Forum

Kuchenne porady

Czy można "rozgotować" salceson?

• Autor: Kasia4118 Data: 2014-02-19 14:46:14

Czy można tak jakby "rozgotować" gotowy już salceson i zrobić go od nowa? Strasznie mnie to zastanawia, bo ostatnio naszło mnie na zrobienie takiego salcesonu, ale dodałam za mało przypraw i o...

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-19 15:21:05

Można , oczywiście, tak samo jak galaretę z zimnych nóżek:)Wrzuć do garnka, zagotuj, dodaj przyprawy i znów zrób salceson.Salceson jest smaczny , jak ma w sobie dużo czosnku i pieprzu:)

• Autor: Kasia4118 Data: 2014-02-19 15:29:14

Dziękuję bardzo za odpowiedź!

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-19 15:42:22

Dla pewności, dodaj ze 2 łyżeczki żelatyny i pół szklanki wody,wszystko moment zagotuj, żeby salceson dobrze się ścisnął. Możesz go zrobić w  plastikowej butelce po wodzie mineralnej, najlepiej żeby była bez wcięć:)

• Autor: mariateresa Data: 2014-02-20 00:17:46

Mozna -  jadlam bialy  salceson po swojemu doprawiony tak jak piszesz,   -  ale  ja wiem  zeby  absolutnie nie doprowadzac do wrzenia  -  salceson  tak jak  kazdy  galarcik nie potrzebuje wysokiej temperatury by sie roztopic.   Byc moze M.R.  masz racje  -  ale  moim skromnym  zdaniem  zelatyna i pol szklanki wody nie jest konieczna  -  ale oczywiscie dodac mozna -  na pewno  nie zaszkodzi.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-02-20 01:03:36

Ja lubię jak salceson ma trochę galarety w sobie, oczywiście nie musi dawać:)

• Autor: bahus Data: 2014-02-20 22:39:16

Salceson aby był "zwarty" należy go po wlaniu w pęcherz, żołądek wieprzowy, lub osłonki sztuczne ścisnąć (np. dwoma deseczkami) i obciążyć. Tak pozostawić do zastygnięcia. Żelatyna wtedy niepotrzebna. Dodaje się ją tylko (i to nie zawsze) wtedy gdy salceson "pakujemy" np. do słoików.

Przejdź do pełnej wersji serwisu