Forum

Kuchenne porady

Jak to zrobić?

  • Autor: beamar75 Data: 2014-01-17 23:49:38

    Znalazłam bardzo fajny przepis na przystawkę. Niestety osoba , która ten przepis wstawiła dała niekompletny opis jego przyrządzenia. Jest to przepis z innej strony , bo na stronie WŻ to się raczej nie zdarza. Mam więc prośbę do osób z WŻ . Czy ktoś może coś takiego robił i może mi podać cały przepis? To ten przepis : http://mniami.pl/przepis,3526,zawijana-szynka-z-serem.html.

  • Autor: jolka60 Data: 2014-01-18 00:36:11

    Witaj.Zerknęłam na tę stronę.Ten "przepis" to jedno wielkie nieporozumienie.To tak,jakby napisał,żeby położyć kiełbasę na chleb i masz kanapkę.Po jaka cho...ę tam masło,tez trudno zgadnąć.Mam nadzieję,że nie sugerowałaś się zdjęciem,bo pasuje do opisu jak "piernik do wiatraka".

    Jeśli chcesz jakieś proste "zawijaski",musisz uruchomić wyobrażnię.Możesz zrobić z różnych gatunków sera,z szynki,szynki konserwowej,salami.Oprócz tego możesz w nich zawinąć np.pasek papryki czerwonej (ma być chrupiąca i soczysta),odsączone z zalewy-kukurydza z puszki (młodziutkie kolby),papryka marynowana,ćwiartka ogórka konserwowego czy kiszonego,twarożek czy jajko na twardo utarte z chrzanem,listek cykorii czy sałaty rzymskiej,kawałek mango itp,itd.

    Możesz też pokusić się o zrobienie rolady z sera żółtego-przepisy znajdziesz i na WŻ.Taki ser odpowiedniego kształtu podgrzewa sie w dość gorącej wodzie (najlepiej w woreczku foliowym),aż stanie się miękki i da się rozwałkować.W międzyczasie trzeba przygotować farsz,jaki lubisz.Ser wyjąć,rozwałkować tak,żeby dał się zwinąć w roladę,rozprowadzić nadzienie,zwinąć ciasno(i owinąć np folią ) i wystudzić.To tak w skrócie.

  • Autor: beamar75 Data: 2014-01-18 14:28:45

    Zasugerowałam się własnie zdjęciem. Bardzo apetycznie to wyglądało. Dziękuję za podsunięcie pomysłów. Moja wyobraźnia już zaczyna działać. Jeszcze raz dziękuję. 

  • Autor: jolka60 Data: 2014-01-19 15:05:51

    Trzymam kciuki.

  • Autor: beamar75 Data: 2014-01-20 16:50:22

    Dziękuję. 

  • Autor: iwciaG Data: 2014-01-18 10:21:52

    Moja koleżanka podała kiedyś szynkę nie wędzoną ( prostokątną ), smarowaną samym chrzanem lub serkiem chrzanowym, na środku kładła szparaga białego, ze słoika z zalewy i to zwijała w rulonik. Podała na liściach sałaty.

  • Autor: beamar75 Data: 2014-01-18 14:30:01

    Ciekawe. Może spróbuję, o ile uda mi się kupić szparagi w słoiku.

  • Autor: gabigold Data: 2014-01-18 20:24:02

    http://wielkiezarcie.com/recipe58891.html

    Tutaj na jednej fotce widac taką szyneczkę ze szparagami:)

  • Autor: beamar75 Data: 2014-01-20 16:55:10

    Fajnie wyglądają. Zresztą te inne przystawki też apetycznie się prezentują. Tyle, że nie wiem co to jest to coś prostokątnego z zielonym środkiem koło jajek.

Przejdź do pełnej wersji serwisu