western union to nie przelew...tylko wpłata gotówkowa na imię i nazwisko klienta, więc konto nie ma tu nic do rzeczy. Limity prawdopodobnie są tak samo jak i w przekazie z Polski do..
Czesto wysylam do Polski pieniadze za 100dol oplata jest 10 dol.
Osoba ktora odbiera musi wiedzec od kogo sa pieniadze jaka kwota I numer transakcji,ktory otrzymuje sie po wykupieniu/zaplacie/Pieniadze przeliczane sa na zlotowki po kursie bankowym jaki jest w danej chwiligdy sie placi.Osoba ktora wysyla podaje tylko odbiorcy imie I nazwisko oraz miasto.Pieniadze sa do odbioru natychmiast.
Opłaty sa rożne w zależności od wysylanej kwoty jak i od czasu otrzymania przesyłki przez odbiorcę. Pieniądze mozna odebrać w pln jak i w walucie. Zazwyczaj wysyłanie większych kwot jest bardziej opłacalne
Sprawdź jeszcze Moneygram, zamiast WU. Prawdopodobnie taniej realizuje przesyłki, a w dużych miastach bez problemu znajdziesz współpracujące z nimi placówki.
Swego czasu byłam odbiorcą dolarów i wiem, że wysyłający zmienił właśnie Western Union na Moneygram, co raczej na pewno związane było z kosztami przesyłki.
Przy większych kwotach odradzam Ci branie złotówek po przeliczeniu, bo wypada to niekorzystnie. Lepiej samemu sprzedać dolary w kantorze.
Przy odbiorze taka sama, a nawet lepsza, bo w małych placówkach WU zdarzało się, ze nie mieli żądanej kwoty w $ ( a nigdy to nie było więcej niż 500) i musieli zbierać przez dwa, trzy dni. Przez Moneygram, gdzie transakcji dokonywałam w banku, nigdy się to nie zdarzyło. Nie wiem natomiast, jak dla wysyłającego, choć przypuszczam, ze podobnie.
Mają kalkulator na swojej stronie, więc spróbuj wyliczyć i porównać koszty.
dosc dawno wyslalam bratu kilka tysiecy :), nie pamietam oplaty, po "9-11" tylko do kwoty $999 CAD, podaje imie, nazwisko i miasto osoby odbierajacej, oni ida odebrac do banku (jak ktos pisal musza miec nr. transakcji), zawsze dostaja ZLOTOWKI, powiedziano mi, ze po "9-11" wszystkie przesylki 1000+ sa monitorowane, sprawdzane itd. ze wzgledu na grupy terrorystyczne, komputer automatycznie dostarcza te wiadomosc ...
jesli bardzo chcesz zadzwonie jutro i spytam (jaka kwota Cie interesuje)
Na tą chwilę nie mam pojęcia. Ale raczej myslałam o większych kwotach - 1000 i więcej. Wczoraj , przy sprawdzaniu prowizji wyszło mi 1499,99 - i więcej nie.
Przy większych, ponad 2000 kwotach, bardziej opłaca się przelew na konto dolarowe - z banku do banku. Niektóre nasze banki oferują rachunki dolarowe do konta osobistego, bez dodatkowych opłat Ja tak miałam w WBK. Wysyłający ponosi wtedy koszty prowizyjne, a Ty możesz wypłacić bezpośrednio dolary.
Mam pytanie do amerykańskich dziewczyn i chłopaków
Ile kosztuje przelew western union do Polski, może być na konto? Czy są limity kwot?
Jak patrzylam na niemieckim- wszystko pięknie, z cennikiem.
Z Polskiteż są tabele - ale koszt obłędny.
Wamerykanskim cała impreza kończy mi się na kodzie pocztowym. Może macie jakieś doświadczenia w temacie.
western union to nie przelew...tylko wpłata gotówkowa na imię i nazwisko klienta, więc konto nie ma tu nic do rzeczy. Limity prawdopodobnie są tak samo jak i w przekazie z Polski do..
pozdrawiam
W opcjach western union było też na konto.
Czesto wysylam do Polski pieniadze za 100dol oplata jest 10 dol.
Osoba ktora odbiera musi wiedzec od kogo sa pieniadze jaka kwota I numer transakcji,ktory otrzymuje sie po wykupieniu/zaplacie/Pieniadze przeliczane sa na zlotowki po kursie bankowym jaki jest w danej chwiligdy sie placi.Osoba ktora wysyla podaje tylko odbiorcy imie I nazwisko oraz miasto.Pieniadze sa do odbioru natychmiast.
A moglabyś sprawdzić czy są kwoty maksymalne? I jakie są prowizje przy wyższych kwotach? Zawsze te 10%? Czy może potem rosnie?
Dziekuje za informacje, które mi podałaś, to już coś.Opłaty sa rożne w zależności od wysylanej kwoty jak i od czasu otrzymania przesyłki przez odbiorcę. Pieniądze mozna odebrać w pln jak i w walucie. Zazwyczaj wysyłanie większych kwot jest bardziej opłacalne
Dzięki za info. Mogłabym Cię prosić o to samo co Mary?
0
Sprawdź jeszcze Moneygram, zamiast WU. Prawdopodobnie taniej realizuje przesyłki, a w dużych miastach bez problemu znajdziesz współpracujące z nimi placówki.
Swego czasu byłam odbiorcą dolarów i wiem, że wysyłający zmienił właśnie Western Union na Moneygram, co raczej na pewno związane było z kosztami przesyłki.
Przy większych kwotach odradzam Ci branie złotówek po przeliczeniu, bo wypada to niekorzystnie. Lepiej samemu sprzedać dolary w kantorze.
A zasada działania jest taka sama jak WU?
Przy odbiorze taka sama, a nawet lepsza, bo w małych placówkach WU zdarzało się, ze nie mieli żądanej kwoty w $ ( a nigdy to nie było więcej niż 500) i musieli zbierać przez dwa, trzy dni. Przez Moneygram, gdzie transakcji dokonywałam w banku, nigdy się to nie zdarzyło. Nie wiem natomiast, jak dla wysyłającego, choć przypuszczam, ze podobnie.
Mają kalkulator na swojej stronie, więc spróbuj wyliczyć i porównać koszty.
Dzięki wielkie. Przynajmniej jakaś orientacja w temacie jest. 25 dolkow za 1000 przesłany.
I jest opcja przelewu na konto - co zmniejsza koszty operacji, choć z drugiej strony chyba strata na kursie bankowym jest większa.
może warto założyć konto dolarowe i wybrać w dolarach?
Wszystko rozbija się o koszty przekazania pieniędzy.
Szukam najtańszej opcji.
To może mi dasz te pieniądze i ja je przywiozę lub zawiozę.
Zważywszy cenę biletu lotniczego, niewiele by dotarło na miejsce.
witaj ekkore,
dosc dawno wyslalam bratu kilka tysiecy :), nie pamietam oplaty, po "9-11" tylko do kwoty $999 CAD, podaje imie, nazwisko i miasto osoby odbierajacej, oni ida odebrac do banku (jak ktos pisal musza miec nr. transakcji), zawsze dostaja ZLOTOWKI, powiedziano mi, ze po "9-11" wszystkie przesylki 1000+ sa monitorowane, sprawdzane itd. ze wzgledu na grupy terrorystyczne, komputer automatycznie dostarcza te wiadomosc ...
jesli bardzo chcesz zadzwonie jutro i spytam (jaka kwota Cie interesuje)
Na tą chwilę nie mam pojęcia. Ale raczej myslałam o większych kwotach - 1000 i więcej.
Wczoraj , przy sprawdzaniu prowizji wyszło mi 1499,99 - i więcej nie.
Przy większych, ponad 2000 kwotach, bardziej opłaca się przelew na konto dolarowe - z banku do banku. Niektóre nasze banki oferują rachunki dolarowe do konta osobistego, bez dodatkowych opłat Ja tak miałam w WBK. Wysyłający ponosi wtedy koszty prowizyjne, a Ty możesz wypłacić bezpośrednio dolary.
https://transferwise.com/en
nie uzywalem jeszcze :)