Forum

Kuchenne porady

nadmiar farszu do gołąbków

  • Autor: anusia_m Data: 2014-03-05 14:02:25

    Witam serdecznie!

    Robiłam dziś gołąbki i zostało mi trochę farszu (ryż z mięsem mielonym). I tak myślę, co by z nim zrobić. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to zamrozić albo nadziać nim paprykę lub pomidory.

    Może macie jeszcze jakieś pomysły na wykorzystanie takiego farszu?

  • Autor: Gluba666 Data: 2014-03-05 14:06:43

    Dorobić gołąbków

  • Autor: anusia_m Data: 2014-03-05 14:08:14

    No na to nie wpadłam

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-03-05 14:08:11

    Bardzo dobre są kotlety mielone z ryżem.

  • Autor: anusia_m Data: 2014-03-05 14:09:57

    Czyli uformować ten farsz jak kotlety mielone, obtoczyć w bułce i usmażyć?

    Pytam, bo nigdy takich nie robiłam ani nie jadłam.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-03-05 14:14:42

    Tak, dokładnie:)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-03-05 14:15:19

    Tak, dokładnie:)Mam nadzieję , że do mięska, dodałaś ryż ugotowany?

  • Autor: anusia_m Data: 2014-03-05 15:51:41

    Tak, dokładnie:)Mam nadzieję , że do mięska, dodałaś ryż ugotowany?

    No pewnie, że ugotowany.

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-05 14:52:03

    Owszem są smaczne ale za każdym razem ryż przypalał się okrutnie . Dlatego zamrażam do następnych gołąbków ..

  • Autor: kokarda Data: 2014-03-05 15:00:35

    Dokładnie:) proponuje zrobić nadziewane papryki 

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2014-03-05 15:50:56

    Mnie się nie przypala ryż, panieruję je w bułce tartej , są pyszne i soczyste.Moje wyglądają , tak jak na tych zdjęciach.

    http://wielkiezarcie.com/recipe37134.html

  • Autor: marzenkaw77 Data: 2014-03-05 14:11:14

    uformować klops i upiec, lub nafaszerować paprykę

  • Autor: GosiaAga Data: 2014-03-05 14:26:09

    doprawić np ketchupem i podpiec w naczyniu żaroodoornym pod koniec posypać żółtym serem

  • Autor: as Data: 2014-03-05 15:14:23

    zrobić do tego jakiś sos np pieczarkowy i obiad gotowy. Czyli ciepły farsz dać na talerz i polać sosem.

  • Autor: mggi63 Data: 2014-03-05 15:30:15

    Włożyć do formy keksowej i zapiec.Potem pokroić na porcje i polać sosikiem

  • Autor: kasiachodziez Data: 2014-03-05 15:40:21

    U mnie w domu jeśli został taki farsz zapiekało się go w keksówce potem jakiś sos do tego i obiad gotowy.

  • Autor: janeczka669 Data: 2014-03-05 15:50:46

    Ugotowany i zamrożony ryz po rozmrożeniu nie ma już swojej pierwotnej konsystencji, jest taki " rozciapany" więc jak dla mnie faszerowane paryki i pomidory to dobry pomysł. Możesz również dodać gotowane warzywa i zrobić zapiekankę.

  • Autor: piszczalka Data: 2014-03-05 21:07:44

    Pieczarki tez mozna faszerowac

  • Autor: madina99 Data: 2014-03-05 21:40:10

    A ja z takim farszem robię jednego dużego gołąbka nie zawijanego,tzn.dno małego garnka lub rondelka wykładam liściem lub liśćmi kapusty na to kładę farsz i z góry przykrywam kapustą w liściach.Dodam jeszcze,że jak mi zostają niewykorzystane liście kapusty to je zamrażam.Po upieczeniu kroję w porcje i na talerzu polewam sosem-wtedy zjadamy takiego gołąbka w pierwszej kolejności.

  • Autor: anusia_m Data: 2014-03-06 15:09:24

    Dziękuję za wszystkie propozycje!

    Farszu nie było na tyle, by odpalać piekarnik i zrobić zapiekankę. Dlatego wykorzystałam pomysł, by usmażyć kotlety. Nic się nie przypalało, a kotlety wyszły nawet smaczne.

Przejdź do pełnej wersji serwisu