Witajcie kochane Żarłoczki:) Przypominam sobie, że był wśród przepisów właśnie taki- zrobienie własnej domowej kapusty kwaszonej do słoików. Może ktoś mógłby podać linka do przepisu, ponieważ szukam i szukam, a chciałabym sobie taką przygotować. Dziękuję za pomoc:)
Niestety, nie działa, to chyba przepis MR, możliwe, że przed odejściem zablokowała niektóre przepisy. Też miałam w ulubionych i nawet nie zdążyłam ukisić kapustki :(
Tym samym sposobem kiszę czerwoną kapustę, polecam:)
Kapustę umyć pod bieżącą wodą, jak odcieknie, przekroić na ćwiartki i delikatnie wykroić głąba. Poszatkować na szatkownicy, marchewkę obrać i zetrzeć na grubszych oczkach tarki.Warstwami układać kapustę i marchewkę , przesypywać solą kamienną, aż do wyczerpania.
Delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aż kapusta zacznie puszczać sok. Do umytych, wyparzonych i suchych słoików , wkładać rękoma kapustę(nie używamy żadnych metalowych łyżek do wkładania kapusty)Ubijamy mocno drewnianą pałką do ziemniaków.
Kapusta musi być bardzo dobrze ubita, tak żeby na wierzchu powstał sok, ustawić słoiki w czymś głębszym, np, na tacy, przykryć lekko zakrętkami (nie zakręcać.)
Odstawiamy kapustę na 4-5 dni w tem.pokojowej, aż się ukisi, codziennie do niej zaglądajmy, lekko ją dociskając palcami.Od 3 dnia, kapustę dokładnie przebijamy w kilku miejscach do samego dna, drewnianą długą wykałaczką do szaszłyków.
Gdy kapusta nam się zakisi, przykrywamy każdy słoik, folią lub torebką foliową, śniadaniową, nakładamy nakrętki, dokładnie zakręcamy i wynosimy do chłodnej piwnicy lub lodówki.
Witajcie kochane Żarłoczki:) Przypominam sobie, że był wśród przepisów właśnie taki- zrobienie własnej domowej kapusty kwaszonej do słoików. Może ktoś mógłby podać linka do przepisu, ponieważ szukam i szukam, a chciałabym sobie taką przygotować. Dziękuję za pomoc:)
Może ten ....
http://wielkiezarcie.com/recipe104670.html
Niestety, nie działa, to chyba przepis MR, możliwe, że przed odejściem zablokowała niektóre przepisy. Też miałam w ulubionych i nawet nie zdążyłam ukisić kapustki :(
U mnie działa ...:)
U mnie również działa - jeszcze.
U mnie również działa - jeszcze.
Macie zapisane w ulubionych :)Może ten .... http://wielkiezarcie.com/recipe104670.html
Niestety nie otwiera mi się, czy mogłaby Pani go przekopiować?Może ten .... http://wielkiezarcie.com/recipe104670.html Niestety nie
otwiera mi się, czy mogłaby Pani go przekopiować?
5 kg białej jesiennej kapusty( główki mają być białe, zielone zostawić na surówkę)
10 dag soli kamiennej
3 duże marchewki
opcjonalnie:(liście laurowe, ziele angielskie,kminek)
Tym samym sposobem kiszę czerwoną kapustę, polecam:)
Kapustę umyć pod bieżącą wodą, jak odcieknie, przekroić na ćwiartki i delikatnie wykroić głąba. Poszatkować na szatkownicy, marchewkę obrać i zetrzeć na grubszych oczkach tarki.Warstwami układać kapustę i marchewkę , przesypywać solą kamienną, aż do wyczerpania.
Delikatnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aż kapusta zacznie puszczać sok. Do umytych, wyparzonych i suchych słoików , wkładać rękoma kapustę(nie używamy żadnych metalowych łyżek do wkładania kapusty)Ubijamy mocno drewnianą pałką do ziemniaków.
Kapusta musi być bardzo dobrze ubita, tak żeby na wierzchu powstał sok, ustawić słoiki w czymś głębszym, np, na tacy, przykryć lekko zakrętkami (nie zakręcać.)
Odstawiamy kapustę na 4-5 dni w tem.pokojowej, aż się ukisi, codziennie do niej zaglądajmy, lekko ją dociskając palcami.Od 3 dnia, kapustę dokładnie przebijamy w kilku miejscach do samego dna, drewnianą długą wykałaczką do szaszłyków.
Gdy kapusta nam się zakisi, przykrywamy każdy słoik, folią lub torebką foliową, śniadaniową, nakładamy nakrętki, dokładnie zakręcamy i wynosimy do chłodnej piwnicy lub lodówki.
Smacznego.
Bardzo, bardzo dziękuję, właśnie ten przepis chodził mi po głowie:)