Witajcie! Chcę nastawić zakwas na żurek ale mam w domu mąkę żytnią razową typ 2000 oraz otręby razowe. Czy pomożecie mi skomponować z tego zakwas na kamionkę 3 litry? Jakie proporcje i co jeszcze dodać? Jak długo ma to stać? To mój pierwszy zakwas więc będę wdzięczna za porady!:)
Na 1l wody 1 szkl. Mąki żytniej razowej , 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i skórkę z chleba razowego
wszystko wymieszać , żeby nie było grudek i odstawić na 3 -4 dni . Po kilku godzinach od nastawienia zamieszać i pozostawić do zakwaszenia . Po 4 dniach masz gotowy zakwas
Trzeba odcedzić , a zpozostałej mąki można robić kolejny . A ile wlać , to już zależy od Ciebie jak kwaśny chceszuzyskać żurek . Myślę , że 2,5 l garnek żurku powinien wyjść.
Możesz zrobić więcej zakwasu i po odcedzeniu trzymać w lodówce do dwóch tygodni .
można też użyć tej mąki z zakwasu do zagęszczenia żurku
Marzena,można,ale wcale nie trzeba odcedzać.Nie powiem,że bardzo często,ale czasem robię swojski żurek.Zakwas można też zapasteryzować i przechowywać dość długo poza lodówką.
Witajcie! Chcę nastawić zakwas na żurek ale mam w domu mąkę żytnią razową typ 2000 oraz otręby razowe. Czy pomożecie mi skomponować z tego zakwas na kamionkę 3 litry? Jakie proporcje i co jeszcze dodać? Jak długo ma to stać? To mój pierwszy zakwas więc będę wdzięczna za porady!:)
Masz idealną mąkę.
Na 1l wody 1 szkl. Mąki żytniej razowej , 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i skórkę z chleba razowego
wszystko wymieszać , żeby nie było grudek i odstawić na 3 -4 dni . Po kilku godzinach od nastawienia zamieszać i pozostawić do zakwaszenia . Po 4 dniach masz gotowy zakwas
Ile takiego zakwasu dać i na jaką ilość wody by ugotować dobry żur? Zakwas odcedzać czy dawać razem z mąką z której powstał?
Trzeba odcedzić , a zpozostałej mąki można robić kolejny . A ile wlać , to już zależy od Ciebie jak kwaśny chceszuzyskać żurek . Myślę , że 2,5 l garnek żurku powinien wyjść.
Możesz zrobić więcej zakwasu i po odcedzeniu trzymać w lodówce do dwóch tygodni .
można też użyć tej mąki z zakwasu do zagęszczenia żurku
Marzena,można,ale wcale nie trzeba odcedzać.Nie powiem,że bardzo często,ale czasem robię swojski żurek.Zakwas można też zapasteryzować i przechowywać dość długo poza lodówką.
Dziękuję za poradę! A kamionkę chyba przykryć ściereczką a w jakiej temp. ma stać?
Przykryte ściereczką , temperatura pokojowa.
Robię dokładnie tak samo z małą tylko różnicą bo dodaję jeszcze majeranek ....