Kochane Kobitki. Nie dużo, ale ciut tych kremowych tortów liznęłam. teraz będę robić wazny dla mnie tort, bo na 60-te urodziny mamy. Musi byc najlepszy na świecie. Musi być kremowy, bo z masą cukrową kiepsko mi wychodzi. I moje pytanie: jak zrobić dobry krem do zdobień takich ze szprycy. Macie jakieś swoje hity? Dodam, że chyba tort będę robić z kremem z placka "bezowiec z ananasami (może zamienie ananasy na brzoskwinie).
Dzięki. Jeżeli używam śmietany zwierzęcej, dodaję żelatynę. Ale jeżeli smak czy zapach żelatyny Ci nie odpowiada, możesz użyć innego stabilizatora.Natomiast jeżeli jest to śmietana roślinna nie dodaje nic, ponieważ ona sama w sobie jest stabilizatorem. Smakiem co prawda z nóg nie powala, ale do dekoracji przecież nie potrzeba jej dużo a i można ulepszyć jej smak po swojemu. Bardzo dobrze łączy się z pastami smakowymi czy alkoholem. Całkiem dobry smak uzyskasz mieszając z budyniem na zimno. Śmietana roślinna nie rozpuszcza się pod wpływem ciepła, przy ubijaniu zwiększa objętość 3-4 krotnie i co dla mnie bardzo ważne jest śnieżno-biała. Pracuje się z nią zdecydowanie łatwiej niż ze śmietaną zwierzęcą.
A tak w ogóle to gratulacje! To torty jakie robią na mnie wrażenie. Skromne, dopraciwabe i ze smakiem. Gratulacje talentu. Mnie do Was wszystkich daleko, oj daleko!!!!
Dzięki. Rękawice bokserskie zrobiłam sama. Są wykonane z RKT żeby były lekkie, ponieważ były dosyć duże. Po nadaniu odpowiedniego kształtu pokryłam masą marcepanową.
Masło z piankami rozpuścić, od razu dodać ryż, wymieszać i przełożyć do foremki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem.
Z całej porcji nie rób, ponieważ tego wychodzi dużo.Zależy jakie duże te rękawice chcesz zrobić. Ja do foremki tego nie dawałam, tylko od razu robiłam na kształt rękawicy. Później tylko nożem podocinałam. No i łapki sobie masłem posmaruj bo to się bardzo klei. Do obkładania wybrałam masę marcepanową, ponieważ łatwo można wygładzić łączenia i troszkę porzeźbić żeby do rękawicy bokserskiej to było podobne.Nie wysycha tak szybko jak masa cukrowa. Jestem pewna, że sobie poradzisz.
Może krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej? robiłam tort - róże i bardzo fajnie się nadawał. Zerknij na necie.Dodam, że w smaku jest dobry, chociaż oczywiście i tak za dużo nie da się ozdoby zjeść.
Kochane Kobitki. Nie dużo, ale ciut tych kremowych tortów liznęłam. teraz będę robić wazny dla mnie tort, bo na 60-te urodziny mamy. Musi byc najlepszy na świecie. Musi być kremowy, bo z masą cukrową kiepsko mi wychodzi. I moje pytanie: jak zrobić dobry krem do zdobień takich ze szprycy. Macie jakieś swoje hity? Dodam, że chyba tort będę robić z kremem z placka "bezowiec z ananasami (może zamienie ananasy na brzoskwinie).
Dekoruję bitą śmietaną
https://picasaweb.google.com/116325046408814659413/TortyOkolicznosciowe?noredirect=1#5918347601544320530
https://picasaweb.google.com/116325046408814659413/TortyOkolicznosciowe?noredirect=1#5791034402633403122
https://picasaweb.google.com/116325046408814659413/TortyOkolicznosciowe?noredirect=1#5804249472400510386
https://picasaweb.google.com/116325046408814659413/TortyOkolicznosciowe?noredirect=1#5970555351645351218
Powiedz mi czy di smietanki dodajesz jaki usztywniacz?
Dzięki. Jeżeli używam śmietany zwierzęcej, dodaję żelatynę. Ale jeżeli smak czy zapach żelatyny Ci nie odpowiada, możesz użyć innego stabilizatora.Natomiast jeżeli jest to śmietana roślinna nie dodaje nic, ponieważ ona sama w sobie jest stabilizatorem. Smakiem co prawda z nóg nie powala, ale do dekoracji przecież nie potrzeba jej dużo a i można ulepszyć jej smak po swojemu. Bardzo dobrze łączy się z pastami smakowymi czy alkoholem. Całkiem dobry smak uzyskasz mieszając z budyniem na zimno. Śmietana roślinna nie rozpuszcza się pod wpływem ciepła, przy ubijaniu zwiększa objętość 3-4 krotnie i co dla mnie bardzo ważne jest śnieżno-biała. Pracuje się z nią zdecydowanie łatwiej niż ze śmietaną zwierzęcą.
A tak w ogóle to gratulacje! To torty jakie robią na mnie wrażenie. Skromne, dopraciwabe i ze smakiem. Gratulacje talentu. Mnie do Was wszystkich daleko, oj daleko!!!!
Witam, obejrzałam Twoja galerię tortów. Chylę czoła. mistrzostwo. Mam jedno pytanie dp tortu ze zdjęcia 287-skąd wzięłaś te rękawice bokserskie?
Miało być do zdjęcia 187, przepraszam.
Dzięki. Rękawice bokserskie zrobiłam sama. Są wykonane z RKT żeby były lekkie, ponieważ były dosyć duże. Po nadaniu odpowiedniego kształtu pokryłam masą marcepanową.
A mogę prosić o bardziej szczegółowy przepis na wykonanie takich rękawic?. Chciałabym umieć je zrobić na 2 czerwca , na 40-ste urodziny.
Chodzi Ci o przepis na RKT(placek ryżowy)? No bo same rękawice to sobie wygoglowałam i z obrazka robiłam. A masę marcepanową kupiłam.
Jeśli możesz, będę wdzięczna, chociaż nie wiem czy mi się uda, dla mnie tę rękawice to mistrzostwo świata.
4 łyżki masła
ok 300 g pianek marshmallow
6 szkl. ryżu preparowanego
Masło z piankami rozpuścić, od razu dodać ryż, wymieszać i przełożyć do foremki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem.
Z całej porcji nie rób, ponieważ tego wychodzi dużo.Zależy jakie duże te rękawice chcesz zrobić. Ja do foremki tego nie dawałam, tylko od razu robiłam na kształt rękawicy. Później tylko nożem podocinałam. No i łapki sobie masłem posmaruj bo to się bardzo klei. Do obkładania wybrałam masę marcepanową, ponieważ łatwo można wygładzić łączenia i troszkę porzeźbić żeby do rękawicy bokserskiej to było podobne.Nie wysycha tak szybko jak masa cukrowa. Jestem pewna, że sobie poradzisz.
Piękne te twoje torty ,jestem pod wrażeniem ,gratuluję talentu
Może krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej? robiłam tort - róże i bardzo fajnie się nadawał. Zerknij na necie.Dodam, że w smaku jest dobry, chociaż oczywiście i tak za dużo nie da się ozdoby zjeść.
Do dekoracji jak najbardziej krem na bazie bezy szwajcarskiej