Forum

Kuchenne porady

kapusta kwaszona

  • Autor: agusia_81 Data: 2014-03-09 17:26:51

    Witajcie kochane Żarłoczki:) Przypominam sobie, że był wśród przepisów właśnie taki- zrobienie własnej domowej kapusty kwaszonej do słoików. Może ktoś mógłby podać linka do przepisu, ponieważ szukam i szukam, a chciałabym sobie taką przygotować. Dziękuję za pomoc:)

  • Autor: heiworth Data: 2014-03-09 17:36:14

    Może ten ....

    http://wielkiezarcie.com/recipe104670.html

  • Autor: woila Data: 2014-03-09 17:43:57

    Niestety, nie działa, to chyba przepis MR, możliwe, że przed odejściem zablokowała niektóre przepisy. Też miałam w ulubionych i nawet nie zdążyłam ukisić kapustki :(

  • Autor: heiworth Data: 2014-03-09 17:45:55

    U mnie działa ...:)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-09 17:48:39

    U mnie również działa - jeszcze.

  • Autor: makusia Data: 2014-03-09 18:04:27

    U mnie również działa - jeszcze.

    Macie zapisane w ulubionych :)

  • Autor: agusia_81 Data: 2014-03-09 18:17:23

    Może ten .... http://wielkiezarcie.com/recipe104670.html

    Niestety nie otwiera mi się, czy mogłaby Pani go przekopiować?

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-09 18:20:03

    Może ten .... http://wielkiezarcie.com/recipe104670.html Niestety nie
    otwiera mi się, czy mogłaby Pani go przekopiować?

    Składniki

    5 kg białej jesiennej kapusty( główki mają być białe, zielone zostawić na surówkę)

    10 dag soli kamiennej

    3 duże marchewki

    opcjonalnie:(liście laurowe, ziele angielskie,kminek)

    Tym samym sposobem kiszę czerwoną kapustę, polecam:)

    Kapustę umyć pod bieżącą wodą, jak odcieknie, przekroić na ćwiartki i delikatnie wykroić głąba. Poszatkować na szatkownicy, marchewkę obrać i zetrzeć na grubszych oczkach tarki.Warstwami układać kapustę i marchewkę , przesypywać solą kamienną, aż do wyczerpania.

    Delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aż kapusta zacznie puszczać sok. Do umytych, wyparzonych i suchych słoików , wkładać rękoma kapustę(nie używamy żadnych metalowych łyżek do wkładania kapusty)Ubijamy mocno drewnianą pałką do ziemniaków.

    Kapusta musi być bardzo dobrze ubita, tak żeby na wierzchu powstał sok, ustawić słoiki w czymś głębszym, np, na tacy, przykryć lekko zakrętkami (nie zakręcać.)

    Odstawiamy kapustę na 4-5 dni w tem.pokojowej, aż się ukisi, codziennie do niej zaglądajmy, lekko ją dociskając palcami.Od 3 dnia, kapustę dokładnie przebijamy w kilku miejscach do samego dna, drewnianą długą wykałaczką do szaszłyków.

    Gdy kapusta nam się zakisi, przykrywamy każdy słoik, folią lub torebką foliową, śniadaniową, nakładamy nakrętki, dokładnie zakręcamy i wynosimy do chłodnej piwnicy lub lodówki.

    Smacznego.

  • Autor: agusia_81 Data: 2014-03-09 18:46:31

    Bardzo, bardzo dziękuję, właśnie ten przepis chodził mi po głowie:)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-09 18:53:21

Przejdź do pełnej wersji serwisu