Witam. Czy macie jakiś pomysł na to aby galaretka nie spłynęła z cista. Zawsze mam problem z galaretką. Albo zbyt mi się stężeje albo jeszcze nie i wówczas spływa po cieście.
Mój sposób- z foli aluminiowej, najlepiej super mocnej robię obręcz na ciasto. Po prostu składam folię, aby była węższa i dokładnie owijam ciasto wystawiając ponad górę folię. dokładnie dociskam do ciasta. Jak jest masa to jest łatwiej, bo folia przykleja się do masy i niema żadnych szparek. To jest mój jedyny sposób. Chętnie dowiem się o innych.
Cały widz polega na ... odpowiedniej gęstości galaretki . Dużo galaretek rozpuściłam i na ciacho położyłam zanim doszłam do wprawy . Mam już swoją firmę która szybko schładza i pięknie polewa się ciasto . Początki były tak jak u Ciebie albo gęsty budyń z galaretki albo za wcześnie i ciacho nasiąkło i też klapa . Galaretką przeważnie zalewam owoce i z nich ..buduje płotek , rameczkę , która zatrzymuje tężejącą galaretkę . Sporadycznie korzystam z folii spożywczej i ... mini klamereczek ..
Powodzenia i moja dobra rada ... obserwuj galaretkę kiedy jest ten właściwy moment i siuup na ciacho
witam. jak robie ciacho z galaretką a jest przekladane śmietaną lub kremem to zawsze robie na bokach rozetki jedna przy drugiej. potem zalewam tężejąca galaretka.
Składaj ciasto w takiej obręczy. . Ostatnią warstwę kremu czy śmietanki posmaruj tak aby galaretka nie mogła wpłynąć między obręcz a ciasto. Krem powinien stężeć dopiero wtedy można wylać galaretkę. Jeżeli biszkopt będziesz piec w prostokątnej blaszce , pamiętaj o ścięciu jego brzegów tak aby były proste.
A ja czekam gdy galaretka prawie siądzie, kroję na drobne kawałeczki, większą część wykładam na placek a resztę galaretki delikatnie podgrzewam i zalewam te kawałki które są na placku.
Witam. Czy macie jakiś pomysł na to aby galaretka nie spłynęła z cista. Zawsze mam problem z galaretką. Albo zbyt mi się stężeje albo jeszcze nie i wówczas spływa po cieście.
Mój sposób- z foli aluminiowej, najlepiej super mocnej robię obręcz na ciasto. Po prostu składam folię, aby była węższa i dokładnie owijam ciasto wystawiając ponad górę folię. dokładnie dociskam do ciasta. Jak jest masa to jest łatwiej, bo folia przykleja się do masy i niema żadnych szparek. To jest mój jedyny sposób. Chętnie dowiem się o innych.
Cały widz polega na ... odpowiedniej gęstości galaretki . Dużo galaretek rozpuściłam i na ciacho położyłam zanim doszłam do wprawy . Mam już swoją firmę która szybko schładza i pięknie polewa się ciasto . Początki były tak jak u Ciebie albo gęsty budyń z galaretki albo za wcześnie i ciacho nasiąkło i też klapa . Galaretką przeważnie zalewam owoce i z nich ..buduje płotek , rameczkę , która zatrzymuje tężejącą galaretkę . Sporadycznie korzystam z folii spożywczej i ... mini klamereczek ..
Powodzenia i moja dobra rada ... obserwuj galaretkę kiedy jest ten właściwy moment i siuup na ciacho
no właśnie utrafić ten właściwy moment.Jestem tak wściekła bo zalałam sobie biszkopt galaretką.
witam. jak robie ciacho z galaretką a jest przekladane śmietaną lub kremem to zawsze robie na bokach rozetki jedna przy drugiej. potem zalewam tężejąca galaretka.
Mogę kawałek? Uwielbiam taki zalany biszkopt.
Jeżeli nie można podawać nazw /bo chyba nie można?/ to chociaż pierwszą literkę tej sprawdzonej firmy można prosić? A może zdjęcie? Pozdrawiam
Ja mam obręcz.
Tak to wygląda. Są okrągłe i prostokątne.
Składaj ciasto w takiej obręczy. . Ostatnią warstwę kremu czy śmietanki posmaruj tak aby galaretka nie mogła wpłynąć między obręcz a ciasto. Krem powinien stężeć dopiero wtedy można wylać galaretkę. Jeżeli biszkopt będziesz piec w prostokątnej blaszce , pamiętaj o ścięciu jego brzegów tak aby były proste.
https://www.google.pl/search?q=obr%C4%99cz+do+tortu&client=firefox-a&hs=I64&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=oSP3UrHtJsa07Qb6u4HwCA&ved=0CCwQsAQ&biw=1333&bih=607
https://www.google.pl/search?q=obr%C4%99cz+do+tortu&client=firefox-a&hs=I64&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=oSP3UrHtJsa07Qb6u4HwCA&ved=0CCwQsAQ&biw=1333&bih=607#channel=sb&q=obr%C4%99cz+do+ciasta+prostok%C4%85tna&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch
można kupić takie wysokie obręcze do okrągłych ciast.
A ja czekam gdy galaretka prawie siądzie, kroję na drobne kawałeczki, większą część wykładam na placek a resztę galaretki delikatnie podgrzewam i zalewam te kawałki które są na placku.