Forum

Kuchenne porady

Królik

  • Autor: iwett Data: 2014-02-07 17:52:11

    Witam! Szykuję na obiad po raz pierwszy królika. Chcę go zrobić w śmietanie z marchewką tylko pytanie czy królika należy najpierw zabejcować tak jak dziczyznę a jeśli tak to w czym - maślanka czy wywar jarzynowo-winny i jak długo w tym trzymać? Czy królik też ma taki specyficzny zapaszek jak dziczyzna? Znawcy rzeczy króliczej proszę o poradę:)!

  • Autor: iwciaG Data: 2014-02-07 18:15:08

    Robię czasem w sosie śmietanowym z dodatkiem wina białego, nigdy nie bejcowałam, tylko sól, pieprz i obsmażenie na rumiano przed duszeniem. Jak każde mięsko, nie ma w tym żadnego specyficznego zapaszku, bez obawy.

  • Autor: iwett Data: 2014-02-07 18:23:04

    Z tych przepisów,które przejrzałam wynika ,że trzeba długo dusić ok.2 godz. a nie chcę żeby wyszedł suchy wiór jak czasami indyk.Jak myślisz?. 

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-02-07 19:41:59

    Robiłam królika nie raz,ale nigdy nie dusiłam tak długo.No chyba,że to jakieś wiekowe zwierzę.

  • Autor: iwciaG Data: 2014-02-07 21:11:04

    Nie tak długo, moim zdaniem dobry, młody królik jest jak udka kurczaka. Próbuj w trakcie i będzie giicior, będzie z pewnością pysznie - nie bój dupki...

  • Autor: Inka_1 Data: 2014-02-07 19:26:05

    Świeże mięso z królika musi skruszeć1 góra 2 dni może być w zalewie lub bez.Nie wiem jak z kupczym - ile ma dni, ja zawsze miałam swoje.Nacierałam solą i pieprzem i obkładałam pokrojoną w plastry cebula i stal tak w lodówce max. 2 dni. Nie wiem jaki zapach ma dziczyzna ale królik ma bardzo smaczne białe mięso, przepadam za nim Robiłam różne potrawy z niego , od pasztetu po rosół ( trzeba mocniej przyprawić bo jest słodkawy) "schabowe" z combra, pieczony chyba dla mnie najsmaczniejszy.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-02-07 19:29:36

    Duszony królik nie jest w żadnym razie suchy, więc się nie przejmuj. Ma fajne, białe, delikatne mięsko.

  • Autor: ladyhousewife Data: 2014-02-07 19:59:35

    Ja solę i odstawiam królika na 40 min. Ostatnio robiłam w wiśniowym sosie i dusiłam ok 1,5h. Mysle,ze 2h to trochę długo. Gdybyś potrzebowała u mnie na blogu znajdziesz instrukcję jak go porcjować. W razie pytań pisz, chętnie pomogę.

  • Autor: makusia Data: 2014-02-07 20:59:01

    Polecam z moich zbiorów

    http://wielkiezarcie.com/recipe107406.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe90344.html

  • Autor: majolika Data: 2014-02-08 13:54:18

    Mnie trochę przeszkadza ten jego słodkawy posmak. Długo omijałam króliki w sklepie z tego powodu. W końcu wyczytałam, że należy go pomarynować w marynacie z winem  wytrawnym. Tak zrobiłam- zupełnie inny smak.Znika ten słodkawy posmak.

  • Autor: mama Jędruli Data: 2014-02-08 14:32:44

    Żadnych futerkowych

  • Autor: iwett Data: 2014-02-08 14:55:59

    Futerko przed kominek , mięsko do gara

Przejdź do pełnej wersji serwisu