Forum

Kuchenne porady

mrożenie śmietany

  • Autor: kromselka Data: 2014-02-02 16:28:26

    Została mi spora ilość śmietany 30% której kończy się termin. Czy śmietanę można zamrozić czy się do tego nienadaje bo niemam czasu aby coś z niej zrobić a szkoda żeby się zmarnowała.

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-02-02 17:04:37

    Śmietany się nie mrozi , bo traci swoją strukturę i się rozwarstwia,niewiem jak dużo masz tej śmietany , ale możesz zrobić naleśniki z bitą śmietaną lub wuzetkę , takie ciasto szybko się robi i potrzeba od 0,5l-1l śmietany

  • Autor: Alicja9 Data: 2014-02-02 17:05:58

    Nigdy nie mroziłam ale myślę że można np. zrobić szybki deser bo w domu zawsze się coś znajdzie: orzechy, czekolada, mrożone owoce, galaretka itd. a to nie jest aż taka robota bo można ją wykonać nawet wieczorem i na następny dzień będzie jak znalazł dla dzieci :-)) a oto inspiracje:

    https://www.google.pl/search?hl=pl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1024&bih=586&q=deser+z+bit%C4%85+%C5%9Bmietan%C4%85+i+owocami&oq=deser+z+bit&gs_l=img.1.3.0l6j0i24l4.2233.7760.0.20824.11.9.0.2.2.0.227.1317.0j8j1.9.0....0...1ac.1.32.img..0.11.1341.P3YUK1xWQ6w

  • Autor: Basialis Data: 2014-02-02 17:43:47

    Mrozilam smietane i niestety wszystko nadawalo sie do kosza.

  • Autor: kromselka Data: 2014-02-02 17:51:35

    wyjeżdzam na kilka dni a ciasta z sobą niezabiore. Za odpowiedzi bardzo dziękuję i chyba sąsiadkę obdaruję zeby niewylewać.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-02 17:56:33

    Śmietany się nie mrozi, a ciacho daj sąsiadce lub  rodzince:)

  • Autor: kokarda Data: 2014-02-02 18:20:13

    A ja 30% wlewam do worka na lod i podczas gotowania zupy wrzucam tutaj na roum od kogos to podpatrzyłam :) 

  • Autor: Teresa40 Data: 2014-02-02 19:17:59

    Ciekawe rozwiazanie ,tylko czy aby nie zwarzy sie podczas gotowania?

  • Autor: kokarda Data: 2014-02-02 23:08:57

    Te pow 30% nie waza sie, wylaczam grzanie daje kostke mieszam i gotowe

    mama moja mrozona smietane czesto ubija do ciasta i tez nic sie nie dzieje 

  • Autor: mariateresa Data: 2014-02-02 19:19:33

    Smietany  " w czystej postaci "  nie mrozilam,  ale  tort  schwarzwaldzki  -  owszem,  a przeciez to sama smietana  ( + platek zelatyny ).  Rozmrazalam b. wolno na gornej polce lodowki i niczym nie roznil sie od swiezego.

  • Autor: kromselka Data: 2014-02-02 19:24:49

    Osobiście ciasta z masą śmietanową też zamrażałam i nic się nie popsuło. W smaku w sam raz więc pomyślałam ze taką nieubitą też można ale teraz to już sama niewiem.

  • Autor: Topsy Data: 2014-02-02 19:46:22

    Mrożenie to fatalny pomysł. Albo zużywamy od razu, albo do kosza.

  • Autor: teresas Data: 2017-09-22 09:47:09

    Fatalnym sposobem to jest wyrzucanie śmietany do kosza. Nie jeden raz schładzałam "na szybko" w zamrażarce śmietanę do ubijania. Czasem prawie całą zmroziłam. Po powolnym rozmrożeniu ubijałam, nic nie straciła na wartości ani właściwościach. To może świadczyć, że da się przetrzymać śmietanę w zamrażarce, bez straty dla jej właściwości. Zresztą, tak "na zdrowy rozum", zamraża się przecież białka i żółtka jajek, nie tylko mięso. Lody to przecież śmietana (tak powinno być) i cukier. Co im przeszkadza zamrożenie?
    Pozdrawiam, Teresa

  • Autor: jagus Data: 2014-02-02 20:23:06

    Często mrożę śmietanę.Rozmrożoną dodaję do zup.Zdarzyło się też kiedyś,że ubijałam taką rozmrożoną śmietanę.

  • Autor: as Data: 2014-02-02 20:25:53

    ile % miała śmietana? 

  • Autor: jagus Data: 2014-02-02 20:47:13

    30%

  • Autor: Eliswie Data: 2014-02-02 22:10:40

    Została mi spora ilość śmietany 30% której kończy się
    termin. Czy śmietanę można zamrozić czy się do tego nienadaje bo
    niemam czasu aby coś z niej zrobić a szkoda żeby się zmarnowała.

    Smietana nawet po terminie waznosci nie jest zepsuta. Po powrocie sprawdz po prostu przed uzyciem, czy jest ok.

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-02-03 13:07:27

    Ja tez mroze smietane, a pozniej zuzywam do pieczenia ciastek i jest wszystko w porzadku. Robilam tez kiedys bita smietane i tez nic sie nie dzialo. Nie wiem  jakie znacie powody, zeby nie mrozic? Radze sprobowac, pozdrawiam.

  • Autor: iwett Data: 2014-02-03 13:46:48

    Zrób masę do ciasta: budyń + ta ubita śmietana i zamroź. Często piekę ptysie i suche przechowuję a do tego taka masa śmietanowa w różnych smakach. Super sprawa!

  • Autor: BEATA55555 Data: 2014-02-03 20:52:32

    Możesz śmiało zamrozić, robię tak często i nic się ze śmietaną nie dzieje. Rozmrażam w lodówce. Jak masz jej sporo to możesz zrobić masełko i zamrozić.

  • Autor: jolka60 Data: 2014-02-03 23:26:53

    Przeczytałam wszystkie wypowiedzi i nie znalazłam,tak sądzę,tej właściwej.Jest śmietana (kwaśna) i śmietanka (słodka).Ta pierwsza to śmietanka ukwaszona.To jest oficjale nazewnictwo,również w handlu.Śmietankę można mrozić,śmietanę raczej nie.Jeśli Twoja ma 30 % tłuszczu,to zapewne jest to śmietanka,a nie śmietana.Niby jedna literka,a zmienia dużo.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-10-10 12:34:50

    Po rozmrożeniu nadaje się do podgrzania (odzyskuje wygląd) i ew. do ciasta drożdżowego. Można zabielić sos, zupę..., Na pewno nie ubijesz.
    ....... Po przeczytaniu wszystkich komentarzy sprostowanie - moja się nie ubiła. Może za szybko rozmrażałam, bo w ciepłej wodzie.

  • Autor: alman Data: 2017-10-10 15:20:43

    a gdyby ją pogrzać np. z czekoladą, potem dobrze schłodzić i dopiero ubić?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-10-12 11:18:31

    ??? Nie wiem. Ale ja już zrezygnowałam z 30% na rzecz 36%. I tak zostanie. Przynajmniej nie muszę żelatyną a ni żadną chemią stabilizować.

  • Autor: alman Data: 2017-10-12 17:56:19

    Masz rację, ale z 36% ubita jest taka żółta, a z 30% jasna i stąd tą wolę.

    Moja siostrzenica dużo piecze i twierdzi, ze mrożona się ubija, ja nie próbowałam.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-10-17 06:05:52

    Mnie się nigdy nie trafiła żółta, a próbowałam różnych firm. Przedtem kupowałam w kartoniku, teraz świeżą w kubeczku (chyba Piątnica).

Przejdź do pełnej wersji serwisu