Cevapcici - dobrze przyprawić i odstawić na min 2 godz. Potem formować podłużne kiełbaskowe burgery i oblepić, czy ,,przeszyć" namoczonym uprzednio patyczkiem do szaszłyków. Grillować, podawać z sosem np czosnkowym.
Cevapcici - dobrze przyprawić i odstawić na min 2 godz. Potem formować podłużne kiełbaskowe burgery i oblepić, czy ,,przeszyć" namoczonym uprzednio patyczkiem do szaszłyków. Grillować, podawać z sosem np czosnkowym.
Taki miałam plan jak nic innego nie wymyślę lub nie wyszukam w internecie
Kulebiak "po mojemu"- mięso dusisz na patelni w cebulą, pieczarkami (pieczarki w ćwiartki lub połówki), opcjonalnie papryką, dużą ilością natki pietruszki. Pod koniec pieczenia dodajesz śmietanę i chwilę odparowujesz. Przyprawićz solą, papryką, dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i gałką muszkatołową.
Z 0,5 kg ziemniaków zagniatasz ciasto jak na kopytka. 3/4 ciasta rozwałkować na grubość 0,5cm. Wyłożyć dno i boki naczynia żarootpornego. Do środka wlewasz mięso w gęstym sosem. Przykryć szczelnie pozostałym ciastem ziemniaczanym. Wierzch można pozypać startą mozzarellą i wiórkami z masła. Piec w 190-200st. aż góra się zarumieni a nawet zbrązowieje. Smacznego!
Ale mi smaka narobiłas. Moja babcia kiedyś robiła pyszne kołduny właśnie z baraniny z majerankiem, babci już nie ma od 16 lat a ja ciągle pamiętam ten smak. U nas niestety baranina nie do kupienia
Przepraszam, że tak późno odpowiadam - tych ziemniaków musi być tyle aby wystarczyło na obłożenie wnętrza naczynia żarootpornego, więc na pewno nie będzie za mało w stosunku kg, mięsa:) Ciekawa jestem, czy wyróbowałaś ten przepis i czy Ci smakowało:)
Jak w temacie - ponad kilogram baraniny mielonej i brak pomysłu.... Nie mam ochoty na mielone, banalne kotlety. Ktoś poradzi?
Cevapcici - dobrze przyprawić i odstawić na min 2 godz. Potem formować podłużne kiełbaskowe burgery i oblepić, czy ,,przeszyć" namoczonym uprzednio patyczkiem do szaszłyków. Grillować, podawać z sosem np czosnkowym.
Cevapcici - dobrze przyprawić i odstawić na min 2 godz. Potem formować
podłużne kiełbaskowe burgery i oblepić, czy ,,przeszyć" namoczonym
uprzednio patyczkiem do szaszłyków. Grillować, podawać z sosem np
czosnkowym.
Taki miałam plan jak nic innego nie wymyślę lub nie wyszukam w internecie
kołduny))), musaka, czieburieki, kebaczety
http://wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=baranina&search=Szukaj&anyWord=&withoutWords=&author=&where=0&branch=5&date=0&date1=&date2=
Kulebiak "po mojemu"- mięso dusisz na patelni w cebulą, pieczarkami (pieczarki w ćwiartki lub połówki), opcjonalnie papryką, dużą ilością natki pietruszki. Pod koniec pieczenia dodajesz śmietanę i chwilę odparowujesz. Przyprawićz solą, papryką, dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i gałką muszkatołową.
Z 0,5 kg ziemniaków zagniatasz ciasto jak na kopytka. 3/4 ciasta rozwałkować na grubość 0,5cm. Wyłożyć dno i boki naczynia żarootpornego. Do środka wlewasz mięso w gęstym sosem. Przykryć szczelnie pozostałym ciastem ziemniaczanym. Wierzch można pozypać startą mozzarellą i wiórkami z masła. Piec w 190-200st. aż góra się zarumieni a nawet zbrązowieje. Smacznego!Ale mi smaka narobiłas. Moja babcia kiedyś robiła pyszne kołduny właśnie z baraniny z majerankiem, babci już nie ma od 16 lat a ja ciągle pamiętam ten smak. U nas niestety baranina nie do kupienia
Ojojoj! Rozumiem, że 0,5 kg ziemniaków starczy na farsz z kilograma mięska? Też mi narobiłaś smaku. Nigdy nie robiłam ale chyba się skuszę.
Przepraszam, że tak późno odpowiadam - tych ziemniaków musi być tyle aby wystarczyło na obłożenie wnętrza naczynia żarootpornego, więc na pewno nie będzie za mało w stosunku kg, mięsa:) Ciekawa jestem, czy wyróbowałaś ten przepis i czy Ci smakowało:)
Nie, bo mam plany obiadowe do zrealizowania. :) Ale na pewno dam znać.