Mój pierwszy pomysł ... rosół . Oczywiście z dodatkiem mięsa drobiowego . A póżniej taka ugotowana w warzywach wołowina to świetny farsz do krokietów , pierogów czy dodatek do pasztetu .
Megi,niekoniecznie z dodatkiem drobiu,chyba,że ma się dostęp do swojskiego.Nie tak dawno zepsułam fajny rosół,bo dodałam kawałek kupnego kurczaka,a była wołowina,"gęsina" i zapowiadał się świetnie.Z tymi fermowymi kurczakami i ich swieżością bywa różnie.Mój też wyglądał na świeży.Hmm,może i był,ale mógł być karmiony jakimś świństwem.
Iza,na dwa tygodnie?Rosół to nie zupa,do której można wrzucić kawałek mięsa lub nawet nie.Rosół,taki prawdziwy,esencjonalny,wymaga mięsa i warzyw.Kilogram wołowiny to nie jest za dużo.U mnie woda tylko zakrywa mięso,no,może na kilka centymetrów.
A co to kilogram mięsa , dla 5 osobowej rodziny.U nas jeszcze dochodzą 2 psy, mało im oczy z orbit nie wyjdą , jak czują wołowinę.Powiem szczerze, że sama wolę nie zjeść, tylko im dać pod stołem, po kryjomu:)
A co to kilogram mięsa , dla 5 osobowej rodziny.U nas jeszcze dochodzą 2 psy, mało im oczy z orbit nie wyjdą , jak czują wołowinę.Powiem szczerze, że sama wolę nie zjeść, tylko im dać pod stołem, po kryjomu:)
nas dwoje :) gotuję rosołek i robię rolady , to na jutro , dziś były bitki w sosie , mniam :)
W sobote robilam rolady wolowe. Mieso nalezy podzielic na wieksze plastrym, rozbic, posmarowac musztarda, na to boczek , kila kawalkow ogorka, przyprawy, ew. cebulke, zawinac, spiac wykalaczkami, sznurkiem lub klamerkami, podsmarzyc , podlac brandy, woda, mozna wrzucic pomidory i udusic do miekkosci. Nadmiar mozesz zamrozic, na nastepny raz bedzie jak znalazl, pozdrawiam.
mam tego 2 kawałki, długie paski, po ok. 0,5 kg - co proponujecie z tego zrobić ? wogóle nie mam pomysłu :(
Mój pierwszy pomysł ... rosół . Oczywiście z dodatkiem mięsa drobiowego . A póżniej taka ugotowana w warzywach wołowina to świetny farsz do krokietów , pierogów czy dodatek do pasztetu .
Megi,niekoniecznie z dodatkiem drobiu,chyba,że ma się dostęp do swojskiego.Nie tak dawno zepsułam fajny rosół,bo dodałam kawałek kupnego kurczaka,a była wołowina,"gęsina" i zapowiadał się świetnie.Z tymi fermowymi kurczakami i ich swieżością bywa różnie.Mój też wyglądał na świeży.Hmm,może i był,ale mógł być karmiony jakimś świństwem.
Oj to trafił się Tobie wyjątkowy kurczak - blady .
No właśnie,blada d..a to była zamiast rosołu.
Rosołek bym zrobiła, a mięsko bym zjadła z chrzanem lub musztardą, mniam:)
dziewczyny, ale tego jest kilogram, to byłby rosołek na 2 tygodnie :) może coś jeszcze innego ?
Iza,na dwa tygodnie?Rosół to nie zupa,do której można wrzucić kawałek mięsa lub nawet nie.Rosół,taki prawdziwy,esencjonalny,wymaga mięsa i warzyw.Kilogram wołowiny to nie jest za dużo.U mnie woda tylko zakrywa mięso,no,może na kilka centymetrów.
A co to kilogram mięsa , dla 5 osobowej rodziny.U nas jeszcze dochodzą 2 psy, mało im oczy z orbit nie wyjdą , jak czują wołowinę.Powiem szczerze, że sama wolę nie zjeść, tylko im dać pod stołem, po kryjomu:)
A co to kilogram mięsa , dla 5 osobowej rodziny.U nas jeszcze dochodzą 2
nas dwoje :) gotuję rosołek i robię rolady , to na jutro , dziś były bitki w sosie , mniam :)psy, mało im oczy z orbit nie wyjdą , jak czują wołowinę.Powiem szczerze,
że sama wolę nie zjeść, tylko im dać pod stołem, po kryjomu:)
dziękuję Wam babeczki :)
Można też śladem Magdy G. porosołkową wołowinkę, podać na drugie danie w sosie chrzanowym. Tu się podpięłam, bo podobny smakowo pomysł
Ja ostatnio z rostbefu robiłam pyszną zupę gulaszową! I polecam również, gulasz Madziarski http://wielkiezarcie.com/recipe31721.html + Czeskie knedliki http://wielkiezarcie.com/recipe15755.html
Dopisano 14-01-16 9:51:57:
http://wielkiezarcie.com/recipe31721.html
http://wielkiezarcie.com/recipe15755.html
Ja ostatnio z rostbefu robiłam pyszną zupę gulaszową! I polecam
cudny ten gulasz :) chyba zrobię rosół, gulasz i może bitki ...również, gulasz Madziarski
http://wielkiezarcie.com/recipe31721.html + Czeskie knedliki
http://wielkiezarcie.com/recipe15755.htmlDopisano 14-01-16
9:51:57:http://wielkiezarcie.com/recipe31721.html
http://wielkiezarcie.com/recipe15755.html
Gulasz z rostbefu jest pyszny
Pieczeń, steki, steki siekane, bitki, na gulasz też się wydaje np- boeuf bourguignon, strogonow itp
W sobote robilam rolady wolowe. Mieso nalezy podzielic na wieksze plastrym, rozbic, posmarowac musztarda, na to boczek , kila kawalkow ogorka, przyprawy, ew. cebulke, zawinac, spiac wykalaczkami, sznurkiem lub klamerkami, podsmarzyc , podlac brandy, woda, mozna wrzucic pomidory i udusic do miekkosci. Nadmiar mozesz zamrozic, na nastepny raz bedzie jak znalazl, pozdrawiam.
A do rolad kluski sląskie i modra kapusta:) mmmm.poezja
...dokladnie tak bylo Gabi, podgladalas?...tylko o czerwonym winie zapomnialas, pozdrawiam.