Forum

Kuchenne porady

Konserwa i co dalej?

  • Autor: mamalenki Data: 2014-02-03 11:01:10

    Macie pomysł na wykorzystanie konserw ?

    Od listopada mój mąż dostaje w pracy konserwy,jako posiłek regeneracyjny.Trochę zjedliśmy z kanapkami ale mam tego dużo.To są konserwy w słoikach (kiełbasa weselna i kiełbasa domowa) i w puszkach lencz i łopatka.

    Jedyne co mi przyszło do głowy to bigos.

    Może macie pomysł na ich  wykorzystanie ?

  • Autor: as Data: 2014-02-03 11:05:45

    Wszystkie gulasze, fasolki, bigos. Wszędzie tam gdzie daje się mięso lub kiełbasę. 

  • Autor: rudawredna Data: 2014-02-03 11:50:44

    Wszelkiego rodzaju zapiekanki (z makaronem, z ziemniakami), tarty (na cieście kruchym lub francuskim - wystarczy dodać szpinak, brokuły lub inne warzywa i na to sos serowy, beszamel lub roztrzepane jajka z czosnkiem i przyprawami), ciasteczka z ciasta francuskiego, farsz do krokietów, naleśników, pierożków, "wkładka" do babki ziemniaczanej. Możesz wykorzystać same konserwy albo łączyć je z innymi mięsami. Ja bym kroiła, mieliła, podsmażała z cebulką... Jak masz tego dużo to eksperymentuj, na pewno wyjdzie coś pysznego :)

  • Autor: Zdzisław Data: 2014-02-03 11:59:21

    Z jedzeniem konserw należy uważać. Jeść sporadycznie jak nie ma innego jadła. Od konserw psują się zęby, dostaje się chorób układu trawiennego, dokucza zgaga. Zobacz ile tam chemii. Całkowicie nie podawać dzieciom. Nadmiar wykorzystać przy sporządzaniu karmy dla psa lub kota. Oddać do schroniska.

  • Autor: Jola666 Data: 2014-02-03 12:09:52

    To już byśmy wszyscy nadawali się jedynie do onkologa jeśli tak stawiasz sprawę, nawet w wieku nastoletnim  :) A mój kot omija te ludzkie jedzenie szerokim łukiem bo za dużo w nim SOLI  i tu włącza się rozsądek !

    Konserwa jaka jest każdy wie : nie używać w nadmiarze :) Jeśli mamy za darmo  to można np .zrobić zwykłą jajecznicę z gulaszem angielskim ( ciekawy smaczek ),lub dodać pod koniec gotowania do gulaszu ,lub pociąć na kawałeczki i grillować w lato .Do zapiekanki mięsnej też się doskonale nadaje tylko przyprawić pieprzem ,i ulubionymi  przyprawami :) I jeszcze kiełbaski ! Leczo z tego świetne zrobisz ,gulasz zrób warzywny a pod koniec kiełbaski dodaj :)i podawaj z makaronem ( bardzo sycące )

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-03 12:16:44

    Ale mądry jesteś, oddać do schroniska, dla psów! Nie wiesz że zwierzętom, nie podaje się przyprawionego jedzenia? Myślę że jedzenie w słoikach jest bezpieczne, co do puszek, też można zjeść raz na jakiś czas.Prawie w każdym jedzeniu jest chemia i jej nie unikniemy.

  • Autor: Jola666 Data: 2014-02-03 12:26:02

    Mamo i dla Kotów , i dla Kotów  w schroniskach:)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-03 12:50:30

    Koty też miałam na myśli:)

  • Autor: Jola666 Data: 2014-02-03 12:51:30

  • Autor: rudawredna Data: 2014-02-03 12:22:22

    Nie jestem fanką "sztucznej" mocno przetworzonej żywności ale bez przesady! Konserwa konserwie nierówna. Są konserwy, w których połowa to MOM, druga połowa białko sojowe i wszystko zasypane masą konserwantów ale i takie, które są całkiem niezłej jakości. Niektóre konserwy są mniej "chemiczne" niż wędliny kupowane na wagę. Na pewno nie zachęcałabym nikogo do kupowania konserw, ale skoro już są, a na ich etykietach nie jest wypisana całe tablica Mendelejewa to nie widzę powodu żeby siać panikę.

  • Autor: mggi63 Data: 2014-02-03 14:34:16

    Można zrobić szybki sos.Marchewkę,cebulkę,paprykę,mogą być jeszcze inne warzywka  poddusić do tego konserwa pokrojona w plastry,koncentrat i przyprawy wg uznania.Zagęścić mąką i gotowe.

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-02-03 16:44:43

    Można też zrobić w panierce a la kotlet schabowy.Do tego ziemniaki z koperkiem i obowiązkowo micha ulubionej sałatki.Pamiętam jak kiedyś robiło się tak z mortadelą i było to nawet zjadliwe.A co do konserw myślę,że jeżeli zjemy to raz na jakiś czas to raka od tego nie dostaniemy,a może organizm nabierze jeszcze jakiejś odporności?

  • Autor: psiunia Data: 2014-02-04 11:32:03

    Gołąbki,zmielić zawartość puszki i wymieszać z ryżem doprawić  są pyszne jadłam takie u cioci na wsi , w czasach kiedy było trudno dostać mięso

  • Autor: peggy83 Data: 2014-02-04 11:59:36

    Tez dodaję do gołąbków. Na dwie szklanki ryżu - laska kiełbaski i większa cześć puszki pokrojonego w małą kostkę gulaszu angielskiego. Do tego pieczarki albo grzybki leśne, zezłocona cebulka... mniam!

    Hi, mam ten sam problem, mąż dostaje puszki w pracy. Część można też komuś chętnemu odsprzedać ;)

  • Autor: peggy83 Data: 2014-02-04 11:56:28

    Mhm, moja teściowa robi tak gulasz angielski. Kroi na grubsze plastry (nie za grube!), panieruje i smaży. tylko podaje z ketchupem i chlebkiem.

  • Autor: Misia999 Data: 2014-03-27 16:12:32

    zapiekanki bardzo dobre wychodzą :) a ja robię sałatkę z makaronem i konserwą, kupuję takie konserwy w puszce z Profi, które nazywają się 'gulasz' - jest bardzo dobrze doprawiony- i kroję w kosteczkę. 

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-27 16:20:10

    Wykorzystać do gołąbków. Pokroić w drobną kostkę i dodać do zezłoconej cebulki, poddusić chwilkę razem, wymieszać z ryżem. Na bazie konserw można zrobić sosy, bądz potraktować je jako wkładkę mięsną do dań typu bigos, fasolka, leczo.

  • Autor: WinaImport Data: 2014-03-28 14:57:03

    Przede wszystkim zjadanie ich na bieżąco- to pierwsze co przychodzi mi do głowy,najlepiej jeszcze na kanapki,a druga sprawa to wspomniany bigos,to też dobra opcja.

Przejdź do pełnej wersji serwisu