Bardzo prosze o porade czy ktos przygotowywal kapuste z grochem w sloikach,mam zamiar ugotowac wieksza ilosc i jedyny sposob na przechowanie to pasteryzacja.Nie chce jej mrozic bo nie przetrzyma transportu kilku dni.Licze sie z tym ze jest to potrawa ze smietana,jednak nie surowa tylko taka dobrze wysmazon,acha i z kapusty surowej,nie kiszonej.Pozdrawiam.
Kapuste szatkuje,gotuje do miekkosci.W osobnym garnku groch np.łupany ,pod koniec gotowania daje ziemniaki i gotjue az beda miekkie.Na patelni wysmazam slonine lub boczek ,potem cebulke drobno posiekana,jak sie zrumieni wlewam kwasna smietane 18,cale op. 400 g.Calosc smazymy na wolnym ogniu do wyparowania i zgestnienia,trwa to ok 20 min i trzeba czesto mieszac ,coby sie nie przypalilo.Ugotowana kapuste odcedzam ,zeby nie bylo wody,ubijam tluczkiem do ziemniakow ,to samo robie z grochem i ziemniakami. Łącze kapuste z grochem,wlewam wysmazona smietane i mieszajac podgrzewam do zagotowania.Podczas smazenia tej smietany dajemy vegete,pieprz,ew nasiona kopru,lub zielona pietruszke.Naprawde jest pyszna , taka kremowa, zawsze taka robie,na Wigilie tez ,z tym ze bez tluszczu zwierzecego tylko na margarynie,ale smietana musi byc.Mozna wkroic cienkiej kielbaski.Polecam.
Nie przecze,wedle powiedzenia:Nie to dobre co dobre,tylko to dobre co komu smakuje.Na kapuscie kiszonej tez jadam w pracy,tez jest dobra ale jednak lepiej mi odpowiada ze slodkiej kapusty.Nauczylam sie gotowac od mamy ,ktora byla kiedys kucharka weselna.Co prawda kapusty z grochem na weselach sie nie podawalo,ale gotuje super.Mnie jeszcze do Niej troche brakuje.Pozdrawiam.
No cóż kapustę kiszoną z grochem i grzybami to i owszem pasteryzowałam 20 min. Zastanawia mnie ta śmietana... ,bo zupy też pasteryzuję ,ale nigdy np.pomidorowej,barszczu czy grzybowej przez tą śmietanę właśnie . Ja bym spróbowała na twoim miejscu tak zrobić , ale małą ilość skoro ci zależy i zobaczysz. Koniecznie daj nam znać jak się kapusta przechowała.
Jadłam taką potrawę w dzieciństwie , mama często ją gotowała. U nas nazywała się pazibroda. To nieestetyczne taka typowa kapusta kiszona z grochem , potrawa zawiera również ziemniaki i śmietanę . Uwielbiałam tę potrawę , może ją kiedyś ugotuję i przy okazji dzięki za przypomnienie. Co do pasteryzacji to niewiem czy to wytrzyma
Bardzo prosze o porade czy ktos przygotowywal kapuste z grochem w sloikach,mam zamiar ugotowac wieksza ilosc i jedyny sposob na przechowanie to pasteryzacja.Nie chce jej mrozic bo nie przetrzyma transportu kilku dni.Licze sie z tym ze jest to potrawa ze smietana,jednak nie surowa tylko taka dobrze wysmazon,acha i z kapusty surowej,nie kiszonej.Pozdrawiam.
Kapusta z grochem ze śmietaną ?
http://wielkiezarcie.com/recipe106174.html
Robię też bigos ze słodkiej kapusty, nigdy nie dokładałam do kapusty śmietany.
Kapuste szatkuje,gotuje do miekkosci.W osobnym garnku groch np.łupany ,pod koniec gotowania daje ziemniaki i gotjue az beda miekkie.Na patelni wysmazam slonine lub boczek ,potem cebulke drobno posiekana,jak sie zrumieni wlewam kwasna smietane 18,cale op. 400 g.Calosc smazymy na wolnym ogniu do wyparowania i zgestnienia,trwa to ok 20 min i trzeba czesto mieszac ,coby sie nie przypalilo.Ugotowana kapuste odcedzam ,zeby nie bylo wody,ubijam tluczkiem do ziemniakow ,to samo robie z grochem i ziemniakami. Łącze kapuste z grochem,wlewam wysmazona smietane i mieszajac podgrzewam do zagotowania.Podczas smazenia tej smietany dajemy vegete,pieprz,ew nasiona kopru,lub zielona pietruszke.Naprawde jest pyszna , taka kremowa, zawsze taka robie,na Wigilie tez ,z tym ze bez tluszczu zwierzecego tylko na margarynie,ale smietana musi byc.Mozna wkroic cienkiej kielbaski.Polecam.
Na pewno jest smaczna, ale my lubimy tylko kapustę kiszoną z grochem:)
Nie przecze,wedle powiedzenia:Nie to dobre co dobre,tylko to dobre co komu smakuje.Na kapuscie kiszonej tez jadam w pracy,tez jest dobra ale jednak lepiej mi odpowiada ze slodkiej kapusty.Nauczylam sie gotowac od mamy ,ktora byla kiedys kucharka weselna.Co prawda kapusty z grochem na weselach sie nie podawalo,ale gotuje super.Mnie jeszcze do Niej troche brakuje.Pozdrawiam.
No cóż kapustę kiszoną z grochem i grzybami to i owszem pasteryzowałam 20 min. Zastanawia mnie ta śmietana... ,bo zupy też pasteryzuję ,ale nigdy np.pomidorowej,barszczu czy grzybowej przez tą śmietanę właśnie . Ja bym spróbowała na twoim miejscu tak zrobić , ale małą ilość skoro ci zależy i zobaczysz. Koniecznie daj nam znać jak się kapusta przechowała.
Jadłam taką potrawę w dzieciństwie , mama często ją gotowała. U nas nazywała się pazibroda. To nieestetyczne taka typowa kapusta kiszona z grochem , potrawa zawiera również ziemniaki i śmietanę . Uwielbiałam tę potrawę , może ją kiedyś ugotuję i przy okazji dzięki za przypomnienie. Co do pasteryzacji to niewiem czy to wytrzyma