Forum

Rozmowy wolne i frywolne

zus pracodawcy

• Autor: ekkore Data: 2014-04-16 14:55:39

Robiłam rozliczenie roczne.

Na jednym z pitów kwota z wystawionego rachunku nie zgadza się z kwotą przychodu, wykazaną w picie.

To pit od umowy zlecenie osoby, która nie jest ubezpieczona gdzie indziej.

Od kwoty brutto został mi odliczony zus pracodawcy, ale nie mam pojęcia czy został wykazany w pozycji zus.

Czyli przychód z pitu mam mniejszy niż ten na który wystawiłam rachunek (może nie wystawiłam, podpisałam).

Czy tak może być?

Pani z księgowości ma to wyjaśniać - ale jak by mi koś przybliżył - to będę wiedziała na czym stoję.

I czy ewentualnie mam się cieszyć na dodatkowe pieniądze - heheee. Bo na pewno dostałam mniej pieniędzy  - wiem dlatego, że tym razem się pomylili, nie odliczyli mi tego zusu pracodawcy - i zwracałam, jako nadpłatę.

• Autor: ekkore Data: 2014-04-16 15:23:03

Posprawdzałam w necie. Nijak nic nie ma o zusie pracodawcy.

Natomiast znalazłam kilka kalkulatorów płac netto -brutto, z zusem i podatkiem - i wychodzi mi, że zapłacili mi za mało.

teraz pytanie - czy pracodawca może przerzucić swoją część zusu na pracownika.

• Autor: kalib Data: 2014-04-16 18:43:50

W pozycji przychód ma być kwota brutto wystawiona na rachunku , a składki  zus są pracownika , a nie pracodawcy. Jeżeli chodzi o kwotę netto to jest pomniejszona o skłdkę na ubezpieczenie zdrowotne,podatek i zus pracownika  , i myślę że zapłacili dobrze.

• Autor: ekkore Data: 2014-04-16 20:12:23

Ja mam kwotę przychodu inną niż kwotę brutto na rachunku (i w umowie).

Z tego co pani mi tłumaczyła od wynagrodzenia potrącili mi część zusu, którą płaci pracodawca. I tego nie rozumiem.

• Autor: Mama AZK Data: 2014-04-16 21:29:56

To czy od umowy zlecenie płaci się składki ZUS, zależy od wielu czynników - jeżeli np. Zleceniobiorca jest zatrudniony w innej firmie na etacie i jego wynagrodzenie brutto przekracza minimalną płacę krajową, wtedy występuje tzw. zbieg tytułów do ubezpieczenia i w umowie zlecenie pobiera się tylko składkę na ubezpieczenie zdrowotne.

Zakładam jednakże, że w Twoim przypadku mamy do czynienia z sytuacją kiedy wszystkie składki były potrącone. Na deklaracji PIT powinna się znaleźć kwota brutto z umowy, ponieważ właśnie ta kwota stanowi podstawę do naliczenia składek ZUS oraz zaliczki na podatek dochodowy. Część składek potrąca się z wynagrodzenia zleceniobiorcy, a część płaci zleceniodawca. Nie ma takiej możliwości, żeby zleceniodawca potrącił z wynagrodzenia więcej niż jest to określone w przepisach. 

• Autor: ekkore Data: 2014-04-17 07:59:56

Na to wygląda, że mi potrącił.

Odliczył ZUS pracodawcy. Jako kwotę brutto wpisał podstawę pomniejszoną o ten ZUS i dopiero dalej liczył.

I nawet bym się nie zorientowała - gdyby tym razem nie wpłacili mi więcej i w wyjaśnieniu o przyczynę zwrotu podali właśnie ten ZUS pracodawcy. Oddałam - nie protestowałam - bo przecież wcześniej też dostawałam mniej. Ale lampki kontrolne się zapaliły.

No i jak na picie zauważyłam przychód mniejszy niż w umowie - to za telefon. Obaczymy co z tego wyniknie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu