Forum

Kuchenne porady

Makaroniki po poznańsku z makiem

  • Autor: pysia_1 Data: 2014-03-10 19:46:19

    Czy ktoś zna przepis na te ciasteczka???

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-03-10 20:05:47

    Poznańskie makaroniki to cos zupełnie innego niz powszechnie znane ciastka o tej nazwie. Jeśli chodzi o te poznańskie to znam, jadłam, uwielbiam, ale nigdy nie spotkałam z makiem. Jeśli chodzi o inne to spotkałam sie z nazwą "makaroniki" w przypadku tych ciastek http://www.mojewypieki.com/przepis/bitki-z-makiem-baletki

  • Autor: KasiaBMJ Data: 2014-03-10 20:58:16

    Wydaje mi się że to nie o te ciasteczka chodzi, też kiedyś kupowałam takie, w cukierni w Łodzi, z białego maku i nazywały się makaroniki ale nie mam pojęcia gdzie znaleźć przepis a na dodatek gdzie kupić biały mak?

  • Autor: bahus Data: 2014-03-10 21:37:08

    Pysiu...makaroniki poznańskie to ciasteczka z płatkami owsianymi w roli głównej. Nie spotkałem się (mimo, że jestem rodowitym Poznaniakiem) z wersją z makiem. Jednak kiedyś jadłem takie będąc na wakacjach w okolicach Kielc. Ale te były tylko posypane makiem. Reszta była podobna do naszych poznańskich (ale tylko troszkę).

  • Autor: pysia_1 Data: 2014-03-11 07:56:57

    Ktoś mnie poprosił o zrobienie takich makaroników, wytłumaczył po swojemu że z maku, że płaskie itd. Ale ja sama osobiście ich nie znam, nawet ich nie jadłam:)

  • Autor: słodki buraczek Data: 2014-03-13 14:27:08

    A może chodzi tu o ciastka na białkach...? Na studiach nieraz sobie takie kupowaliśmy: sporych rozmiarów (jak słusznej wielkości spodek pod filiżankę), okrutnie słodkie i bodajże z mielonym makiem, ale chyba białym, jeśli dobrze pamiętam, do tego kojarzy mi się migdałowy posmak, ale to już może być moja fantazja. I na pewno nazywały się właśnie makaroniki (w sklepiku spożywczym na ul. Kościuszki, vis-a-vis budynku poczty, schodami na dół - info dla bahusa )

  • Autor: bahus Data: 2014-03-13 23:02:55

    Często tam kupowałem ale tych ciasteczek nie kojarzę. Pamiętam jednak, że tam mieli ciasteczka takie pakowane w kartonach (na wagę) z firmy krakowskiej.

  • Autor: Alll Data: 2014-03-14 07:42:04

    To spróbuj makaroniki Błaszkowiaka z Puszczykowa. Robione są na białym maku i białkach. Przekładane czekoladowym kremem maślanym z dodatkiem spirytusu. Moim zdaniem nie ma lepszych.

  • Autor: słodki buraczek Data: 2014-03-15 11:08:51

    Nie, nie na wagę, na sztuki. Jakiś czas temu, może rok-dwa - kupiłam sobie w ramach wspomnień. Wówczas już kosztowały ponad 2 zł za sztukę. Były na tacach - jakby przywiezione z cukierni. Tak jak wspomniała Alll, w poście poniżej, z białym makiem, choć całość miała kolor jasnego brązu. Okropnie słodkie dla moich dzisiejszych kubków smakowych.

  • Autor: pysia_1 Data: 2014-03-14 08:26:46

    Słodki buziaczku i właśnie o takie ciasteczka chodzi mojemu lubemu.Ciekawe czy można je odtworzyć samemu w domu???

  • Autor: pysia_1 Data: 2014-03-14 08:27:41

    Sorki, już się poprawiam, miało być słodki buraczek:)

  • Autor: słodki buraczek Data: 2014-03-15 11:09:51

    Nie ma sprawy. Niestety, w kwestii receptury nie umiem pomóc. Znalazłam jedynie taki przepis (z wyglądu podobne, nie wiem jednak czy efekt końcowy będzie zgodny z oczekiwanym):

    http://myszeusz.wordpress.com/2012/07/17/makaroniki-z-bialego-maku/ 

  • Autor: KasiaBMJ Data: 2014-03-15 15:12:07

    Na bank te nie są tymi z moich wspomnień ;) będę w Łodzi za jakiś czas spróbuje poszukać. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu