Forum

Kuchenne porady

kolacja urodzinowa dla rodzinki

  • Autor: Wróbelek Data: 2014-01-20 11:25:21

    Poszukuję czegoś smaczengo co mogę dzień wcześniej przygotować i włożyć do lodówki a w dniu imprezy włożyć do piekarnika aby się upiekło i na stół poszło na gorąco.

    Przeglądam przepisy, ale jest ich tak ogromna ilość.....może ktoś ma coś odpowiedniego w swoich zbiorach.

  • Autor: asieksza Data: 2014-01-20 12:23:16

    U nas swojego czasu z mięs pieczonych królowała karkówka z ketchupem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy plastry karkówki na to podduszona na masełku cebulka i ketchup , na to kolejna warstwa , a na wierzch starty żółty ser, pychota.

  • Autor: Wróbelek Data: 2014-01-22 11:30:40

    dzięki za pomysły. Zapisałam w ulubionych i napewno wypróbuję przy innej okazji.

  • Autor: gabigold Data: 2014-01-20 12:48:33

    Przepisów tutaj sporo, ten chlebek to rewelacja naprawdę:)

  • Autor: mariateresa Data: 2014-01-20 14:49:19

    Masz racje -  przepisow na WZ  wystarczy na setki imprez !  

    U mnie w najblizsza  sobote bedzie 10 osob,  Wszystko przygotowuje sama,  wiec 80 % prac  ( w tym oczywiscie ciasta )  musze wykonac w piatek.     Na cieplo  bedzie Stroganoff,  ciut  "oszukany"  bo ze schabu i calkowicie  gotowy na noc pojdzie na balkon.  

    "Na sucho"   zeberka z piekarnika  ( pokrojone po 2 kosteczki ) przyprawione  +/-  jak na grilla  i  chrupiace paleczki -  tylko dolna czesc z udka  -  przy pomocy b. ostrego nozyka z kazdej paleczki  wyjmuje kostke,  i w powstala "dziure" wciskam  cala pieczarke -  a przyprawy to tylko  sol,  pieprz i ziola prowansalskie.  I tak przygotowane na blasze przenocuja,  a w sobote tylko do pieca razem z zeberkami.  

    Czyli tradycyjnie - nic w miodzie, nic w majonezie,  nic w zurawinach  czy sliwkach ......  Jeszcze na cieplo podam w  bulionowkach zupe  krem  ze szparagow z maciupkimi grzaneczkami.   Takie to  "staroswieckie"  podniebienie ma moje towarzystwo  ( a dla mnie lepiej......)  i bedzie jeszcze  moja swieta zasada   -  nie co podasz,  ale  JAK.    Pozdrawiam i zycze wspanialego przyjecia .  

  • Autor: Wróbelek Data: 2014-01-22 11:30:10

    ostatnio robiłam bogracz, jeszcze wcześniej też jakaś potrawka w podobnym stylu. Robię dzień wcześniej i podgrzewam lub nawet tydzień wcześniej i mrożę. Dlatego tym razem chciałam cośinnego.

    I zdecyduję się chyba na schab faszerowany wątrówką bądż farszem z białego sera. Zrobię dzień wcześniej, a w sobotę tylko wstawię do piekarnika. Do tego biała kiebasa zapiekana ze śliwaki i boczkiem. Tak żeby piekarnik pomieścił dwa naczynia żaroodporne naraz. Do tego ze dwie sałatki. 

  • Autor: Smosia Data: 2014-01-22 22:11:31

    A gdzie można znaleźć przepis na ten schabik (z wątróbką lub białym serem)? W zasobach WŻ chyba go nie ma. Brzmi to ciekawie i pewnie jest bardzo smaczne. Można ewentualnie prosić o adres strony lub podzielenie się przepisem z Żarłokami?

    Życzę wszystkiego najlepszego z okazji urodzin oraz udanej kolacji.

  • Autor: Wróbelek Data: 2014-01-23 09:58:48

    wysłałam Ci linki w wiadomości prywatnej.

  • Autor: iwciaG Data: 2014-01-20 17:08:27

    Może jakąś tartę na słono. Ciasto można zrobić i podpiec nawet dwa dni wcześniej, Farsz dzień wcześniej i do lodówki ( ja ostatnio miałam nadmiar pora, to poddusiłam na maśle z przyprawami, ale może być podsmażony boczuś z cebulką itd. ) W momencie robienia nakładasz farsz i zalewasz śmietaną z jajkami i po 20-25 min w 180 st. masz pyszne jedzonko.

  • Autor: Wróbelek Data: 2014-01-22 11:26:24

    będzie nas 10-14 osób plus dzieci więc jedna tarta to może być za mało

  • Autor: mala.mi Data: 2014-01-28 07:52:05

    Ja proponuję zapiekankę ziemniaczaną - właściwie wszystko można przygotować wcześniej, przed włożeniem do piekarnika zalać sosem i voila

  • Autor: Rudex Data: 2014-02-26 19:58:09

    Ja proponuję przystawki z tej strony xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx. Łosoś wędzony w roli głównej. Jesli chodzi o danie główne poszłabym w jakąś klasykę.

  • Autor: makusia Data: 2014-02-26 20:55:06

    Ja proponuję przystawki z tej strony xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx. Łosoś
    wędzony w roli głównej. Jesli chodzi o danie główne
    poszłabym w jakąś klasykę.

    Link z postu został usunięty, kryptoreklama jest niezgodna z regulaminem. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu