Zostało mi po pieczeniu 6 cytryn otartych ze skórki. Nie mam pojęcia co z nimi zrobić. Żadnej super potrawy w super wielkich ilościach nie zrobię, bo właśnie wysłałam panów na ferie i zostałam sama na gospodarce, a tych cytryn trochę dużo... Macie jakieś swoje sposoby?
Mnie tez duzo cytryn bez skory zostalo.Zamrozilam je a pozniej luby starl( szybko) te zamrozone na tarce, do pojemnika i ponownie do zamrazarki.W miare potrzeby uzywam ja w kuchni(zamiast octu), do salat, buraczkow, jest bardzo dobra do picia i nic sie nie marnuje.
Ja zimową porą kroję cytrynę w plasterki, wkładam do słoiczka ,zasypuję cukrem i zabieram do pracy, puści sok , mam do herbatki dla siebie i koleżanek:).Może tak przechowasz w lodówce ,spróbować nie zaszkodzi:)
Zostało mi po pieczeniu 6 cytryn otartych ze skórki. Nie mam pojęcia co z nimi zrobić. Żadnej super potrawy w super wielkich ilościach nie zrobię, bo właśnie wysłałam panów na ferie i zostałam sama na gospodarce, a tych cytryn trochę dużo... Macie jakieś swoje sposoby?
Mnie tez duzo cytryn bez skory zostalo.Zamrozilam je a pozniej luby starl( szybko) te zamrozone na tarce, do pojemnika i ponownie do zamrazarki.W miare potrzeby uzywam ja w kuchni(zamiast octu), do salat, buraczkow, jest bardzo dobra do picia i nic sie nie marnuje.
Ja zimową porą kroję cytrynę w plasterki, wkładam do słoiczka ,zasypuję cukrem i zabieram do pracy, puści sok , mam do herbatki dla siebie i koleżanek:).Może tak przechowasz w lodówce ,spróbować nie zaszkodzi:)
Może wyciśnij sok z tych cytryn i do woreczka do lodu, będziesz miala idealne małą porcję do spożytkowania a latem idealne do chlodych napojów.
ja polecam zrobić cytrynówkę:)
Dzięki wielkie :) Warto znać różne pomysły.
Zdecydowałam się na nalewkę farmaceutów. Ciekawe co mi z tego wyjdzie, bo na razie dość dziwnie wygląda - jak kefirek z cytrynami...
mój znajomy robił tą nalewkę raj w gębie po przefiltrowaniu jest przezroczysto- żółta
A pozostałym po przefiltrowaniu serkiem można się pewnie upić? ;)