Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Bez mleka krowiego i bez maki pszennej

  • Autor: nadia Data: 2014-03-18 23:03:57

    Czy stosujecie jakies przepisy, bez tych skladnikow lub zamiennie? Chodzi mi glownie o pieczenie chlebow, ciast i dania obiadowe. Chodzi mi o cos, co mozecie polecic z wlasnego doswiadczenia lub z wlasnych eksperymentow :)

  • Autor: słodki buraczek Data: 2014-03-18 23:30:22

    Córka przez kilkanaście miesięcy była na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i do tego potem jeszcze bezjajecznej. Z tego też powodu mam niewielkie doświadczenie w tym temacie. Dania obiadowe są zdecydowanie łatwiejsze do przygotowania, gorzej rzecz miała się ze słodkościami...

    Polecam rewelacyjną szarlotkę z mąki kukurydzianej: http://wielkiezarcie.com/recipe48068.html (linki nieaktywne - przepraszam...)

    Muffinki bezglutenowe: http://wielkiezarcie.com/recipe48068.html 

    Babka kukurydziana: http://wielkiezarcie.com/recipe76984.html 

    Tarta bez mąki i cukru... : http://wielkiezarcie.com/recipe93032.html 

  • Autor: słodki buraczek Data: 2014-03-19 11:04:22

    Dzięki. Muszę się douczyć

  • Autor: nadia Data: 2014-03-19 15:26:37

    Dziekuje za slodkie przepisy, tego mi brakowalo :)

  • Autor: nadia Data: 2014-03-21 17:55:46

    Dzieki za linki :)

  • Autor: Zośka Data: 2014-03-19 00:08:08

    wiesz, nakupowałam róznych mąk bezglutenowych, by móc upiec ciasto, zrobić naleśniki, makaron , czy pierogi i nic nie chce mi się robić. Można zastąpić mąkę pszenną, ale nie we wszystkim. Z niktórych potraw trzeba zrezygnować Raz zrobiłam pierogi z jagodami, to było mi wstyd, ze podaję to na obiad. Poradziłam sobie inaczej. Uzywam mąki kokosowej (sama robię z wiórków) migdałowej i orzechowej, gryczanej i co tam jeszcze da się zemleć, proso i ryż. Tworzę zupełnie nowe potrawy w oparciu o te surowce, ale również adaptuję stare wyprobowane przepisy. Mam w swoich zakładkach adresy kilku blogów bezglutenowych, skąd czerpię pomysły na jedzonko. Muszę jednak wrócić do kupionych produktów, bo nie wyrzucę...

    http://inthekitchenkeepinitreal.com/

    http://www.barbellkitchen.pl/

    http://www.freecoconutrecipes.com/gluten_free_coconut_flour_recipes.htm

    jesli chodzi o chleb to piekę płaski (tyki jak vasa) z gotowanego ryżu i prosa z przyprawami i ziarnistymi dodatkami oraz chleb bez chleba ( http://nordre-strandvej.blogspot.com/2013/02/chleb-bez-chleba.html). Mam w planach gryczany

  • Autor: nadia Data: 2014-03-19 15:30:07

    Dziękuję za super przepisy :). Szczególnie zainteresowała mnie ta kostka rosołowa własnej roboty ;) Fajny pomysł z tym mieleniem ziaren na make :)))

  • Autor: anusia_m Data: 2014-03-19 16:54:23

    Napisz, proszę, w czym mielisz kaszę? Jakiś specjalny młynek?

  • Autor: Zośka Data: 2014-03-19 23:16:33

    tak mam specjalny młynek żarnowy do zboża i kawy. Młynek ma regulację grubości przemiału, co sie bardzo przydaje. Miałam farta bo kupiłam go na giełdzie (z przeważnie niemieckimi śmieciami, rzeczami używanymi lub z likwidacji sklepów.) za jedyne 20 zł.  Był nowy, choć  na pewno testowany. Poszukaj może na allegro, tablicy albo gumtree, może coś znajdziesz za jakąś rozsądną cenę. Pozdrawiam

  • Autor: anusia_m Data: 2014-03-21 10:31:31

    Dzięki za odpowiedź. Poszukam :)

  • Autor: Trusia Data: 2014-03-19 19:41:57

    Tu link do fajnego bloga w tym temacie:

    http://kuchniabezpszenicy.blogspot.com/ duży wybór różnych rodzai maki znalazłam ostatnio w TESCO i to w całkiem przyjaznych cenach np ryżową

    a mleko zastepuję napojem sojowym lub ryżowym ew mlekiem kokosowym.

  • Autor: nadia Data: 2014-03-21 17:57:07

    Dziekuje na pewno skorzystam :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu