Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Czy to jest mobbing?

• Autor: mamusia_muminka Data: 2014-04-16 17:46:31

Witam serdecznie! Co może zrobić nauczyciel, jeżeli dowie się, że inny nauczyciel obmawia go do uczniów na lekcji? Sytuacja powtarza się wielokrotnie pomimo interwencji dyrektora.

• Autor: Iza29 Data: 2014-04-16 17:49:18

Zgłosić to do kuratorium skoro dyrektor nie może załatwić sprawy.

• Autor: sawalek Data: 2014-04-16 18:43:49

Witaj. Dyrektor powinien ponownie zainterweniować. Istnieją przecież notatki służbowe, z wpisem do akt. Jeśli chodzi o kuratorium to trudno trochę taką sytuację udowodnić. Masz pewność, że to co mówią uczniowie jest prawdą?

• Autor: mamusia_muminka Data: 2014-04-16 18:47:37

Tak, ponieważ dowiedziałam się od mamy jednego z uczniów.

• Autor: sawalek Data: 2014-04-16 21:02:43

Ja również jestem nauczycielem. To ciężka sytuacja ale w pierwszej kolejności starałabym się wyjasnić zaistniałą sytuację z owym nauczycielem. Jeśli to nie pomoże, poszłabym do dyrekcji i skonfrontowała te informacje z owym nauczycielem i rodzicem, oczywiście jeśli się zgodzi.

• Autor: mamusia_muminka Data: 2014-04-16 22:05:21

To ciężki orzech do zgryzienia, już drugi dyrektor nie może sobie  z tym problemem poradzić. Ta osoba zawsze musi mieć jakąś ofiarę, którą obczernia przed uczniami (szkoła podstawowa). Dokładnie chcę wiedzieć, czy jest na to jakiś paragraf żeby postraszyć.

• Autor: majolika Data: 2014-04-16 22:51:12

Pamietaj, że istnieje droga slużbowa. Możesz mieć nieprzyjemności idąc od razu do Kuratorium.Monituj dyrektora. Złóż oficjalna skarge. Jest jeszcze Rada Pedagogiczna. W niektórych placówkach, a na pewno w związkach sa tzw sądy  koleżeńskie. Związki to tez dobry pomysł- one pomagają nie tylko tym, co sa w nich stowarzyszeni.Ja bym to nazwała raczej złamaniem Etyki Nauczyciela.  W ostateczności możesz wystapić do sądu z powództwa cywilnego. Oszczerstwa są karalne.Znam taki przypadek, kiedy nauczyciel tak postapił. To jednak ostateczność, dobrze jest najpierw wykorzystać inne środki zgodnie z drogą służbową. I przede wszystkim staraj się zachować spokój- nie dawaj satysfakcji oszczercy.

• Autor: mamusia_muminka Data: 2014-04-17 08:05:32

Dziękuję:)

• Autor: mamusia_muminka Data: 2014-04-17 08:08:30

Na Radę Pedagogiczna raczej nie mam co liczyć, każdy się boi.....Mam jeszcze pytanie, czy skarga ma być na pismie?

• Autor: sawalek Data: 2014-04-17 10:57:02

Skarga powinna być złożona na piśmie do dyrektora szkoły i przyjęta przez sekretariat i wpisana do księgi pism przychodzących. Można również złożyć to samo pismo do organu prowadzącego szkołę. Swoją drogą to karygodne, że dyrektor nie reaguje. 

• Autor: majolika Data: 2014-04-17 12:49:46

Dokładnie, skarga ma być na piśmie i ma przejść przez sekretariat, mieć nadany nr sprawy. Głowy ci za to nie urwą, masz prawo złożyć taką skargę. Tym bardziej, że powód jest poważny. Dyrektor musi się potem tłumaczyć w razie czego, jak zareagował. a ty masz -w razie skarg dalej-  podkładkę, że reagowałaś i zachowywałaś drogę służbową, tylko ona nic nie dała. Nauczyciel, który zwłaszcza DO DZIECI rzuca oszczerstwa na innego- łamie etykę, podważa  autorytet innych, zaburza proces wychowawczy  i powinien być ukarany służbowo za to (zgodnie z obowiązującymi przepisami). O odpowiedzialności karnej nawet nie wspominam, bo już pisałam, że oszczerstwa są karalne.

• Autor: Basienkaa0 Data: 2014-04-17 16:27:41

Z tą odpowiedzialnością karną to może być problem, bo trzeba mieć świadków a z tymi rożnie bywa, tak to mówią ale jak przyjedzie co do czego to oni nic nie wiedzą. To trzeba by chyba było z powództwa cywilnego o zniesławienie i to zależy jeszcze co mówiła, bo to można różnie interpretować, a po drugie takie sprawy są bardzo niesympatyczne. A swoją drogą to aż się wierzyć nie chce, że tak można i to nauczyciel do dzieci no ale są ludzie i ludziska. Ależ sobie partnerów znalazła pani nauczycielka, przepraszam za skojarzenie ale przy tym poście przypomniała mi się nagłaśniana przez media afera o nauczycielce, która ma dzidziusia ze swoim nieletnim uczniem...

• Autor: Herbaciana Data: 2014-04-17 08:39:35

Nie wiem, czy to mobbing, ale na pewno Świństwo.

• Autor: Trusia Data: 2014-04-18 16:37:39

Może to pomoże:

http://www.pip.gov.pl/html/pl/wydawn/pdf/mobbing.pdf

Przejdź do pełnej wersji serwisu