Forum

Gawędy o jedzeniu

Mam kilogram mielonej baraniny i co dalej?

  • Autor: stalowka Data: 2014-03-11 19:23:13

    Jak w temacie - ponad kilogram baraniny mielonej i brak pomysłu.... Nie mam ochoty na mielone, banalne kotlety. Ktoś poradzi?

  • Autor: iwciaG Data: 2014-03-11 19:40:18

    Cevapcici - dobrze przyprawić i odstawić na min 2 godz. Potem formować podłużne kiełbaskowe burgery i oblepić, czy ,,przeszyć" namoczonym uprzednio patyczkiem do szaszłyków. Grillować, podawać z sosem np czosnkowym.

  • Autor: stalowka Data: 2014-03-11 19:43:08

    Cevapcici - dobrze przyprawić i odstawić na min 2 godz. Potem formować
    podłużne kiełbaskowe burgery i oblepić, czy ,,przeszyć" namoczonym
    uprzednio patyczkiem do szaszłyków. Grillować, podawać z sosem np
    czosnkowym.

    Taki miałam plan jak nic innego nie wymyślę lub nie wyszukam w internecie

  • Autor: majolika Data: 2014-03-11 21:22:06

    kołduny))), musaka, czieburieki, kebaczety

  • Autor: Alear Aavena Data: 2014-03-12 09:02:57

    Kulebiak "po mojemu"- mięso dusisz na patelni w cebulą, pieczarkami (pieczarki w ćwiartki lub połówki), opcjonalnie papryką, dużą ilością natki pietruszki. Pod koniec pieczenia dodajesz śmietanę i chwilę odparowujesz. Przyprawićz solą, papryką, dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i gałką muszkatołową.

    Z 0,5 kg ziemniaków zagniatasz ciasto jak na kopytka. 3/4 ciasta rozwałkować na grubość 0,5cm. Wyłożyć dno i boki naczynia żarootpornego. Do środka wlewasz mięso w gęstym sosem. Przykryć szczelnie pozostałym ciastem ziemniaczanym. Wierzch można pozypać startą mozzarellą i wiórkami z masła. Piec w 190-200st. aż góra się zarumieni a nawet zbrązowieje. Smacznego!

     

  • Autor: asieksza Data: 2014-03-12 20:02:08

    Ale mi smaka narobiłas. Moja babcia kiedyś robiła pyszne kołduny właśnie z baraniny z majerankiem, babci już nie ma od 16 lat a ja ciągle pamiętam ten smak. U nas niestety baranina nie do kupienia

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-03-13 11:12:03

    Ojojoj! Rozumiem, że 0,5 kg ziemniaków starczy na farsz z kilograma mięska? Też mi narobiłaś smaku. Nigdy nie robiłam ale chyba się skuszę.

  • Autor: Alear Aavena Data: 2014-03-15 11:48:49

    Przepraszam, że tak późno odpowiadam - tych ziemniaków musi być tyle aby wystarczyło na obłożenie wnętrza naczynia żarootpornego, więc na pewno nie będzie za mało w stosunku kg, mięsa:) Ciekawa jestem, czy wyróbowałaś ten przepis i czy Ci smakowało:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-03-15 16:31:59

    Nie, bo mam plany obiadowe do zrealizowania. :) Ale na pewno dam znać.

Przejdź do pełnej wersji serwisu