Forum

Kuchenne porady

co zrobić z rostbefu wołowego?

  • Autor: iza1 Data: 2014-01-16 08:01:32

    mam tego 2 kawałki, długie paski, po ok. 0,5 kg - co proponujecie z tego zrobić ? wogóle nie mam pomysłu :(

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-16 08:19:43

    Mój pierwszy pomysł ... rosół . Oczywiście z dodatkiem mięsa drobiowego . A póżniej taka ugotowana w warzywach wołowina to świetny farsz do krokietów , pierogów czy dodatek do pasztetu .

  • Autor: jolka60 Data: 2014-01-16 09:30:35

    Megi,niekoniecznie z dodatkiem drobiu,chyba,że ma się dostęp do swojskiego.Nie tak dawno zepsułam fajny rosół,bo dodałam kawałek kupnego kurczaka,a była wołowina,"gęsina" i zapowiadał się świetnie.Z tymi fermowymi kurczakami i ich swieżością bywa różnie.Mój też wyglądał na świeży.Hmm,może i był,ale mógł być karmiony jakimś świństwem.

  • Autor: megi65 Data: 2014-01-16 09:39:13

    Oj to trafił się Tobie wyjątkowy kurczak - blady .

  • Autor: jolka60 Data: 2014-01-16 09:40:57

    No właśnie,blada d..a to była zamiast rosołu.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-16 08:46:33

    Rosołek bym zrobiła, a mięsko bym zjadła z chrzanem lub musztardą, mniam:)

  • Autor: iza1 Data: 2014-01-16 09:20:03

    dziewczyny, ale tego jest kilogram, to byłby rosołek na 2 tygodnie :) może coś jeszcze innego ?

  • Autor: jolka60 Data: 2014-01-16 09:26:56

    Iza,na dwa tygodnie?Rosół to nie zupa,do której można wrzucić kawałek mięsa lub nawet nie.Rosół,taki prawdziwy,esencjonalny,wymaga mięsa i warzyw.Kilogram wołowiny to nie jest za dużo.U mnie woda tylko zakrywa mięso,no,może na kilka centymetrów.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-16 17:02:22

    A co to kilogram mięsa , dla 5 osobowej rodziny.U nas jeszcze dochodzą 2 psy, mało im oczy z orbit nie wyjdą , jak czują wołowinę.Powiem szczerze, że sama wolę nie zjeść, tylko im dać pod stołem, po kryjomu:)

  • Autor: iza1 Data: 2014-01-16 18:37:41

    A co to kilogram mięsa , dla 5 osobowej rodziny.U nas jeszcze dochodzą 2
    psy, mało im oczy z orbit nie wyjdą , jak czują wołowinę.Powiem szczerze,
    że sama wolę nie zjeść, tylko im dać pod stołem, po kryjomu:)

     nas dwoje :) gotuję rosołek i robię rolady , to na jutro , dziś były bitki w sosie , mniam :)

  • Autor: iza1 Data: 2014-01-16 21:05:48

    dziękuję Wam  babeczki :)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-01-16 09:27:06

    Można też śladem Magdy G. porosołkową wołowinkę, podać na drugie danie w sosie chrzanowym. Tu się podpięłam, bo podobny smakowo pomysł

  • Autor: iwciaG Data: 2014-01-16 09:32:39

    Ja ostatnio z rostbefu robiłam pyszną zupę gulaszową! I polecam również, gulasz Madziarski http://wielkiezarcie.com/recipe31721.html + Czeskie knedliki http://wielkiezarcie.com/recipe15755.html

    Dopisano 14-01-16 9:51:57:

    http://wielkiezarcie.com/recipe31721.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe15755.html

  • Autor: iza1 Data: 2014-01-16 09:54:21

    Ja ostatnio z rostbefu robiłam pyszną zupę gulaszową! I polecam
    również, gulasz Madziarski
    http://wielkiezarcie.com/recipe31721.html  + Czeskie knedliki
    http://wielkiezarcie.com/recipe15755.htmlDopisano 14-01-16
    9:51:57:http://wielkiezarcie.com/recipe31721.html   
    http://wielkiezarcie.com/recipe15755.html

    cudny ten gulasz :) chyba zrobię rosół, gulasz i może bitki ...

  • Autor: emeska1974 Data: 2014-01-16 10:43:02

    Gulasz z rostbefu jest pyszny

  • Autor: majolika Data: 2014-01-16 10:55:11

    Pieczeń, steki, steki siekane, bitki, na gulasz też się wydaje np- boeuf bourguignon, strogonow itp

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-01-16 11:35:22

    W sobote robilam rolady wolowe. Mieso nalezy podzielic na wieksze plastrym, rozbic, posmarowac musztarda, na to boczek , kila kawalkow ogorka, przyprawy, ew. cebulke, zawinac, spiac wykalaczkami, sznurkiem lub klamerkami, podsmarzyc , podlac brandy, woda, mozna wrzucic pomidory i udusic do miekkosci. Nadmiar mozesz zamrozic, na nastepny raz bedzie jak znalazl, pozdrawiam.

  • Autor: gabigold Data: 2014-01-16 12:19:29

    A do rolad kluski sląskie i modra kapusta:) mmmm.poezja 

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-01-17 14:08:10

    ...dokladnie tak bylo Gabi, podgladalas?...tylko o czerwonym winie zapomnialas, pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu