?
Mieszkam wprawdzie na wsi, ale tu kaczki już nie uświadczysz :) Czarnina u mojej Babci kilka razy w roku, nawet Babcia flaczki czyściła i obwiązywała podroby, to były czasy...
Pierwszy raz bede piekla kaczke i nie mam pojecia jak to zrobic. Jakie nadzienie, zeby mozna bylo podac do ziemniakow, jablka mnie nie przekonuja, czy musza tam byc???czy jest jakis specjalny sos do polewania czy do posmarowania miesa, czy tylko wytopionym tluszczem sie podlewa mieso.Jak dlugo sie piecze taka mieso, jak zrobic chrupiaca skorke......To musi byc cos innego, oceniac beda wielbiciele kaczek.
Ja jak już uporam się z tymi resztkami piór, to wyciągam kości i nadziewam mięskiem mielonym wieprzowo- drobiowym wymieszanym z większymi kawałkami mięsa np. z piersi kurczaka. Zaszywam, obwiązuję i piekę w rękawie. Na 20 min przed końcem rozrywam worek, dodaję obgotowane ziemniaki i mam gotowy cały obiad. Pyszna jest też ta z jabłkami i odrobiną pomarańczy. Pozdrawiam.
Tez wyciagam wszystkie kosci( nie rozcinajac ptaka), nadziewam posiekana(zmielona) kurza watrobka wymieszana z namoczonymi bulkami i jajkami.Do farszu wkrajam peczek pietruszki i koperku.Bardzo nam taka smakuje.
Ja jak już uporam się z tymi resztkami piór, to wyciągam kości i nadziewam mięskiem mielonym wieprzowo- drobiowym wymieszanym z większymi kawałkami mięsa np. z piersi kurczaka. Zaszywam, obwiązuję i piekę w rękawie. Na 20 min przed końcem rozrywam worek, dodaję obgotowane ziemniaki i mam gotowy cały obiad. Pyszna jest też ta z jabłkami i odrobiną pomarańczy. Pozdrawiam.
tymi jablkami i pomaranczami to nadziewam ta kaczke czy obkladam czy jeszcze inaczej?
Będę piekła pierwszą w życiu kaczkę. Chciałabym prosić Was o porady, co zrobić, aby wyszła w miarę jadalna??
Kaczka z przepisu Zombi "kaczka z jabłkami i nutą pomarańczy" jest pyszna i prosta. Pierwsza moja kaczka upieczona w święta .Szczerze polecam
http://wielkiezarcie.com/recipe70529.html
http://wielkiezarcie.com/recipe70529.html
Zawsze robię z tego przepisu i wychodzi super :)
Też robiłam z tego przepisu :) Smakowało super!
Również do takiej sie przymierzam :D z chęcią poczytam cenne uwagi i wskazówki :)
Też piekłam pierwszą moją kaczkę naświeta i robiłam tak. Dzień wcześniej natarłam solą, pieprzem, majerankiem i trochę czosnkiem i cebulą. Przed pieczeniem do srodka natkałam jabłek, zszyłam i na patelnie grillową oby ją zrumienić i opiec. potem do brytfanny z wytopionym tłuszczem z patelni i odrobiną margaryny. Do piekarnika na 180 - 200 C bez przykrycia. Piekłam 1 kg kaczki - 1 godzina. Podlewałam co 15 minut winem czerwonym wytrawnym i sokiem, który kaczka puściła. Wyszla mega pyszna!!!!!
Polecam kaczkę z jabłkami i rewelacyjną kaczkę z sosem żurawinowym wg przepisów bahusa. Przetestowałam w święta, super!!
Proszę wypróbować przepis, jest bardziej soczysta niż po upieczeniu.
http://wielkiezarcie.com/recipe106920.html
Proszę wypróbować przepis, jest bardziej soczysta niż po
http://wielkiezarcie.com/recipe106920.html Aktywny :)upieczeniu. http://wielkiezarcie.com/recipe106920.html
Jedna z najważniejszych zasad to podlewanie kaczki podczas pieczenie co około 15 minut wytopionym z niej tłuszczem,niektórzy smarują też przed końcem pieczenia miodem aby się ładnie zarumieniła. A jeśli chodzi o przyprawy to najważniejsze to sól i majeranek.No i do środka zawsze wkładam kwaśne wydrylowane jabłka a czasem jak mam to wystarczą obierki z jabłek.Powodzenia przy pieczeniu.
Co 15 minut to za często...wystarczy co pół godziny. Po co otwierać tak często piekarnik? Skutkuje to spadkiem temperatury, a to ma bardzo zły wpływ na wynik pieczenia. Kaczki to moja kucharska specjalność. Uwielbiam to mięso i wypróbowałem setki sposobów na jego przyrządzanie. Moje przepisy to efekt wieloletnich eksperymentów.
Moim domownikom najbardziej smakuje kaczka z nadzieniem mięsnym.Mielę podroby,kacze lub z kurczaka,indyka i do tego kawałeczek wołowiny lub mięsa drobiowego-najlepiej pierś z kurczaka lub indyka.Do tego jajko,kasza manna lub bułka tarta (do związania farszu),drobno posiekana natka pietruszki.Z przypraw tylko sól,pieprz i majeranek.Przed nadzianiem kaczki też ją nacieram taką mieszanką-z zewnątrz koniecznie,w środku można pominąć.Następnie piekę-w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie.W tym drugim przypadku nie da rady jej podlewać,chyba ze pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i wtedy podlać.Dodam,że największe wzięcie ma często farsz.
Dodaj kiedyś do tego pysznego farszu gałązkę posiekanego rozmarynu. (Nie za dużo aby rozmaryn nie zdominował smaku). Zobaczysz, że kaczka będzie wtedy jeszcze smaczniejsza. Majeranek i rozmaryn to dobre małżeństwo.
Mówisz .. muszę przyjrzeć się bliżej temu związkowi przy najbliższej kaczusi .
Dzięki,wypróbuje.
Potwierdzam :)
A teraz ja mam kaczy problem . Kaczusia pekinka spontanicznie upolowana i zerkam na przepisy . Hmm ma ktoś coś jeszcze do dodania i dopisania to zamieniam się w słuch .. )) Waga kaczusi 1987 g .. . No to cuś trzeba z nią począć ... ?
Zajrzyj kochana w przepisy Bahusa, tam jest smakowita kaczuszka http://wielkiezarcie.com/recipe70529.html
Megi, Bogusia dobrze radzi, kaczka z tego przepisu pyszna. Ja robiłam też sos żurawinowy z przepisu Bahusa (tylko ilość wódeczki podwoiłam hihihi), rewelacyjny, polecam
Miałyśmy podobne myśli .. ja tam na %% nie będę oszczędzać . Nie mniej M .. już nosek krzywi i mówi '' kaaaczka chyba nie lubię '' . Jak nie to nie .. zaproszę Was .. prawdaż ?
Megi, oj tak, oj tak!!!! Jak nie to nie, my chętnie i choćby jużżżżżżżż
Ja też przylecę, M nie zna się, kaczuszka jest smaczna, będziemy pałaszować i popijać winkiem moim własnym
Dzięki za rady, mam jednak pytanie o proporcje soli, ile na kilogram,tak mniej więcej, żeby nie wyszła za słona?
Gdzie kupujecie kaczki i jaką wybrać? Mam w planie upiec,oj narobiłyście smaku.
Też podczytuję wątek :)
Jak smakują te promocyjne z BIEDRONKI czy LIDLA?
Mieszkam wprawdzie na wsi, ale tu kaczki już nie uświadczysz :) Czarnina u mojej Babci kilka razy w roku, nawet Babcia flaczki czyściła i obwiązywała podroby, to były czasy...
Ja kupuję tylko z Biedronki są dobre i tanie.Kupuje tam też królika.
Polecam Ci mój niezawodny sposób na kaczkę z jabłkami i majerankiem. Jest pyszna i rozpływa się w ustach :) http://wielkiezarcie.com/recipe106330.html
Odswiezam watek.
Pierwszy raz bede piekla kaczke i nie mam pojecia jak to zrobic. Jakie nadzienie, zeby mozna bylo podac do ziemniakow, jablka mnie nie przekonuja, czy musza tam byc???czy jest jakis specjalny sos do polewania czy do posmarowania miesa, czy tylko wytopionym tluszczem sie podlewa mieso.Jak dlugo sie piecze taka mieso, jak zrobic chrupiaca skorke......To musi byc cos innego, oceniac beda wielbiciele kaczek.
Bardzo prosze o pomoc
Jak będę robić, to nafaszeruję kaszą i grzybami :)
Ja jak już uporam się z tymi resztkami piór, to wyciągam kości i nadziewam mięskiem mielonym wieprzowo- drobiowym wymieszanym z większymi kawałkami mięsa np. z piersi kurczaka. Zaszywam, obwiązuję i piekę w rękawie. Na 20 min przed końcem rozrywam worek, dodaję obgotowane ziemniaki i mam gotowy cały obiad. Pyszna jest też ta z jabłkami i odrobiną pomarańczy. Pozdrawiam.
Tez wyciagam wszystkie kosci( nie rozcinajac ptaka), nadziewam posiekana(zmielona) kurza watrobka wymieszana z namoczonymi bulkami i jajkami.Do farszu wkrajam peczek pietruszki i koperku.Bardzo nam taka smakuje.
Ja jak już uporam się z tymi resztkami piór, to wyciągam kości i
tymi jablkami i pomaranczami to nadziewam ta kaczke czy obkladam czy jeszcze inaczej?nadziewam mięskiem mielonym wieprzowo- drobiowym wymieszanym z większymi
kawałkami mięsa np. z piersi kurczaka. Zaszywam, obwiązuję i piekę w
rękawie. Na 20 min przed końcem rozrywam worek, dodaję obgotowane ziemniaki
i mam gotowy cały obiad. Pyszna jest też ta z jabłkami i odrobiną
pomarańczy. Pozdrawiam.
a czy mozna zrobic ja jakos na ostro/pikantnie?
http://wielkiezarcie.com/recipe112716.html
Możesz zrezygnować z jabłek a farsz doprawić bardzo pikantnie, jeśli lubisz.