W końcu chce się zabrać za pieczenie ale szukam przepisu. Jest w internecie bardzo dużo ale zawsze są tam jakieś dodatkowe składniki wymyślne, którego nie mam. czy macie może jakieś przepisy na bardzo prosty chlebek. Nie musi byc na zakwasie, ale może być.
Ja piekę chleb bezglutenowy z mąki chlebowej bezglutenowej firmy Bezgluten, nie potrzeba wtedy dodawać gumy guar czy też gumy ksantanowej (jak dla mnie to są wymyślne składniki). Zazwyczaj biorę przepis na chleb na drożdżach (boję się jeszcze eksperymentować z bezglutenowymi zakwasami). Czasami dodaję do mąki chlebowej mąkę wieloziarnistą bezglutenową też tej firmy. Próbowałam z mąkami Shara i Balvitenu ale jakoś Bezgluten przypadł mi najbardziej do gustu.
Do 1/4 szkl. letniej wody dodaję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam, aż drożdże zaczną pracować.
Do garnka przesiewam mąkę, dodaję sól i mieszam. Wlewam rozczyn drożdży i mieszam. Następnie dodaję wodę, po trochę i dalej mieszam, tak aby ciasto miał konsystencję dość lepiącą ale nie wodnistą. Czasami dodaje więcej, czasami mniej wody, ale raczej nie przekraczam tej łącznej ilości 1 1/4 szklanki.
Przy wyrabianiu ciasta (ponieważ jest klejące) pomagam sobie mikserem z hakami (ok 10 min mieszam ciasto). Następnie odstawiam je na około 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Do wysmarowanej oliwą keksówki przekładam ciasto i odstawiam je znowu na około 30 min. do wyrośnięcia.
Piekę około 50-60 min w 170-190 stopniach (zależy czy z termoobiegiem)
Ja polecam Ci chleb z mąki orkiszowej. Jej gluten jest bardzo łatwo strawny. Jednak wypieki z takiej mąki mają specyficzny smak. Teraz w Lidlu jest akurat promocja na ten chleb. Spróbuj... Mąkę najlepiej kupić przez internet. Jest całkiem inna od zwykłej pszennej i jest ekonomiczna pomimo wyższej ceny..
W internecie jest bardzo dużo przepisów na takie chlebki. Mnie na zakwasie nie wyszedł, pewnie coś źle zrobiłam. Często jednak robiłam chleb fasolowy czy otrębowy (dukanowy). Przepisy krążą w sieci. Po pewnym czasie przestałam bo dla jednej osoby nie za bardzo mi się chciało. Nauczyłam się żyć bez chleba. Często robię naleśniki bg i używam ich jak wrapsów. Do pracy zabieram sałatki i surówki. A w ostateczności ratuję się waflami ryżowymi.Jak mam czas to robię tartaletki z mąki z ciecierzycy z różnymi nadzieniami.
W końcu chce się zabrać za pieczenie ale szukam przepisu. Jest w internecie bardzo dużo ale zawsze są tam jakieś dodatkowe składniki wymyślne, którego nie mam. czy macie może jakieś przepisy na bardzo prosty chlebek. Nie musi byc na zakwasie, ale może być.
Ja piekę chleb bezglutenowy z mąki chlebowej bezglutenowej firmy Bezgluten, nie potrzeba wtedy dodawać gumy guar czy też gumy ksantanowej (jak dla mnie to są wymyślne składniki). Zazwyczaj biorę przepis na chleb na drożdżach (boję się jeszcze eksperymentować z bezglutenowymi zakwasami). Czasami dodaję do mąki chlebowej mąkę wieloziarnistą bezglutenową też tej firmy. Próbowałam z mąkami Shara i Balvitenu ale jakoś Bezgluten przypadł mi najbardziej do gustu.
Przepis na chleb (w keksówce):
30 g drożdży (w kostce)
5 szklanek mąki (często daję 3 szklanki mąki chlebowej i 2 szklanki mąki wieloziarnistej)
1 łyżeczka soli
1 1/4 szklanki letniej wody.
1/3 łyżeczki cukru.
Do 1/4 szkl. letniej wody dodaję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam, aż drożdże zaczną pracować.
Do garnka przesiewam mąkę, dodaję sól i mieszam. Wlewam rozczyn drożdży i mieszam. Następnie dodaję wodę, po trochę i dalej mieszam, tak aby ciasto miał konsystencję dość lepiącą ale nie wodnistą. Czasami dodaje więcej, czasami mniej wody, ale raczej nie przekraczam tej łącznej ilości 1 1/4 szklanki.
Przy wyrabianiu ciasta (ponieważ jest klejące) pomagam sobie mikserem z hakami (ok 10 min mieszam ciasto). Następnie odstawiam je na około 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Do wysmarowanej oliwą keksówki przekładam ciasto i odstawiam je znowu na około 30 min. do wyrośnięcia.
Piekę około 50-60 min w 170-190 stopniach (zależy czy z termoobiegiem)
Mam nadzieję, że pomogłam :)
Pozdrawiam
Ja polecam Ci chleb z mąki orkiszowej. Jej gluten jest bardzo łatwo strawny. Jednak wypieki z takiej mąki mają specyficzny smak. Teraz w Lidlu jest akurat promocja na ten chleb. Spróbuj... Mąkę najlepiej kupić przez internet. Jest całkiem inna od zwykłej pszennej i jest ekonomiczna pomimo wyższej ceny..
W internecie jest bardzo dużo przepisów na takie chlebki. Mnie na zakwasie nie wyszedł, pewnie coś źle zrobiłam. Często jednak robiłam chleb fasolowy czy otrębowy (dukanowy). Przepisy krążą w sieci. Po pewnym czasie przestałam bo dla jednej osoby nie za bardzo mi się chciało. Nauczyłam się żyć bez chleba. Często robię naleśniki bg i używam ich jak wrapsów. Do pracy zabieram sałatki i surówki. A w ostateczności ratuję się waflami ryżowymi.Jak mam czas to robię tartaletki z mąki z ciecierzycy z różnymi nadzieniami.