Forum

Kuchenne porady

kupno świni

• Autor: andzia005 Data: 2014-03-25 09:01:39

Witam drogie Żarłoczki.

Jestem z śląska a konkretnie Katowic , chciałabym kupić całą świnkę na święta . Czy ktoś ma w pobliżu namiary na prywatny ubój(gospodarza) i mniej więcej jak kształtują się ceny . Ponieważ Ja będę kupować po raz pierwszy rodzice kiedyś kupowali ale nie pamietam tego dobrze , mam pytanie czy ubój odbywa się w jakimś okreslonym czasie czy jak to wygląda i na co powinnam zwrócić szczególną uwagę.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

andzia005

• Autor: jolka60 Data: 2014-03-25 16:30:16

Andziu,z pewnością Ci podpowiem,ale chyba pod koniec tygodnia.Nie mam dzisiaj czasu ani siły.jutro też z czasem nie za bardzo.

• Autor: tutunia Data: 2014-03-25 18:20:36

Ja tez jestem zainteresowana kupnem swini

• Autor: pavett Data: 2014-03-25 19:30:10

Namiarów nie podam bo za daleko,ale może coś podpowiem.

U nas obecnie cena żywca to 4,3/kg plus 60 zł za ubój i poćwiartowanie.My mamy jedno stałe źrodło i zawsze tylko u tego jednego gospodarza się zaopatrujemy,nigdy się nie zawiedliśmy na jakości mięsa.Choś kiedys pamiętam mieliśmy przygodę(u innego gospodarza) że przy gotowaniu w calym domu tak śmierdziało moczem że nie szło wytrzymać i połówka swiniaka była przeznaczona tylko dla psów.Potem gospodarz zmieniony i kłopotow takich nie mamy.Jesli chodzi o określony czas to nie za bardzo się znam:-) Ale wiem,że to zależy od wagi i chyba od tego czy maciora miała już prosięta czy nie( bo jeśli wielokrotnie to nie polecam) I na pewno ten godpodarz świnie ubija rano czy przed południem,przed karmieniem. Wiem też że przyjeżdża weterynarz i pobiera próbkę mięsa do badania,ale nie każdy gospodarz tak robi.

No i chyba tyle jeśli jeszcze coś to pytaj a mi jak się przypomni to dopiszę:-)

Pozdrawiam

• Autor: alicja_bt Data: 2014-03-25 20:01:25

Ten pierwszy to ci pewnie knura nie kastrowanego sprzedał

• Autor: pavett Data: 2014-03-25 20:26:39

Zapewne tak, ale szkoda że dowiedziałam się o tym po włożeniu mięsa do garnka:-)

• Autor: alicja_bt Data: 2014-03-25 20:00:29

Mieszkam na Pomorzu i za pół świnki płaciłam 8 zł za kg , za żywiec cena był 3 zł. połówka była bez głowy. dlatego taka cena, głowe kupiłam osobno po 1,5 zł. 

Najlepsze mieso jest ze swini do 110kg zywej, Uczciwy gospodarz nie karmi swinek przed ubojem, u mojego nir dostają kolacji i sniadania a są ubijane z rana. Badanie miesa po uboju jest obowiązkowe i jesli gospodarz powie ze badane to musi ci pokazac rachunek za badanie bo każdy weterynarz wystawia

Maciory są tańsze ale wg mie do konsumpcji nadają sie tylko po pierwszym wyproszeniu a pozostałe to do rzeni na kiełbasy

• Autor: magdam1976 Data: 2014-03-26 07:37:08

Witam,

mam pytanie gdzie na Pomorzu kupowałaś świnkę?Ja jestem z Trójmiasta i tez bym chętnie na święta kupiła

• Autor: Herbaciana Data: 2014-03-26 09:39:43

O matko, ja sama choduję świnie<ekologiczne> i nigdy do głowy by mi nie przyszło, żeby ubijać lochę. My zawsze zabijamy świnkę, nie wieprzka, bo mięso jest chudsze. Jeżeli chodzi o cenę, to do zabicia zawsze kosztuje o 1 zł drożej niż normalnie na skupie, no i oczywiście 60 do 80 zł za zabicie, ale to już kwestia dogadania się.

• Autor: Herbaciana Data: 2014-03-26 13:09:52

oczywiście HODUJĘ nie choduję

• Autor: kokarda Data: 2014-03-26 12:00:22

ja akurat z tatkiem rozmawiałam i podpytałam, najlepszy świniak do 100kg, rzeźnik za prace (dwa dni-

kaszanka, kiełbasa, salcesony i pasztetowa) bierze 160 zł

• Autor: Herbaciana Data: 2014-03-26 13:13:09

A gdzie jest tak tanio? U nas za taką usługę płaci się 350, i to wtedy, gdy zawiezie się gotowe mięso. Jestem na bieżąco, bo w poniedziałek odebrałam wędliny.

• Autor: kokarda Data: 2014-03-26 13:45:59

Ja też mam bieżące info :) widocznie co region jest inaczej 

• Autor: magdam1976 Data: 2014-03-26 15:03:04

powtarzam sięale może ktoś ma i  mi poda namiar na świnkę koło trójmiasta ?

• Autor: alicja_bt Data: 2014-03-26 17:38:56

Może nie całkiem koło Trójmiasta ale mi przywoził znajomy od swojego znajomego, z Sierakowic,,  również można kupić w miejscowosci Kozy. W Kozach są cały czas w sprzedaży bo to spora hodowla, ale mają dobre mieso. 

• Autor: as Data: 2014-03-26 22:17:11

Jedź do jakiejś wioski. Zapytaj. Ludzie powiedzą kto ma i sprzeda.

My kupujemy ćwiartkę tylną w Zakład Przetwórstwa Mięsnego lub w Zakład rzeźniczo wędliniarski Dwa razy kupiliśmy pół świni. U jednego było to bez głowy (to nam pasował). U drugiego razem z głową i to nas rozczarowało.  Nie podam namiarów bo to innym rejon Polski

• Autor: AgaKa3 Data: 2014-03-26 17:28:17

Jestem z podlaskiego a mój mąż jest masarzem i pracuje w małej masarni. W gospodarstwie mamy 3 świnki na własny użytek. Kwestia uboju - kto ma tą świnię zabić? Bo chyba nie gospodarz na własnym podwórku!!!  Jest to nielegalne!!! Najlepszym rozwiązaniem byłoby znaleźć małą masarnię lub ubojnię i tam kupić już zabitą legalnie ze zbadanym mięsem. Innym rozwiązaniem jest kupno świnki u gospodarza (wersja prawie eko bo i tak nie mamy pewności czy nie była karmiona dziwnymi dodatkami do paszy stymulującymi jej wzrost). Jednak taką świnkę i tak musicie zawieźć do ubojni żeby ją zabić). Pytanie - czym ją zawieziecie???

• Autor: alicja_bt Data: 2014-03-26 17:42:14

Jak miałam blisko do rzeżni to kupowalismy swiniaka u znajomego rolnika i zawoził nam, na drugi dzien odbieralismy gotowe półtusze, wtedy kosztowało nas paliwo do ciagnika i za zabicie z badaniem 60 zł, 

• Autor: AgaKa3 Data: 2014-03-26 18:05:40

I my też tak robimy - koszt 50 zł ze zbadaniem mięsa.

• Autor: andzia005 Data: 2014-03-27 14:20:41

ślicznie dziekuję za odpowiedzi , już co nie co  wiem .Mam nadzieję że znajdzie się ktoś z moich okolic i poda mi namiary na kupno świnki. Jeśli chodzi o przerób niema problemu w własnym zakresie sobię przerobimy śinkę

• Autor: WinaImport Data: 2014-03-28 14:55:41

Myślę,że z takim zakupem raczej nie bezie problemu,trzeba tylko trafić na dobrą sztukę,czyli tylko od gospodarza. Sprawdź w dziale z ogłoszeniami czy nikt nie oferuje czegoś dobrego w przyzwoitej cenie w Twojej okolicy.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-03-28 17:28:36

Czy ty piszesz z alternatywnej rzeczywistości? Pojawiło się dzisiaj pełno twoich wpisów i wszystkie jakieś "naćpane".

• Autor: kokarda Data: 2014-03-28 17:34:56

Oczywiście że to trol! Kolejna strona na ktora nie zajrze :))

• Autor: matani Data: 2014-03-28 17:53:15

Dżanino, ubierasz moje myśli w słowa, na które bym nie wpadła. Widać "mowę" mam bardziej "uczesaną" niż myśli.

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-03-29 06:12:22

Dziękuję, o Pani!

Przejdź do pełnej wersji serwisu