Forum

Kuchenne porady

Zamrożone mięso - co zrobić?

  • Autor: sunny Data: 2014-02-12 11:52:45

    Od kilku miesięcy zamrażałam resztki mięsa z obiadu, jeśli nie zjedliśmy (jakieś kawałki pieczeni czy kurczaka - takie już ugotowane), bo nie lubię wyrzucać. Zajmuje to trochę miejsca w zamrażarce, więc zaczęłam się zastanawiać, czy do czegoś się jeszcze to mięso nadaje... czy je jednak lepiej wyrzucić. Jak myślicie? Nie wiem dokładnie ile miesięcy tam leży...

  • Autor: dorcia700 Data: 2014-02-12 12:00:20

    witam. ja też tak robię a pózniej przerabiam na pierogi z mięsem lub kluchy nadziewane

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2014-02-12 12:07:47

    Zapiekanka resztkowa autorem jest Mloda- polecam.

  • Autor: gosiaw70 Data: 2014-02-12 12:08:09

    Można zmielić te mięska i zrobić np.krokiety,pierogi,łazanki...

  • Autor: sz.ania Data: 2014-02-12 12:18:54

    Możesz dać do pizzy tez po trochu wykorzystasz 

  • Autor: minola Data: 2014-02-12 13:37:56

    Ja z takich zamrożonych resztek robię krokiety ,knedle, kluski z mięsem lub pierogi.

  • Autor: as Data: 2014-02-12 14:04:00

    bigos, gulasz, fasolka po bretońsku, zapiekanka lub to co inni już napisali wcześniej.

  • Autor: pa1982 Data: 2014-02-12 14:08:07

    Można zrobić pyszną pastę na chleb tzn. dodać ugotowane jajko i wszystko do blendera później tylko drobno wkroić ogórka konserwowego ,majonez  i doprawić do smaku.

  • Autor: Jola666 Data: 2014-02-12 15:15:49

    Bigos jest genialny na takich ( odpadkach ) radzę spróbować :)   Dodaj odrobinkę świeżych mięs lekko podsmażonych ,kiełbaskę i resztę rzeczy do bigosu i masz przepis na super danie :)

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-02-12 17:29:48

    ...do tych wszystkich porad dorzuce Ci jeszcze moja, moze dokup jeszcze watrobki i zrob pasztet, pozdrawiam.

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2014-02-12 19:49:45

    Od czasu do czasu robię obiad z takich resztek. na przykład dziś miałam dwa mielone kotlety i  zamrożone  udko kurczaka z sosem chrzanowym . Odmroziłam, w sosie zagotowałam udko i  kotlety. Do tego ryż  i był obiad dla dwóch osób

  • Autor: reniapos Data: 2014-02-12 22:34:11

    Ja tez nie wyrzucam żadnych mies. Wszystko zawsze pakuje do zamrażarki. Wedlinę jak nie zjemy to też. Jest idealna np. do jajecznicy. Boczek też. A  kiełbaską -jak znalazł do fasolki. Wszystkie kawałki miesne używam jako nadzienie do uszek, krokietów, gołąbków . Inspiracja to moja specjalność!

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2014-02-13 07:43:27

    wędlinę dodaję do pizzy.

  • Autor: reniapos Data: 2014-02-13 20:00:54

    A ja pizzy nie robię, bo nie lubię jej jeść.

  • Autor: vanessa862 Data: 2014-02-13 11:44:50

    Wszystkie potrawy co wymieniły dziewczyny i jeszcze paszteciki można zrobić. Podsmażyć cebulkę i dodać rozmrożone mięsko przesmażyć przyprawić do smaku. Ja daję: magii, sól, delikat, pieprz i koniecznie gałkę muszkatołową.  Obowiązkowo czosnek przez praskę. Zmielić i farsz gotowy.

  • Autor: rdzina Data: 2014-02-13 18:39:12

    Witam ,resztki kurczaka   zamrożone dodaje do farszu jak robię gołąbki czasami robię pasztet ,lub paszteciki do barszczu czerwonego.

  • Autor: Rudex Data: 2014-02-26 19:54:32

    Fajne macie te pomysły. Nieraz się zastanawiałam co z takim mięskiem zrobić.

Przejdź do pełnej wersji serwisu