Forum

Gawędy o jedzeniu

Co z tym selerem?

  • Autor: onlyred Data: 2014-02-14 19:38:52

    Hej!

    Tak się złożyło, że zalega u mnie seler naciowy i kompletnie nie wiem, co z  nim począć. Macie może jakieś pomysly/przepisy? 

  • Autor: ewka63 Data: 2014-02-14 19:51:41

    ja dodaję do każdej zupy. Do krupniku, jarzynowej, ziemniaczanej kroję i dodaję w dużej ilości. Zreszta ja do tych zup daję w ogóle bardzo duzo jarzyn startych i krojonych.

  • Autor: onlyred Data: 2014-02-15 20:24:03

    Ja do zup też dodawałam, ale chodzi mi o inne potrawy, bo u mnie zwolenników zupek mało.

  • Autor: mela71 Data: 2014-02-14 19:59:13

    http://wielkiezarcie.com/recipe7349.html

  • Autor: megi65 Data: 2014-02-14 20:07:27

    http://wielkiezarcie.com/recipe7349.htm

  • Autor: makusia Data: 2014-02-14 20:33:27

    http://wielkiezarcie.com/recipe7349.html 

    Chodzi o seler naciowy, nie korzeniowy :)

  • Autor: Ewa137 Data: 2014-02-14 23:01:04

    Moze salatka: seler naciowy w plasterki, winogrono bezpestkowe na polowki lub cwiartki, zielona cebulka, pieczony kurczak, majonez ( lub polaczenie majonezu i jogurtu naturalnego) sol, pieprz. Wszystko wymieszac, odstawic na godzinke lub nie :) I zajadac.

    Mam nadzieje ze pomoglam.

  • Autor: onlyred Data: 2014-02-15 20:23:01

    Mmmmm, muszę spróbować. dzięki

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-02-15 10:41:39

    ..polecam moja salatke z selera naciowego,moze ona postac nawet 2-3 dni,u mnie nie ma szans, milego weekendu zycze. http://wielkiezarcie.com/recipe91172.html (cos nie chce sie uaktywnic)

  • Autor: onlyred Data: 2014-02-15 20:25:05

    Jutro wypróbuję. Dzięki.

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-02-16 10:38:34

    ...to pochwal sie, czy Ci smakowala...milej niedzieli, pozdrawiam.

  • Autor: onlyred Data: 2014-02-17 13:50:26

    Jest pychaaa!

  • Autor: jolka60 Data: 2014-02-15 10:57:20

    Mam super przepis,wypróbowany wielokrotnie.

    Seler obrać,pokroić w drobniutką kosteczkę.Dodać czerwoną cebulę i natkę pietruszki,również bardzo drobno pokrojone.Do tego tuńczyk z puszki-może być z wody,albo  mieszany-z wody i oleju,Przyprawić-pieprz,sok z cytryny,starta skórka z cytryny lub limonki,ze 2 łyżki majonezu.Podawać na "łódkach"z cykorii-czyli pojedynczymi liśćmi.

  • Autor: Rzymianka Data: 2014-02-15 14:20:22

    Pokroić i zamrozić, potem używać do zupy.

  • Autor: jolka60 Data: 2014-02-16 09:38:18

    Mam super przepis,wypróbowany wielokrotnie. Seler obrać,pokroić w
    drobniutką kosteczkę.Dodać czerwoną cebulę i natkę
    pietruszki,również bardzo drobno pokrojone.Do tego tuńczyk z
    puszki-może być z wody,albo  mieszany-z wody i
    oleju,Przyprawić-pieprz,sok z cytryny,starta skórka z cytryny lub
    limonki,ze 2 łyżki majonezu.Podawać na "łódkach"z cykorii-czyli
    pojedynczymi liśćmi.

    Poprawiam-miało być "na pojedynczych liściach",a obieranie selera to oczywiście ściągnięcie "łyka",jak z rabarbaru.

  • Autor: lusile Data: 2014-02-15 17:42:53

    1. Ja  robie salatke:( seler, jabklo, orzechy wloskie+ sos z jogurtu naturalnego)

    2. Najczesciej jednak wyciskam z niego sok w sokowirowce z dodatkiem jablka. Pychota!

  • Autor: onlyred Data: 2014-02-15 20:26:55

    Dzięki, bardzo pomogłyście. sałatek z naciowego nigdy nie robiłam, więc czas spróbować

  • Autor: Piper Data: 2014-02-16 11:02:22

    Seler nsciowy jest dobrym spalaczem tłuszczu . Osobiście nie lubię go w salatkach za intensywny smak który zabija inne. Jak dla mnie tylko w zupie lub sam z dipem

  • Autor: majolika Data: 2014-02-19 01:55:53

    Tak naprawdę ten seler ma ciekawy smak. Dominujący, jak każdy seler.Ale ciekawy. Ja go używam pokrojonego w słupki z dipem jakimś. Taka zdrowa przegryzka. Zabieram go też jako przegryzke, do pracy. Np kawałek mięsa, czy  sera i do tego taki seler z dipem. Ale  ten seler to tak, jak np, z oliwkami, kawiorem, flakami. Pierwszy raz nie smakują. Trzeba zjeść drugi raz- dopiero wtedy zauważa się ten ciekawy posmak.

  • Autor: Lea2 Data: 2014-02-19 11:09:02

    Ja robię taką michę warzyw na zielono, czyli sałatę lodową rwę i dodaję, selera naciowego pokrojonego dość cienko, szczypiorek, pietruszkę i awokado, zalewam to sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem musztardy i pieprzu ziołowego :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu