Forum

Kuchenne porady

Pasteryzacja kapusty z grochem.

  • Autor: Teresa40 Data: 2014-01-22 09:32:21

    Bardzo prosze o porade czy ktos przygotowywal kapuste z grochem w sloikach,mam zamiar ugotowac wieksza ilosc i jedyny sposob na przechowanie to pasteryzacja.Nie chce jej mrozic bo nie przetrzyma transportu kilku dni.Licze sie z tym ze jest to potrawa ze smietana,jednak nie surowa tylko taka dobrze wysmazon,acha i z kapusty surowej,nie kiszonej.Pozdrawiam.

  • Autor: pasia50 Data: 2014-01-22 11:54:54

    Kapusta z grochem ze śmietaną ?

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-22 12:20:25

    http://wielkiezarcie.com/recipe106174.html

    Robię też bigos ze słodkiej kapusty, nigdy nie dokładałam do kapusty śmietany.

  • Autor: Teresa40 Data: 2014-01-22 13:29:25

    Kapuste szatkuje,gotuje do miekkosci.W osobnym garnku groch np.łupany ,pod koniec gotowania daje ziemniaki i gotjue az beda miekkie.Na patelni wysmazam slonine lub boczek ,potem cebulke drobno posiekana,jak sie zrumieni wlewam kwasna smietane 18,cale op. 400 g.Calosc smazymy na wolnym ogniu do wyparowania i zgestnienia,trwa to ok 20 min i trzeba czesto mieszac ,coby sie nie przypalilo.Ugotowana kapuste odcedzam ,zeby nie bylo wody,ubijam tluczkiem do ziemniakow ,to samo robie z grochem i ziemniakami. Łącze kapuste z grochem,wlewam wysmazona smietane i mieszajac podgrzewam do zagotowania.Podczas smazenia tej smietany dajemy vegete,pieprz,ew nasiona kopru,lub zielona pietruszke.Naprawde jest pyszna , taka kremowa, zawsze taka robie,na Wigilie tez ,z tym ze bez tluszczu zwierzecego tylko na margarynie,ale smietana musi byc.Mozna wkroic cienkiej kielbaski.Polecam.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-01-22 14:41:41

    Na pewno jest smaczna, ale my lubimy tylko kapustę kiszoną z grochem:)

  • Autor: Teresa40 Data: 2014-01-22 15:41:59

    Nie przecze,wedle powiedzenia:Nie to dobre co dobre,tylko to dobre co komu smakuje.Na kapuscie kiszonej tez jadam w pracy,tez jest dobra ale jednak lepiej mi odpowiada ze slodkiej kapusty.Nauczylam sie gotowac od mamy ,ktora byla kiedys kucharka weselna.Co prawda kapusty z grochem na weselach sie nie podawalo,ale gotuje super.Mnie jeszcze do Niej troche brakuje.Pozdrawiam.

  • Autor: attena07 Data: 2014-01-22 16:23:07

    No cóż kapustę kiszoną z grochem i grzybami to i owszem pasteryzowałam 20 min. Zastanawia mnie ta śmietana... ,bo zupy też pasteryzuję ,ale nigdy np.pomidorowej,barszczu czy grzybowej przez tą śmietanę właśnie . Ja bym spróbowała na twoim miejscu tak zrobić , ale małą ilość  skoro ci zależy i zobaczysz. Koniecznie daj nam znać jak się kapusta przechowała.

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-01-23 15:43:28

    Jadłam taką potrawę w dzieciństwie , mama często ją gotowała. U nas nazywała się pazibroda. To nieestetyczne taka typowa kapusta kiszona z grochem , potrawa zawiera również ziemniaki i śmietanę . Uwielbiałam tę potrawę , może ją kiedyś ugotuję i przy okazji dzięki za przypomnienie. Co do pasteryzacji to niewiem czy to wytrzyma

Przejdź do pełnej wersji serwisu