Forum

Kuchenne porady

krem/masa do ciasta zamiast śmietany

  • Autor: Trusia Data: 2014-02-17 11:23:51

    Proszę podpowiedzcie mi jakąś lekką masę, krem, którym mogę zastąpić śmietanę. W weekend mam imprezkę rodzinną i chciałam upiec Leśne runo i 3bita. Pierwsze z ciekawości a drugie bo wszyscy uwielbiają. Tylko, że w obu ciachach na wierzchu jest śmietana i pomyślałam, żeby w leśnym runie zastąpić ją jakimś lekkim kremem. Może coś z mascarpone albo jogurtem?

    Może macie jakieś pomysły?

  • Autor: Wróbelek Data: 2014-02-17 11:38:33

    możesz połączyć bitą śmietanę z mascarpone, dodać kokos lub owoce i będziesz miała lekki krem smakowo odstający od zwyczajowej bitej smietany.

    Pod artykułem masz kilka propozycji kremów:

    http://wielkiezarcie.com/article107442.html

  • Autor: kokarda Data: 2014-02-17 12:14:22

    mascarpone z ugotowanym budyniem (wsio wymiksowane) i do smaku %%% :)

  • Autor: gabigold Data: 2014-02-17 12:17:26

    A zdradzisz jakie proporcje serka i budyniiu?bo % to już każdy sam dopasowuje hehe

  • Autor: kokarda Data: 2014-02-17 12:51:02

    Budyń gotuje w mniejszej ilości mleka niż na opakowaniu, studze. Zimne mascarpone (małe opakowanie) miksuję dodając po jednej łyżce budyniu, jeśli chodzi o cukier puder dodaje wg uznania (na 250g mascarpone i jeden duży budyń u mnie zwykle są to 2 łyzki cukru puru ;) kruche babeczki latem  wypełniałam takim kremem , na to owoce i delikatnie galretką, pyszne i szybkie !!!

  • Autor: gabigold Data: 2014-02-17 12:53:30

    Dziekuję pieknie:) pozdrawiam.

  • Autor: domia Data: 2014-02-17 16:06:35

    Kokardo, pozwól, że jeszcze ja wgryzę się w temat Twojego kremu.

    Na jakiej ilości mleka gotujesz duży budyń potrzebny do kremu?

    Hmm, budyń i mascarpone ...- może być z tego smaczny duet!

  • Autor: kokarda Data: 2014-02-17 20:35:23

    Jak mam budyn na 1/2 litra to daje około 250-300 ml mleka (twardy musi byc)  mascarpone jest tluste wiec zachowuje sie jak masło, dodatkowy %%% daje smaczka 

  • Autor: domia Data: 2014-02-17 20:57:54

    Ooo, dziękuję za szczegóły. Pozdrawiam serdecznie

  • Autor: krysztalek21 Data: 2014-02-17 12:51:57

    A może mleko skondensowane niesłodzone ubite, a następnie połączone z galaretką? Lekkie i puszyste :)

  • Autor: kasiachodziez Data: 2014-02-17 13:06:03

    A mnie bardzo zainteresowało to Leśne Runo możesz podać przepis?

  • Autor: Trusia Data: 2014-02-17 15:13:02

    Ciasto znalazłam na blogu poniżej i mam zamiar wypróbować, a że trzy następne weekendy są u mnie spędy rodzinne to na pewno zamiar zrealizuję :

    http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.com/2013/03/ciasto-ze-szpinakiem-i-granatem-lesny.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu