Jestem z śląska a konkretnie Katowic , chciałabym kupić całą świnkę na święta . Czy ktoś ma w pobliżu namiary na prywatny ubój(gospodarza) i mniej więcej jak kształtują się ceny . Ponieważ Ja będę kupować po raz pierwszy rodzice kiedyś kupowali ale nie pamietam tego dobrze , mam pytanie czy ubój odbywa się w jakimś okreslonym czasie czy jak to wygląda i na co powinnam zwrócić szczególną uwagę.
Namiarów nie podam bo za daleko,ale może coś podpowiem.
U nas obecnie cena żywca to 4,3/kg plus 60 zł za ubój i poćwiartowanie.My mamy jedno stałe źrodło i zawsze tylko u tego jednego gospodarza się zaopatrujemy,nigdy się nie zawiedliśmy na jakości mięsa.Choś kiedys pamiętam mieliśmy przygodę(u innego gospodarza) że przy gotowaniu w calym domu tak śmierdziało moczem że nie szło wytrzymać i połówka swiniaka była przeznaczona tylko dla psów.Potem gospodarz zmieniony i kłopotow takich nie mamy.Jesli chodzi o określony czas to nie za bardzo się znam:-) Ale wiem,że to zależy od wagi i chyba od tego czy maciora miała już prosięta czy nie( bo jeśli wielokrotnie to nie polecam) I na pewno ten godpodarz świnie ubija rano czy przed południem,przed karmieniem. Wiem też że przyjeżdża weterynarz i pobiera próbkę mięsa do badania,ale nie każdy gospodarz tak robi.
No i chyba tyle jeśli jeszcze coś to pytaj a mi jak się przypomni to dopiszę:-)
Mieszkam na Pomorzu i za pół świnki płaciłam 8 zł za kg , za żywiec cena był 3 zł. połówka była bez głowy. dlatego taka cena, głowe kupiłam osobno po 1,5 zł.
Najlepsze mieso jest ze swini do 110kg zywej, Uczciwy gospodarz nie karmi swinek przed ubojem, u mojego nir dostają kolacji i sniadania a są ubijane z rana. Badanie miesa po uboju jest obowiązkowe i jesli gospodarz powie ze badane to musi ci pokazac rachunek za badanie bo każdy weterynarz wystawia
Maciory są tańsze ale wg mie do konsumpcji nadają sie tylko po pierwszym wyproszeniu a pozostałe to do rzeni na kiełbasy
O matko, ja sama choduję świnie<ekologiczne> i nigdy do głowy by mi nie przyszło, żeby ubijać lochę. My zawsze zabijamy świnkę, nie wieprzka, bo mięso jest chudsze. Jeżeli chodzi o cenę, to do zabicia zawsze kosztuje o 1 zł drożej niż normalnie na skupie, no i oczywiście 60 do 80 zł za zabicie, ale to już kwestia dogadania się.
A gdzie jest tak tanio? U nas za taką usługę płaci się 350, i to wtedy, gdy zawiezie się gotowe mięso. Jestem na bieżąco, bo w poniedziałek odebrałam wędliny.
Może nie całkiem koło Trójmiasta ale mi przywoził znajomy od swojego znajomego, z Sierakowic,, również można kupić w miejscowosci Kozy. W Kozach są cały czas w sprzedaży bo to spora hodowla, ale mają dobre mieso.
Jedź do jakiejś wioski. Zapytaj. Ludzie powiedzą kto ma i sprzeda.
My kupujemy ćwiartkę tylną w Zakład Przetwórstwa Mięsnego lub w Zakład rzeźniczo wędliniarski Dwa razy kupiliśmy pół świni. U jednego było to bez głowy (to nam pasował). U drugiego razem z głową i to nas rozczarowało. Nie podam namiarów bo to innym rejon Polski
Jestem z podlaskiego a mój mąż jest masarzem i pracuje w małej masarni. W gospodarstwie mamy 3 świnki na własny użytek. Kwestia uboju - kto ma tą świnię zabić? Bo chyba nie gospodarz na własnym podwórku!!! Jest to nielegalne!!! Najlepszym rozwiązaniem byłoby znaleźć małą masarnię lub ubojnię i tam kupić już zabitą legalnie ze zbadanym mięsem. Innym rozwiązaniem jest kupno świnki u gospodarza (wersja prawie eko bo i tak nie mamy pewności czy nie była karmiona dziwnymi dodatkami do paszy stymulującymi jej wzrost). Jednak taką świnkę i tak musicie zawieźć do ubojni żeby ją zabić). Pytanie - czym ją zawieziecie???
Jak miałam blisko do rzeżni to kupowalismy swiniaka u znajomego rolnika i zawoził nam, na drugi dzien odbieralismy gotowe półtusze, wtedy kosztowało nas paliwo do ciagnika i za zabicie z badaniem 60 zł,
ślicznie dziekuję za odpowiedzi , już co nie co wiem .Mam nadzieję że znajdzie się ktoś z moich okolic i poda mi namiary na kupno świnki. Jeśli chodzi o przerób niema problemu w własnym zakresie sobię przerobimy śinkę
Myślę,że z takim zakupem raczej nie bezie problemu,trzeba tylko trafić na dobrą sztukę,czyli tylko od gospodarza. Sprawdź w dziale z ogłoszeniami czy nikt nie oferuje czegoś dobrego w przyzwoitej cenie w Twojej okolicy.
Witam drogie Żarłoczki.
Jestem z śląska a konkretnie Katowic , chciałabym kupić całą świnkę na święta . Czy ktoś ma w pobliżu namiary na prywatny ubój(gospodarza) i mniej więcej jak kształtują się ceny . Ponieważ Ja będę kupować po raz pierwszy rodzice kiedyś kupowali ale nie pamietam tego dobrze , mam pytanie czy ubój odbywa się w jakimś okreslonym czasie czy jak to wygląda i na co powinnam zwrócić szczególną uwagę.
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
andzia005
Andziu,z pewnością Ci podpowiem,ale chyba pod koniec tygodnia.Nie mam dzisiaj czasu ani siły.jutro też z czasem nie za bardzo.
Ja tez jestem zainteresowana kupnem swini
Namiarów nie podam bo za daleko,ale może coś podpowiem.
U nas obecnie cena żywca to 4,3/kg plus 60 zł za ubój i poćwiartowanie.My mamy jedno stałe źrodło i zawsze tylko u tego jednego gospodarza się zaopatrujemy,nigdy się nie zawiedliśmy na jakości mięsa.Choś kiedys pamiętam mieliśmy przygodę(u innego gospodarza) że przy gotowaniu w calym domu tak śmierdziało moczem że nie szło wytrzymać i połówka swiniaka była przeznaczona tylko dla psów.Potem gospodarz zmieniony i kłopotow takich nie mamy.Jesli chodzi o określony czas to nie za bardzo się znam:-) Ale wiem,że to zależy od wagi i chyba od tego czy maciora miała już prosięta czy nie( bo jeśli wielokrotnie to nie polecam) I na pewno ten godpodarz świnie ubija rano czy przed południem,przed karmieniem. Wiem też że przyjeżdża weterynarz i pobiera próbkę mięsa do badania,ale nie każdy gospodarz tak robi.
No i chyba tyle jeśli jeszcze coś to pytaj a mi jak się przypomni to dopiszę:-)
Pozdrawiam
Ten pierwszy to ci pewnie knura nie kastrowanego sprzedał
Zapewne tak, ale szkoda że dowiedziałam się o tym po włożeniu mięsa do garnka:-)
Mieszkam na Pomorzu i za pół świnki płaciłam 8 zł za kg , za żywiec cena był 3 zł. połówka była bez głowy. dlatego taka cena, głowe kupiłam osobno po 1,5 zł.
Najlepsze mieso jest ze swini do 110kg zywej, Uczciwy gospodarz nie karmi swinek przed ubojem, u mojego nir dostają kolacji i sniadania a są ubijane z rana. Badanie miesa po uboju jest obowiązkowe i jesli gospodarz powie ze badane to musi ci pokazac rachunek za badanie bo każdy weterynarz wystawia
Maciory są tańsze ale wg mie do konsumpcji nadają sie tylko po pierwszym wyproszeniu a pozostałe to do rzeni na kiełbasy
Witam,
mam pytanie gdzie na Pomorzu kupowałaś świnkę?Ja jestem z Trójmiasta i tez bym chętnie na święta kupiła
O matko, ja sama choduję świnie<ekologiczne> i nigdy do głowy by mi nie przyszło, żeby ubijać lochę. My zawsze zabijamy świnkę, nie wieprzka, bo mięso jest chudsze. Jeżeli chodzi o cenę, to do zabicia zawsze kosztuje o 1 zł drożej niż normalnie na skupie, no i oczywiście 60 do 80 zł za zabicie, ale to już kwestia dogadania się.
oczywiście HODUJĘ nie choduję
ja akurat z tatkiem rozmawiałam i podpytałam, najlepszy świniak do 100kg, rzeźnik za prace (dwa dni-
kaszanka, kiełbasa, salcesony i pasztetowa) bierze 160 zł
A gdzie jest tak tanio? U nas za taką usługę płaci się 350, i to wtedy, gdy zawiezie się gotowe mięso. Jestem na bieżąco, bo w poniedziałek odebrałam wędliny.
Ja też mam bieżące info :) widocznie co region jest inaczej
powtarzam sięale może ktoś ma i mi poda namiar na świnkę koło trójmiasta ?
Może nie całkiem koło Trójmiasta ale mi przywoził znajomy od swojego znajomego, z Sierakowic,, również można kupić w miejscowosci Kozy. W Kozach są cały czas w sprzedaży bo to spora hodowla, ale mają dobre mieso.
Jedź do jakiejś wioski. Zapytaj. Ludzie powiedzą kto ma i sprzeda.
My kupujemy ćwiartkę tylną w Zakład Przetwórstwa Mięsnego lub w Zakład rzeźniczo wędliniarski Dwa razy kupiliśmy pół świni. U jednego było to bez głowy (to nam pasował). U drugiego razem z głową i to nas rozczarowało. Nie podam namiarów bo to innym rejon Polski
Jestem z podlaskiego a mój mąż jest masarzem i pracuje w małej masarni. W gospodarstwie mamy 3 świnki na własny użytek. Kwestia uboju - kto ma tą świnię zabić? Bo chyba nie gospodarz na własnym podwórku!!! Jest to nielegalne!!! Najlepszym rozwiązaniem byłoby znaleźć małą masarnię lub ubojnię i tam kupić już zabitą legalnie ze zbadanym mięsem. Innym rozwiązaniem jest kupno świnki u gospodarza (wersja prawie eko bo i tak nie mamy pewności czy nie była karmiona dziwnymi dodatkami do paszy stymulującymi jej wzrost). Jednak taką świnkę i tak musicie zawieźć do ubojni żeby ją zabić). Pytanie - czym ją zawieziecie???
Jak miałam blisko do rzeżni to kupowalismy swiniaka u znajomego rolnika i zawoził nam, na drugi dzien odbieralismy gotowe półtusze, wtedy kosztowało nas paliwo do ciagnika i za zabicie z badaniem 60 zł,
I my też tak robimy - koszt 50 zł ze zbadaniem mięsa.
ślicznie dziekuję za odpowiedzi , już co nie co wiem .Mam nadzieję że znajdzie się ktoś z moich okolic i poda mi namiary na kupno świnki. Jeśli chodzi o przerób niema problemu w własnym zakresie sobię przerobimy śinkę
Myślę,że z takim zakupem raczej nie bezie problemu,trzeba tylko trafić na dobrą sztukę,czyli tylko od gospodarza. Sprawdź w dziale z ogłoszeniami czy nikt nie oferuje czegoś dobrego w przyzwoitej cenie w Twojej okolicy.
Czy ty piszesz z alternatywnej rzeczywistości? Pojawiło się dzisiaj pełno twoich wpisów i wszystkie jakieś "naćpane".
Oczywiście że to trol! Kolejna strona na ktora nie zajrze :))
Dżanino, ubierasz moje myśli w słowa, na które bym nie wpadła. Widać "mowę" mam bardziej "uczesaną" niż myśli.
Dziękuję, o Pani!