Forum

Kuchenne porady

Polędwiczki

• Autor: Kormag Data: 2014-01-19 13:11:07

Witajcie drodzy Forumowicze :)

Potrzebuję pomysłu bo w głowie pustka a przepisów bez liku :D

Mam w lodówce 2 poledwiczki wieprzowe i nie mam zupełnego pojęcia co z nich przygotować. Z wczorajszego obiadu zostały placki ziemniaczane więc może coś ala gulasz, a może coś zupełnie innego. Podpowidzcie proszę jakieś sprawdzone przepisy

Z góry serdeczne dzięki

• Autor: jolka60 Data: 2014-01-19 14:33:24

Pierwsze,co mi przyszło na myśl,to nie mieszaj ich z plackami.To zbyt szlachetne mięso.Na tak na szybko nie podam Ci przepisu,ale...polędwiczki to bardzo delikatne mięso,które najlepiej bardzo krótko przygotowywać.W zeszły weekend akurat jedliśmy w hotelu polędwiczki w sosie śródziemnomorskim.Nie mam pojęcia,według jakiego przepisu był ten sos zrobiony,ale smaczny był na pewno.

Najlepiej w jakimś sosie lub w galarecie.

• Autor: Paola_r Data: 2014-01-19 14:37:00

Zrobiłabym pieczarki odparowane ze śmietany. Polędwiczki obsmażone w plastrach, z rozmarynem i tłuczonym pieprzem. Podane w sosie.

Druga opcja: mocno schłodzone tzatziki zamiast pieczarek. Do placków. Polędwiczki obsmażone, jak wyżej.

Do tego ewentualnie dowolne surówki. Nie sałatki. Surówki, co tam w domu masz. Na winie. Co się nawinie Albo mizeria z jogurtem greckim i nieprzyzwoitą ilością koperku. Resztę polędwiczek z pieczarkami można zostawić (jeśli coś zostanie) i następnego dnia ugotować kluski śląskie. Zrobić na przykład zwykłą, siermiężną surówkę z kiszonej kapusty-szybko i na temat.

Editka: zgadzam się z Jolą co do szlachetności, kruchości mięsa, ale jak już trzeba szybko się decydować ...

• Autor: martusia72 Data: 2014-01-19 15:22:08

Polecam z pełną odpowiedzialnością "polędwiczki wieprzowe pychota" użytkownika latraviatta. Robiłam je już wiele razy i jeszcze nie znalazł się nikt, komu by nie smakowały. Wprost przeciwnie. Zawsze słyszę zachwyty. A samo przygotowanie dania nie jest zbyt pracochłonne.

• Autor: Kormag Data: 2014-01-19 15:41:44

Odrobinę za późno przeczytałem Twój post i zrobiłem według swojego "widzi mi się"  tj:

Rozbite pięścią polędwiczki:  posoliłem, popieprzyczłem, następnie krótko obsmażyłem na sklarowanym maśle, podlałem delikatnie bulionem warzywnym, dodałem suszone grzybki i dużo pokrojonej w piórka cebuli, do tego ziele angielskie, listek laurowy i odrobina rozmarynu. I tak to sobie pyrka na małym ogniu,a na końcu zagęszcze sos łyżką mąki ziemniaczanej, powinno być smaczne.

Wszystkim dziękuję za poświęcony czas na napisanie porady :)

• Autor: jolka60 Data: 2014-01-19 15:48:52

O kurde,daj spróbować.

• Autor: olena Data: 2014-01-19 18:55:27

Podsmażone polędwiczki nie powinny pyrkąć w sosie dłużej nisz pięć minut bo potem twardnieją. Można oczywiście dodać do nich i usmażoną cebulę i grzybki ale usmażone oddzielnie.

Szkoda polędwiczek do tego aby je przygotowywac jak mięso od szynki, bo wza długim duszeniu nie tylko stracą kruszość ale też stracą tą polędwiczkową subtelnośc.

• Autor: Kormag Data: 2014-01-19 20:12:59

Dusiły się około 30 minut, czyli do czasu dojścia cebulki z tym, że od bulionu ( własny nie chemiczny torebkowy twór )  były odizolowane gdyż na dnie położyłem cebulę, grzybki i na to mięsko. Nie chciałbym się chwalić ale rozpływały się w ustach, były mięciutkie a jednocześnie struktura mięska była krucha, nie wiem jak to dokładnie opisać, po prostu było to bardzo smaczne danie :) ale dziękuję za radę. Pewnie polędwiczka straciła by swoje walory smakowe tak jak piszesz gdyby nie fakt, że plastry były dość grube a smażenie polegało tylko na szybkim zamknięciu por mięsa, co trwało dosłownie sekundy.

• Autor: mariateresa Data: 2014-01-19 21:50:52

Dla mnie poledwiczki  to przede wszystkim  medaliony  -  pycha -  tylko sol i pieprz -  a przygotowanie prawie blyskawiczne.

Co nie znaczy,  ze powyzsze przyklady nie sa godne polecenia i sprobowania !

Robilam  w sosie  wg przepisu naszej Rozyczki -  bardzo smaczne.   Tez mam w lodowce 2 poledwiczki wieprzowe -  i tym razem zrobie z nich wlasnie medaliony  -  na youtube jest masa  krotkich  filmikow.  Pozdrawiam !

• Autor: Herbaciana Data: 2014-01-20 14:11:04

Skoro już zrobione,to moja podpowiedź spóźniona,ale ja ostatnio jedną ususzyłam.Super smak.

• Autor: SwojskaPiwniczka_pl Data: 2014-01-21 17:31:17

Niektórzy nie suszą,jednak jak słusznie piszesz- różne są smaki i przepisy,warto moim zdaniem spróbować wszystkiego,to takie urozmaicenie w kuchni na co dzień.

Przejdź do pełnej wersji serwisu