Proszę podpowiedzcie mi jakąś lekką masę, krem, którym mogę zastąpić śmietanę. W weekend mam imprezkę rodzinną i chciałam upiec Leśne runo i 3bita. Pierwsze z ciekawości a drugie bo wszyscy uwielbiają. Tylko, że w obu ciachach na wierzchu jest śmietana i pomyślałam, żeby w leśnym runie zastąpić ją jakimś lekkim kremem. Może coś z mascarpone albo jogurtem?
Budyń gotuje w mniejszej ilości mleka niż na opakowaniu, studze. Zimne mascarpone (małe opakowanie) miksuję dodając po jednej łyżce budyniu, jeśli chodzi o cukier puder dodaje wg uznania (na 250g mascarpone i jeden duży budyń u mnie zwykle są to 2 łyzki cukru puru ;) kruche babeczki latem wypełniałam takim kremem , na to owoce i delikatnie galretką, pyszne i szybkie !!!
Jak mam budyn na 1/2 litra to daje około 250-300 ml mleka (twardy musi byc) mascarpone jest tluste wiec zachowuje sie jak masło, dodatkowy %%% daje smaczka
Proszę podpowiedzcie mi jakąś lekką masę, krem, którym mogę zastąpić śmietanę. W weekend mam imprezkę rodzinną i chciałam upiec Leśne runo i 3bita. Pierwsze z ciekawości a drugie bo wszyscy uwielbiają. Tylko, że w obu ciachach na wierzchu jest śmietana i pomyślałam, żeby w leśnym runie zastąpić ją jakimś lekkim kremem. Może coś z mascarpone albo jogurtem?
Może macie jakieś pomysły?
możesz połączyć bitą śmietanę z mascarpone, dodać kokos lub owoce i będziesz miała lekki krem smakowo odstający od zwyczajowej bitej smietany.
Pod artykułem masz kilka propozycji kremów:
http://wielkiezarcie.com/article107442.html
mascarpone z ugotowanym budyniem (wsio wymiksowane) i do smaku %%% :)
A zdradzisz jakie proporcje serka i budyniiu?bo % to już każdy sam dopasowuje hehe
Budyń gotuje w mniejszej ilości mleka niż na opakowaniu, studze. Zimne mascarpone (małe opakowanie) miksuję dodając po jednej łyżce budyniu, jeśli chodzi o cukier puder dodaje wg uznania (na 250g mascarpone i jeden duży budyń u mnie zwykle są to 2 łyzki cukru puru ;) kruche babeczki latem wypełniałam takim kremem , na to owoce i delikatnie galretką, pyszne i szybkie !!!
Dziekuję pieknie:) pozdrawiam.
Kokardo, pozwól, że jeszcze ja wgryzę się w temat Twojego kremu.
Na jakiej ilości mleka gotujesz duży budyń potrzebny do kremu?
Hmm, budyń i mascarpone ...- może być z tego smaczny duet!
Jak mam budyn na 1/2 litra to daje około 250-300 ml mleka (twardy musi byc) mascarpone jest tluste wiec zachowuje sie jak masło, dodatkowy %%% daje smaczka
Ooo, dziękuję za szczegóły. Pozdrawiam serdecznie
A może mleko skondensowane niesłodzone ubite, a następnie połączone z galaretką? Lekkie i puszyste :)
A mnie bardzo zainteresowało to Leśne Runo możesz podać przepis?
Ciasto znalazłam na blogu poniżej i mam zamiar wypróbować, a że trzy następne weekendy są u mnie spędy rodzinne to na pewno zamiar zrealizuję :
http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.com/2013/03/ciasto-ze-szpinakiem-i-granatem-lesny.html