Proszę Was o ciekawe propozycje nadzień do tortille, aby można było je zabrać do pracy, na podróż. Z kurczakiem już mam przetestowane różne wersje, z serkiem kremowym i łososiem wędzonym też, ale człowiek zawsze chce coś nowego posmakować.
Ja robię z tym co mam aktualnie w lodówce.....u mnie bardzo lubią tortille przesmarowane lekko majonezem,na to liście ,sałaty,plasterki sera żółtego i szynki ... w sam środek można dodać pokrojonego ogórka świeżego lub konserwowego ...ja dodaję jeszcze paprykę surową,oliwki ,paprykę peperoni,plasterki salami ...nie robiłam jeszcze z pastami ale myślę ,że z pastą tuńczykową czy jajeczną też spokojnie można ...
Te roladki robię na zimno ...jako przekąska :) ...jedynie lekko podgrzeję na patelni jeśli są,trochę sztywne przed zawijaniem.....jak są ciepłe wtedy lepiej się skręcają :)))
Będę właśnie robić takie roladki,jak pokazujesz na fotce, mam dziwne pytanie,ale pierwszy raz robię (w końcu zresztą) -czy zawijasz każdy placek z osobna, czy jakoś w rzędzie kilka placków ułożyć,dać farsz i zwinąć? Co z bokami placków,odcinać? Czy ogórek lub papryka w kawałku - po zwinięciu i przekrojeniu nie wypada z roladki? Bardziej myślałam "płaskie" składniki-plastry sera, szynki, sałaty itp.
Roladki szybko się robi ...składniki wystawiam na stół i zaczynam pojedynczo robić ,każdy placek z osobna ...tym co mi wpadnie pod rękę ...:)
Końcówki odkrawam iii ...w pogotowiu już na nie czekają moje chłopaki ...(tak ,że się nic nie marnuje :))
Ogórki ,paprykę czy cokolwiek co ma być w środku roladki ...kroję na cienkie długie paski i rolując placek daję je na sam początek (tak ,żeby się to zwinęło do środka )...jak kroję na roladki to nic nie wypada ...
Moja mała rada ...najlepiej je robić właśnie na świeżo ...zawsze je robię krótko przed imprezką ...jeśli długo postoją do delikatnie miękną ...a lepsze wg nas są lekko chrupiące :)
Zrobiłam pół godziny przed imprezą, pierwsza rolada nie wyszła,z ogórkiem korniszonem,jednak wylatywał po zwinięciu...ale kolejne dużo lepiej się zwijały,bez ogórka,z szynką,salami,serem i sałatą,sosem majonez-szczypior-twaróg, po przekrojeniu super wyglądały,spięłam wykałaczką. Będą powtórki, rodzinka podjadała te zepsute tortille i te boki odkrojone hehe...nic się nie zepsuło również..
Dzisiaj robiłam: przesmażona sałata rzymska z porem i szynką gotowaną. Do tego papryka czerwona, ananas i pędy bambusa. Oczywiście musi być ser żółty i mozzarella. Dodałam sos słodko- kwaśny i....pychota! Robię też taki wynalazek: smażę jajecznicę z cebulką i pomidorami, placek tortilli obkładam serem żółty na to jajecznica i na środek cienka parówka, zawijam i tortillę obsmażam.
Z jakiej mąki upiec tortlille,musi być jeszcze inna mąka oprócz pszennej,czy rozlewa się jak naleśniki na patelni,czy to ciasto zwarte jest? Poproszę o sprawdzony przepis na placki tortlilla,bo narobiłyście smaku tymi zdjęciami i opisami...
Z jakiej mąki upiec tortlille,musi być jeszcze inna mąka oprócz pszennej,czy rozlewa się jak naleśniki na patelni,czy to ciasto zwarte jest? Poproszę o sprawdzony przepis na placki tortlilla,bo narobiłyście smaku tymi zdjęciami i opisami...
Ja robię podobnie jak Ty z serkiem kremowym i łososiem wędzonym, bo bardzo lubię łososia, Można też z salami w plastrach. Robiłam też z piersią z kurczaka.
Proszę Was o ciekawe propozycje nadzień do tortille, aby można było je zabrać do pracy, na podróż. Z kurczakiem już mam przetestowane różne wersje, z serkiem kremowym i łososiem wędzonym też, ale człowiek zawsze chce coś nowego posmakować.
Ja robię z tym co mam aktualnie w lodówce.....u mnie bardzo lubią tortille przesmarowane lekko majonezem,na to liście ,sałaty,plasterki sera żółtego i szynki ... w sam środek można dodać pokrojonego ogórka świeżego lub konserwowego ...ja dodaję jeszcze paprykę surową,oliwki ,paprykę peperoni,plasterki salami ...nie robiłam jeszcze z pastami ale myślę ,że z pastą tuńczykową czy jajeczną też spokojnie można ...
Jak mi się jeszcze coś przypomni to dopiszę ...:)
Tu mam w formie roladek ...
Ja robię bez dodatku oliwek,po prostu ich nie lubię,najlepszy farsz to sałatka gyros- polecam spróbować:)
Super te roladki, a powiedz czy te tortilki podgrzewasz????
Nie...nie podgrzewam.....
Te roladki robię na zimno ...jako przekąska :) ...jedynie lekko podgrzeję na patelni jeśli są,trochę sztywne przed zawijaniem.....jak są ciepłe wtedy lepiej się skręcają :)))
Dzięki za odpowiedź, szkoda że nie zamieszczasz swoich przepisów, wyglądają mega smakowicie:)
Będę właśnie robić takie roladki,jak pokazujesz na fotce, mam dziwne pytanie,ale pierwszy raz robię (w końcu zresztą) -czy zawijasz każdy placek z osobna, czy jakoś w rzędzie kilka placków ułożyć,dać farsz i zwinąć? Co z bokami placków,odcinać? Czy ogórek lub papryka w kawałku - po zwinięciu i przekrojeniu nie wypada z roladki? Bardziej myślałam "płaskie" składniki-plastry sera, szynki, sałaty itp.
Roladki szybko się robi ...składniki wystawiam na stół i zaczynam pojedynczo robić ,każdy placek z osobna ...tym co mi wpadnie pod rękę ...:)
Końcówki odkrawam iii ...w pogotowiu już na nie czekają moje chłopaki ...(tak ,że się nic nie marnuje :))
Ogórki ,paprykę czy cokolwiek co ma być w środku roladki ...kroję na cienkie długie paski i rolując placek daję je na sam początek (tak ,żeby się to zwinęło do środka )...jak kroję na roladki to nic nie wypada ...
Dzięki Ci bardzo za rady porady...zrobię je jutro,na świeżo,bo mają być jedzone wieczorem..mam nadzieję, że mi wyjdą ..
Wyjdą, wyjdą ....spokojnie ....łatwiutkie to :)))
Moja mała rada ...najlepiej je robić właśnie na świeżo ...zawsze je robię krótko przed imprezką ...jeśli długo postoją do delikatnie miękną ...a lepsze wg nas są lekko chrupiące :)
Powodzenia..:)
Zrobiłam pół godziny przed imprezą, pierwsza rolada nie wyszła,z ogórkiem korniszonem,jednak wylatywał po zwinięciu...ale kolejne dużo lepiej się zwijały,bez ogórka,z szynką,salami,serem i sałatą,sosem majonez-szczypior-twaróg, po przekrojeniu super wyglądały,spięłam wykałaczką. Będą powtórki, rodzinka podjadała te zepsute tortille i te boki odkrojone hehe...nic się nie zepsuło również..
Dzięki heiworth ! że trzymałaś za mnie kciuki.
Bardzo się cieszę ,że pomogłam :)
PS.Wiedziałam ,że się uda !
Dzisiaj robiłam: przesmażona sałata rzymska z porem i szynką gotowaną. Do tego papryka czerwona, ananas i pędy bambusa. Oczywiście musi być ser żółty i mozzarella. Dodałam sos słodko- kwaśny i....pychota! Robię też taki wynalazek: smażę jajecznicę z cebulką i pomidorami, placek tortilli obkładam serem żółty na to jajecznica i na środek cienka parówka, zawijam i tortillę obsmażam.
Ja robię z tym co aktualnie mam w lodówce, ale tak ogólnie to najczęściej to jest z serem, szynką parmeńską i pesto
Nasi robią z kurczakiem, sałatką, ogórkiem i pomidorem, do tego sos czosnkowy i ketchup, oczywiscie palcki pieczone, nie kupne :) Pyszotka;)
Z jakiej mąki upiec tortlille,musi być jeszcze inna mąka oprócz pszennej,czy rozlewa się jak naleśniki na patelni,czy to ciasto zwarte jest? Poproszę o sprawdzony przepis na placki tortlilla,bo narobiłyście smaku tymi zdjęciami i opisami...
Z jakiej mąki upiec tortlille,musi być jeszcze inna mąka oprócz
Właśnie "wklepałam" smacznego :) http://wielkiezarcie.com/recipe107184.htmlpszennej,czy rozlewa się jak naleśniki na patelni,czy to ciasto zwarte jest?
Poproszę o sprawdzony przepis na placki tortlilla,bo narobiłyście smaku
tymi zdjęciami i opisami...
O!Dzięki,już się wczytuję i zapisuję
Ciasto robię z tego przepisu ....jeśli robię tortillę na ciepło ...
http://wielkiezarcie.com/recipe11525.html
Ja ostatnio zrobiłam tortille w stylu meksykańskim, z mielonym mięskiem, kukurydza, papryką, cebulką fasolą i przyprawami! Przepis znajdziesz na blogu
Ja robię podobnie jak Ty z serkiem kremowym i łososiem wędzonym, bo bardzo lubię łososia, Można też z salami w plastrach. Robiłam też z piersią z kurczaka.