Szczerze mówiąc to nie wiem ponieważ nigdy nie próbowałam go dodawać do sernika jako składnik główny,jeżeli będziesz już po pieczeniu to daj znać jak wyszedł oraz czy warto:)
Herbatniki mieszamy z masłem, przekładamy na spód tortownicy ( 21 cm), dokładnie wygładzamy, wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 185st C.
Ricottę, mascarpone, jaja, cukier, mąkę mieszamy do połączenia składników mikserem. Uważamy, by nie napowietrzyć niepotrzebnie masy. Obręcz tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, na schłodzony spód ciasteczkowy wylewamy masę serową, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku, zimny chłodzimy w lodówce przez minimum 5h. Po tym czasie możemy sernik udekorować, ja wybrałam przesmażone z cukrem truskawki, czekolada byłaby równie dobrym dodatkiem :)
Truskawki kroimy na ćwiartki, zasypujemy cukrem, podgrzewamy, często mieszając przez ok 30 minut, do gorących dodajemy namoczoną żelatynę, wystudzoną masą polewamy ciasto, ponownie wkładamy do lodówki do momentu stężenia masy truskawkowej. tak wygląda :)
Mam zapytanie czy z sera ricotta wyjdzie mi dobry sernik.?
Skonsultuj się koniecznie z Bahati to czarodziejka kuchenna ricottę ma opracowaną w każdym wariancie. .
Wyjdzie, ale lepszy wyjdzie, gdy do ricotty dodasz mascarpone lub 'cream cheese'. :)
Szczerze mówiąc to nie wiem ponieważ nigdy nie próbowałam go dodawać do sernika jako składnik główny,jeżeli będziesz już po pieczeniu to daj znać jak wyszedł oraz czy warto:)
Mozesz mi powiedziec w jakiej proporcji? czy np 1kg ricotty I 1/2 mascarpone bedzie OK.
Dziekuje .Maria
To mój sprawdzony przepis :)
masa serowa:
tak wygląda :)
Bahati.
Bardzo dziekuje Ci za przepis.Sernik będę piekla na swieta.Chcialam zrobić inny sernik niż robie zwykle
Mam nadzieje ze będzie smakowal rodzince.W Swieta mam rocznice slubu i to już jest .....42.
Jestem stara baba ale jeszcze w duszy mi gra i to jest chyba najważniejszeMaria
Wyjdzie dobry, ale ja dodaje sok z cytryny, bo ricotta jest delikatna i slodka i daleko jej do twarogu.