Została mi spora ilość śmietany 30% której kończy się termin. Czy śmietanę można zamrozić czy się do tego nienadaje bo niemam czasu aby coś z niej zrobić a szkoda żeby się zmarnowała.
Śmietany się nie mrozi , bo traci swoją strukturę i się rozwarstwia,niewiem jak dużo masz tej śmietany , ale możesz zrobić naleśniki z bitą śmietaną lub wuzetkę , takie ciasto szybko się robi i potrzeba od 0,5l-1l śmietany
Nigdy nie mroziłam ale myślę że można np. zrobić szybki deser bo w domu zawsze się coś znajdzie: orzechy, czekolada, mrożone owoce, galaretka itd. a to nie jest aż taka robota bo można ją wykonać nawet wieczorem i na następny dzień będzie jak znalazł dla dzieci :-)) a oto inspiracje:
Smietany " w czystej postaci " nie mrozilam, ale tort schwarzwaldzki - owszem, a przeciez to sama smietana ( + platek zelatyny ). Rozmrazalam b. wolno na gornej polce lodowki i niczym nie roznil sie od swiezego.
Osobiście ciasta z masą śmietanową też zamrażałam i nic się nie popsuło. W smaku w sam raz więc pomyślałam ze taką nieubitą też można ale teraz to już sama niewiem.
Fatalnym sposobem to jest wyrzucanie śmietany do kosza. Nie jeden raz schładzałam "na szybko" w zamrażarce śmietanę do ubijania. Czasem prawie całą zmroziłam. Po powolnym rozmrożeniu ubijałam, nic nie straciła na wartości ani właściwościach. To może świadczyć, że da się przetrzymać śmietanę w zamrażarce, bez straty dla jej właściwości. Zresztą, tak "na zdrowy rozum", zamraża się przecież białka i żółtka jajek, nie tylko mięso. Lody to przecież śmietana (tak powinno być) i cukier. Co im przeszkadza zamrożenie? Pozdrawiam, Teresa
Została mi spora ilość śmietany 30% której kończy się termin. Czy śmietanę można zamrozić czy się do tego nienadaje bo niemam czasu aby coś z niej zrobić a szkoda żeby się zmarnowała.
Smietana nawet po terminie waznosci nie jest zepsuta. Po powrocie sprawdz po prostu przed uzyciem, czy jest ok.
Ja tez mroze smietane, a pozniej zuzywam do pieczenia ciastek i jest wszystko w porzadku. Robilam tez kiedys bita smietane i tez nic sie nie dzialo. Nie wiem jakie znacie powody, zeby nie mrozic? Radze sprobowac, pozdrawiam.
Zrób masę do ciasta: budyń + ta ubita śmietana i zamroź. Często piekę ptysie i suche przechowuję a do tego taka masa śmietanowa w różnych smakach. Super sprawa!
Możesz śmiało zamrozić, robię tak często i nic się ze śmietaną nie dzieje. Rozmrażam w lodówce. Jak masz jej sporo to możesz zrobić masełko i zamrozić.
Przeczytałam wszystkie wypowiedzi i nie znalazłam,tak sądzę,tej właściwej.Jest śmietana (kwaśna) i śmietanka (słodka).Ta pierwsza to śmietanka ukwaszona.To jest oficjale nazewnictwo,również w handlu.Śmietankę można mrozić,śmietanę raczej nie.Jeśli Twoja ma 30 % tłuszczu,to zapewne jest to śmietanka,a nie śmietana.Niby jedna literka,a zmienia dużo.
Po rozmrożeniu nadaje się do podgrzania (odzyskuje wygląd) i ew. do ciasta drożdżowego. Można zabielić sos, zupę..., Na pewno nie ubijesz. ....... Po przeczytaniu wszystkich komentarzy sprostowanie - moja się nie ubiła. Może za szybko rozmrażałam, bo w ciepłej wodzie.
Została mi spora ilość śmietany 30% której kończy się termin. Czy śmietanę można zamrozić czy się do tego nienadaje bo niemam czasu aby coś z niej zrobić a szkoda żeby się zmarnowała.
Śmietany się nie mrozi , bo traci swoją strukturę i się rozwarstwia,niewiem jak dużo masz tej śmietany , ale możesz zrobić naleśniki z bitą śmietaną lub wuzetkę , takie ciasto szybko się robi i potrzeba od 0,5l-1l śmietany
Nigdy nie mroziłam ale myślę że można np. zrobić szybki deser bo w domu zawsze się coś znajdzie: orzechy, czekolada, mrożone owoce, galaretka itd. a to nie jest aż taka robota bo można ją wykonać nawet wieczorem i na następny dzień będzie jak znalazł dla dzieci :-)) a oto inspiracje:
https://www.google.pl/search?hl=pl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1024&bih=586&q=deser+z+bit%C4%85+%C5%9Bmietan%C4%85+i+owocami&oq=deser+z+bit&gs_l=img.1.3.0l6j0i24l4.2233.7760.0.20824.11.9.0.2.2.0.227.1317.0j8j1.9.0....0...1ac.1.32.img..0.11.1341.P3YUK1xWQ6w
Mrozilam smietane i niestety wszystko nadawalo sie do kosza.
wyjeżdzam na kilka dni a ciasta z sobą niezabiore. Za odpowiedzi bardzo dziękuję i chyba sąsiadkę obdaruję zeby niewylewać.
Śmietany się nie mrozi, a ciacho daj sąsiadce lub rodzince:)
A ja 30% wlewam do worka na lod i podczas gotowania zupy wrzucam tutaj na roum od kogos to podpatrzyłam :)
Ciekawe rozwiazanie ,tylko czy aby nie zwarzy sie podczas gotowania?
Te pow 30% nie waza sie, wylaczam grzanie daje kostke mieszam i gotowe
mama moja mrozona smietane czesto ubija do ciasta i tez nic sie nie dzieje
Smietany " w czystej postaci " nie mrozilam, ale tort schwarzwaldzki - owszem, a przeciez to sama smietana ( + platek zelatyny ). Rozmrazalam b. wolno na gornej polce lodowki i niczym nie roznil sie od swiezego.
Osobiście ciasta z masą śmietanową też zamrażałam i nic się nie popsuło. W smaku w sam raz więc pomyślałam ze taką nieubitą też można ale teraz to już sama niewiem.
Mrożenie to fatalny pomysł. Albo zużywamy od razu, albo do kosza.
Fatalnym sposobem to jest wyrzucanie śmietany do kosza. Nie jeden raz schładzałam "na szybko" w zamrażarce śmietanę do ubijania. Czasem prawie całą zmroziłam. Po powolnym rozmrożeniu ubijałam, nic nie straciła na wartości ani właściwościach. To może świadczyć, że da się przetrzymać śmietanę w zamrażarce, bez straty dla jej właściwości. Zresztą, tak "na zdrowy rozum", zamraża się przecież białka i żółtka jajek, nie tylko mięso. Lody to przecież śmietana (tak powinno być) i cukier. Co im przeszkadza zamrożenie?
Pozdrawiam, Teresa
Często mrożę śmietanę.Rozmrożoną dodaję do zup.Zdarzyło się też kiedyś,że ubijałam taką rozmrożoną śmietanę.
ile % miała śmietana?
30%
Została mi spora ilość śmietany 30% której kończy się
Smietana nawet po terminie waznosci nie jest zepsuta. Po powrocie sprawdz po prostu przed uzyciem, czy jest ok.termin. Czy śmietanę można zamrozić czy się do tego nienadaje bo
niemam czasu aby coś z niej zrobić a szkoda żeby się zmarnowała.
Ja tez mroze smietane, a pozniej zuzywam do pieczenia ciastek i jest wszystko w porzadku. Robilam tez kiedys bita smietane i tez nic sie nie dzialo. Nie wiem jakie znacie powody, zeby nie mrozic? Radze sprobowac, pozdrawiam.
Zrób masę do ciasta: budyń + ta ubita śmietana i zamroź. Często piekę ptysie i suche przechowuję a do tego taka masa śmietanowa w różnych smakach. Super sprawa!
Możesz śmiało zamrozić, robię tak często i nic się ze śmietaną nie dzieje. Rozmrażam w lodówce. Jak masz jej sporo to możesz zrobić masełko i zamrozić.
Przeczytałam wszystkie wypowiedzi i nie znalazłam,tak sądzę,tej właściwej.Jest śmietana (kwaśna) i śmietanka (słodka).Ta pierwsza to śmietanka ukwaszona.To jest oficjale nazewnictwo,również w handlu.Śmietankę można mrozić,śmietanę raczej nie.Jeśli Twoja ma 30 % tłuszczu,to zapewne jest to śmietanka,a nie śmietana.Niby jedna literka,a zmienia dużo.
Po rozmrożeniu nadaje się do podgrzania (odzyskuje wygląd) i ew. do ciasta drożdżowego. Można zabielić sos, zupę..., Na pewno nie ubijesz.
....... Po przeczytaniu wszystkich komentarzy sprostowanie - moja się nie ubiła. Może za szybko rozmrażałam, bo w ciepłej wodzie.
a gdyby ją pogrzać np. z czekoladą, potem dobrze schłodzić i dopiero ubić?
??? Nie wiem. Ale ja już zrezygnowałam z 30% na rzecz 36%. I tak zostanie. Przynajmniej nie muszę żelatyną a ni żadną chemią stabilizować.
Masz rację, ale z 36% ubita jest taka żółta, a z 30% jasna i stąd tą wolę.
Moja siostrzenica dużo piecze i twierdzi, ze mrożona się ubija, ja nie próbowałam.
Mnie się nigdy nie trafiła żółta, a próbowałam różnych firm. Przedtem kupowałam w kartoniku, teraz świeżą w kubeczku (chyba Piątnica).
Nabiału ogólnie nie powinno się mrozić dotyczy to również twarogu, a śmietany zwłaszcza. Dlatego lepiej nie kupować takich produktów na zapas.
A tak z ciekawości zapytam, dlaczego nie powinno się mrozić nabiału ?