Forum

Kuchenne porady

zakwas na żur

  • Autor: iwett Data: 2014-04-11 17:29:13

    Witajcie! Chcę nastawić zakwas na żurek ale mam w domu mąkę żytnią razową typ 2000 oraz otręby razowe. Czy pomożecie mi skomponować z tego zakwas na kamionkę 3 litry? Jakie proporcje i co jeszcze dodać? Jak długo ma to stać? To mój pierwszy zakwas więc będę wdzięczna za porady!:)

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-04-11 18:18:34

    Masz idealną mąkę. 

    Na 1l wody 1 szkl. Mąki żytniej razowej , 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i skórkę z chleba razowego 

    wszystko wymieszać , żeby nie było grudek i odstawić na 3 -4 dni . Po kilku godzinach od nastawienia zamieszać i pozostawić do zakwaszenia . Po 4 dniach masz gotowy zakwas

  • Autor: as Data: 2014-04-11 20:08:27

    Ile takiego zakwasu dać i na jaką ilość wody by ugotować dobry żur? Zakwas odcedzać czy dawać razem z mąką z której powstał?

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-04-11 20:47:06

    Trzeba odcedzić , a zpozostałej mąki można robić kolejny . A ile wlać , to już zależy od Ciebie jak kwaśny chceszuzyskać żurek . Myślę , że 2,5 l garnek żurku powinien wyjść.

    Możesz zrobić więcej zakwasu i po odcedzeniu trzymać w lodówce do dwóch tygodni .

    można też użyć tej mąki z zakwasu  do zagęszczenia żurku

  • Autor: jolka60 Data: 2014-04-12 13:29:33

    Marzena,można,ale wcale nie trzeba odcedzać.Nie powiem,że bardzo często,ale czasem robię swojski żurek.Zakwas można też zapasteryzować i przechowywać dość długo poza lodówką.

  • Autor: iwett Data: 2014-04-12 10:11:04

    Dziękuję za poradę! A kamionkę chyba przykryć ściereczką a w jakiej temp. ma stać?

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-04-12 11:38:33

    Przykryte ściereczką , temperatura pokojowa.

  • Autor: heiworth Data: 2014-04-12 10:19:59

    Robię dokładnie tak samo z małą tylko różnicą bo dodaję jeszcze majeranek ....

Przejdź do pełnej wersji serwisu