Forum

Kuchenne porady

sernik z sera ricotta

  • Autor: mary50 Data: 2014-03-27 21:50:11

    Mam zapytanie czy z sera ricotta wyjdzie mi dobry sernik.?

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-27 22:32:37

    Skonsultuj się koniecznie z Bahati to czarodziejka kuchenna ricottę ma opracowaną w każdym wariancie. .

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-28 08:36:36

    Wyjdzie, ale lepszy wyjdzie, gdy do ricotty dodasz mascarpone lub 'cream cheese'. :)

  • Autor: WinaImport Data: 2014-03-28 15:00:12

    Szczerze mówiąc to nie wiem ponieważ nigdy nie próbowałam go dodawać do sernika jako składnik główny,jeżeli będziesz już po pieczeniu to daj znać jak wyszedł oraz czy warto:)

  • Autor: mary50 Data: 2014-03-28 20:18:37

    Mozesz mi powiedziec w jakiej proporcji? czy np 1kg ricotty I 1/2 mascarpone bedzie OK.

    Dziekuje .Maria

  • Autor: Bahati Data: 2014-03-28 20:23:20

    To mój sprawdzony przepis :)
    masa serowa:

    500 g ricotty
    250 g mascarpone
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    spód :
    200 g herbatników zmielonych lub pokruszonych
    3 łyżki miękkiego masła
    wierzch:
    500 g truskawek
    4 łyżki cukru
    2 listki żelatyny namoczonej w zimnej wodzie
    Herbatniki mieszamy z masłem, przekładamy na spód tortownicy ( 21 cm), dokładnie wygładzamy, wstawiamy na 15 minut do lodówki.
    Rozgrzewamy piekarnik do 185st C.
    Ricottę, mascarpone, jaja, cukier, mąkę mieszamy do połączenia składników mikserem. Uważamy, by nie napowietrzyć niepotrzebnie masy. Obręcz tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, na schłodzony spód ciasteczkowy wylewamy masę serową, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku, zimny chłodzimy w lodówce przez minimum 5h. Po tym czasie możemy sernik udekorować, ja wybrałam przesmażone z cukrem truskawki, czekolada byłaby równie dobrym dodatkiem :)
    Truskawki kroimy na ćwiartki, zasypujemy cukrem, podgrzewamy, często mieszając przez ok 30 minut, do gorących dodajemy namoczoną żelatynę, wystudzoną masą polewamy ciasto, ponownie wkładamy do lodówki do momentu stężenia masy truskawkowej.
    tak wygląda :)

  • Autor: mary50 Data: 2014-03-28 22:43:39

    Bahati.

    Bardzo dziekuje Ci za przepis.Sernik będę piekla na swieta.Chcialam zrobić inny sernik niż robie zwykle

    Mam nadzieje ze będzie smakowal rodzince.W Swieta mam rocznice slubu i to już jest .....42.

    Jestem stara baba ale jeszcze w duszy mi gra i to jest chyba najważniejszeMaria

  • Autor: gosia64 Data: 2014-03-28 16:02:12

    Wyjdzie dobry, ale ja dodaje sok z cytryny, bo ricotta jest delikatna i slodka i daleko jej do twarogu.

Przejdź do pełnej wersji serwisu