Forum

Kuchenne porady

galaretka owocowa a forma.

  • Autor: mio Data: 2014-02-08 21:37:42

    Witam. Czy macie jakiś pomysł na to aby galaretka nie spłynęła z cista. Zawsze mam problem z galaretką. Albo zbyt mi się stężeje albo jeszcze nie i wówczas spływa po cieście.

  • Autor: reniapos Data: 2014-02-08 21:52:02

    Mój sposób- z foli aluminiowej, najlepiej super mocnej robię obręcz na ciasto. Po prostu składam folię, aby była węższa i dokładnie owijam ciasto wystawiając ponad górę folię. dokładnie dociskam do ciasta. Jak jest masa to jest łatwiej, bo folia przykleja się do masy i niema żadnych szparek. To jest mój jedyny sposób. Chętnie dowiem się o innych.

  • Autor: megi65 Data: 2014-02-08 22:03:39

    Cały widz polega na ... odpowiedniej gęstości galaretki . Dużo galaretek rozpuściłam i na ciacho położyłam zanim doszłam do wprawy . Mam już swoją firmę która szybko schładza i pięknie polewa się ciasto . Początki były tak jak u Ciebie albo gęsty budyń z galaretki albo za wcześnie i ciacho nasiąkło i też klapa . Galaretką przeważnie zalewam owoce i z nich ..buduje płotek , rameczkę , która zatrzymuje tężejącą galaretkę . Sporadycznie korzystam z folii spożywczej i ... mini klamereczek ..

    Powodzenia i moja dobra rada ... obserwuj galaretkę kiedy jest ten właściwy moment i siuup na ciacho

  • Autor: mio Data: 2014-02-08 22:46:45

    no właśnie utrafić ten właściwy moment.Jestem tak wściekła bo zalałam sobie biszkopt galaretką.

  • Autor: dorcia700 Data: 2014-02-08 23:45:43

    witam. jak robie ciacho z galaretką a jest przekladane śmietaną lub kremem to zawsze robie na bokach rozetki jedna przy drugiej. potem zalewam tężejąca galaretka.

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-02-10 10:53:32

    Mogę kawałek? Uwielbiam taki zalany biszkopt.

  • Autor: Olek Data: 2014-02-09 09:06:14

    Jeżeli nie można podawać nazw /bo chyba nie można?/ to chociaż pierwszą literkę tej sprawdzonej firmy można prosić? A może zdjęcie? Pozdrawiam

  • Autor: martynka 13 Data: 2014-02-09 07:10:41

    Ja mam obręcz.

  • Autor: Alll Data: 2014-02-09 07:58:01

    Tak to wygląda. Są okrągłe i prostokątne.

    Składaj ciasto w takiej obręczy. . Ostatnią warstwę kremu czy śmietanki posmaruj tak aby galaretka nie mogła wpłynąć między obręcz a ciasto. Krem powinien stężeć dopiero wtedy można wylać galaretkę. Jeżeli biszkopt będziesz piec w prostokątnej blaszce , pamiętaj o ścięciu jego brzegów tak aby były proste.

    https://www.google.pl/search?q=obr%C4%99cz+do+tortu&client=firefox-a&hs=I64&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=oSP3UrHtJsa07Qb6u4HwCA&ved=0CCwQsAQ&biw=1333&bih=607

    https://www.google.pl/search?q=obr%C4%99cz+do+tortu&client=firefox-a&hs=I64&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=oSP3UrHtJsa07Qb6u4HwCA&ved=0CCwQsAQ&biw=1333&bih=607#channel=sb&q=obr%C4%99cz+do+ciasta+prostok%C4%85tna&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch

  • Autor: anulkaD Data: 2014-02-09 07:40:43

    można kupić takie wysokie obręcze do okrągłych ciast.

  • Autor: livia Data: 2014-02-10 11:09:23

    A ja czekam gdy galaretka prawie siądzie, kroję na drobne kawałeczki,  większą część wykładam na placek a resztę galaretki delikatnie podgrzewam i zalewam te kawałki które są na placku.

Przejdź do pełnej wersji serwisu