Forum

Kuchenne porady

Gęś - na święta...???

• Autor: pysia_1 Data: 2014-04-01 19:11:14

Mam pytanie czy ktoś wie, gdzie dostanę świeżą gęś w Poznaniu??? Owszem w marketach widziałam mrożoną, ale taka raczej mnie nie urządza:)

Nigdy nie robiłam gęsi pieczonej, a na święta chętnie bym zjadła. Podobno jest taka pyszna...to wiem tylko z opowieści.

• Autor: mareczka Data: 2014-04-02 15:13:18

Na Sylwestra piekłam gęś ale mrożoną. Kupiłam w Tesco. Rzeczywiście jest pyszna ale mięska nie ma za dużo. Trzech "mięsnych" panów + dwie mniej "mięsne" panie - została tylko szyja z 4 kg gęsi. Warto spróbować, ja jeszcze powtórzę jak będą gęsi w promocji bo 12,99 zł za kg to jednak sporo.   

• Autor: mariateresa Data: 2014-04-03 00:28:00

Widzę,  ze niewiele osób może Ci pomóc -  ja też nie  -  ale wiem gdzie jest ogromna hodowla gęsi owsianych  Kołudzkich  "z zielonego wybiegu"  -   której dyrektoruje  nasz znany  poseł  na  Sejm  Eugeniusz  K.   Niestety, to jest ok. 100 km. od Poznania.   Wiem,  że mają  firmowe  sklepy -  a w nich nie tylko całe świeże tuszki,  ale i wspaniałe wyroby  ( pasztety ! )   Pozostaje Ci tylko dowiedzieć się,  gdzie najbliżej  możliwe jest kupno takiej gęsi.  Francja raczy się kołudzką gąską -  wiec niemożliwe,  żeby na poznańskim stole jej zabrakło.   Pozdrawiam !

• Autor: pysia_1 Data: 2014-04-03 09:38:16

Serdeczne dzięki i pozdrawiam:)

• Autor: bahus Data: 2014-04-03 00:57:24

Kupisz na Rynku Jeżyckim ale musisz się liczyć z kosztami. Taka z wiejskiej zagrody sporo kosztuje.

• Autor: pysia_1 Data: 2014-04-03 09:39:12

S

Mrożona tez nie jest zła, podobno nie traci na wartości, pytanie tylko ile w takim stanie ona już leży prawda?

poro??to znaczy ile??? orientujesz się?

• Autor: mariateresa Data: 2014-04-08 21:10:58

Nie wiem ile zapłacisz za dorodną gęś na jednym z poznanskich bazarów,  ale jak już kupić to dobrą i uraczyć się.    Dowiadywałam się w Instytucie ( 100 km.  od Poznania ),  a więc u samego zródła hodowli tych  (podobno) najlepszych gęsi  bialych - owsianych  z zielonego wybiegu.   Cała tuszka  20 zł / kg   czyli za 5 kilową 100 zł.   Waga tuszek zaczyna się od  ok. 3,8 - 4 kg.    Filet ze skórką  21 - 22 zł kg.  Są to ceny ze sklepu firmowego  -  i piszę dla orientacji i porównania z mrożonymi  -  żebyś nie przepłacała.  A skórka jest koloru  prawie  pomarańczowego. 

• Autor: bahus Data: 2014-04-08 21:16:12

A gdzie ten sklep firmowy? Możesz podać namiary?

• Autor: mariateresa Data: 2014-04-08 23:24:58

Oczywiscie że mogę -  tylko żeby Bahusie na reklamę to nie wyglądało -  bo ja nie mam w tym  zadnego interesu.  

Instytut Zootechniki -  Państwowy Instytut Badawczy

Zakład Doświadczany  Kołuda Wielka  k/ Inowrocławia 

Placówka Naukowa -  Wyłączny hodowca gęsi białych -  owsianych

www,gesi-koluda.pl  ( nie chce byc aktywny )

Ceny w moim  poprzednim wpisie pochodzą ze sklepu firmowego w Inowrocławiu (nie znam ulicy -  a teraz  troszkę pózno dzwonić do rodzinki  -  ewent.  jutro).

Nie pytałam  czy cale tuszki są w ciągłej sprzedaży -  to znaczy teraz,  5 minut przed Świętami.

A dlatego gąska  owsiana,  ponieważ  3 - 4 tygodnie przed ubojem karmiona jest wyłącznie owsem i wodą -  stąd jej smak bez żadnych naleciałości  -  i ona w tym czasie troszkę schudnie.

Niemożliwe żeby w innych miastach byla nie do zdobycia -  może bezposrednio u nich się dowiedzieć ? 

A może można  zamówić?   Serio -  moja siostra uparła się na jubileuszowy obiad podać  rosół z perliczki - oczywiście w całym mieście nie było, i w  osiedlowym  mięsnym zamówiła,  i perłiczka za ok.  30 godzin czekała  -  podobno 50 km. przejechała.  Może też i gąska -  bo ok.  100 km  to trochę daleko do sklepu...

Tyle Bahusie wiem na temat tego ptaka.  

• Autor: mariateresa Data: 2014-04-08 23:50:04

Już mam -  sklep firmowy na miejscu  przy Instytucie,  lub  sklep  patronacki  88-100 Inowrocław ul Królowej Jadwigi 48  (główna ulica -  deptak)   Nie mam telefonu i tu nie pomogę  -  wiesz Bahusie,  ja jestem trochę daleko .....

Dopisano 14-04-09 0:21:01:

Odległość  miedzy sklepem firmowym ( na miejscu )  a sklepem patronackim  ok..10 - 12 km.

• Autor: bahus Data: 2014-04-09 17:32:30

Bardzo dziękuję. Jak uda mi się namówić do zakupu jeszcze paru znajomych, to wsiądę w samochód i pojadę. Jestem wielbicielem mięsa gęsiego i kaczego. Gęsi "owsiane" są najlepsze. No może poza karmionymi figami. Taką gęś miałem okazję jeść we Francji.

• Autor: Lea2 Data: 2014-04-09 17:38:46

Ciekawe czy przez net można taką gąskę zamówić. Kto ma jakieś info niech daje znać. Też jestem wielbicielką wszelkiego ptactwa. :)

• Autor: dorotaibasia Data: 2014-04-09 19:13:04

a przesyłką konduktorską można nadać takie gabaryty i wagę? jeśli tak to służę pomocą:)

• Autor: bahus Data: 2014-04-09 17:36:44

Taki jest adres (w Twoim pomyłka) http://www.gesi-koluda.pl/

• Autor: mariateresa Data: 2014-04-09 19:01:10

Ależ nie ma za co -  co wiedziałam  to napisałam.  Nawet 3 - 4  lata temu  troche przypadkiem,  trochę  "przez pomyłkę"  tam bylam.   Pozostaje dzwonic i dowiadywac sie.   Rodzinka w Gnieznie kupila  w markecie udka gęsie - hermetycznie zgrzewane po 2 szt.  -  nie mrożone.  Były bardzo smaczne -  ze żółtą skórką,  niestety opakowanie wyrzucone więc producent nieznany.  Przepraszam za błąd w linku.

• Autor: pysia_1 Data: 2014-04-09 11:15:18

Wielkie dzięki za taką pomoc!!!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu