Forum

Kuchenne porady

Szynka konserwowa

• Autor: abidiasz Data: 2014-04-18 18:50:38

Zostałam "uszczęśliwiona" dwoma kilogramami szynki konserwowej. Nie lubimy jeść tej wędliny do kanapek,co można z tym zrobić, bo wyrzucić szkoda....

• Autor: Zuzanna248 Data: 2014-04-18 19:25:16

zawinąć w nią co tam lubicie i zalać galaretką /coś ja rożki/, zrobić inne cuda w galarecie, dodać do sałatki, nafaszerować jajka, nadziać roladki z piersi kurczaka /plus jeszcze ser żółty i inne dodatki itp. itd.

• Autor: marzena89gb Data: 2014-04-18 20:01:42

Przepis - Roladki chrzanowe w galarecie , może coś takiego

• Autor: gabigold Data: 2014-04-18 21:19:20

Roladki chrzanowe bardzo smaczne ,ale z 2 kg to raczej za dużo ha ha by Ci wyszło. Musisz ewentualnie pokroic i zamrozić, na pozniej do spożytkowania.

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2014-04-18 21:54:02

A nie znasz kogoś, komu można kilogram oddać ? Być może się ucieszy. Taka szynka konserwowa pokrojona i podsmażona można zrobić na obiad. Na przykład zapiekanka z makaronem albo ziemniakami. 

• Autor: bahus Data: 2014-04-18 22:49:35

Ja bym grubo zmielił (sitko kiełbasiane) pół na pół z mięsem też grubo zmielonym, przyprawił (bogato ) pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Dodał bym też zmielone cebule. Doprawił solą i nadział flaki naturalne. Po sparzeniu wyszłaby fajna kiełbasa. Można tak otrzymany farsz nałożyć do słoików i za pasteryzować albo zapiec w keksówce jako pasztet. W takim wypadku dobrze dodać trochę słoniny gotowanej i parzonej wątroby (drobno zmielone). Ale nie koniecznie.

• Autor: mariateresa Data: 2014-04-18 23:12:45

Też bardzo fajny pomyśl.  Chociaż  we Wielki piatek  o 23:10  moze być kłopot z naturalnymi flaczkami kiełbasianymi  -  raczej w słoiczki albo zapiec.   Szynka z mięsem + cebulka +  " trochę czadu"  -   to może być dobre !

• Autor: mariateresa Data: 2014-04-18 23:03:00

Moja Droda - nie pisz "uszczęśliwiona" w cudzysłowiu, bo od przybytku głowa nie boli. Mam to samo - tylko ciut mniej - 1,75 kg. i podobnie jak Ciebie, wedlina w konserwie nie rzuca mnie na kolana.

Wszystko co proponują koleżanki wyżej - galarty, galarciki, zawijance i co tylko przyjdzie do głowy. Ja dzisiaj pokroiłam na sałatkę zbliżoną do jarzynowej ( ale wymieszam jutro rano )

- 4 ziemniaki, 4 ogórki kiszone, 4 jajka, 1 duża marchew, 1 mały groszek, 1 mały por ( cały ) - i teraz powinna być gotowana pierś z kurczaka ewent. inne chude rosołowe - a ponieważ przy Wielkim piątku rosołu nie było, więc wkroiłam 30 dkg. tej szynki. Jest bardzo dobra - soczysta i ładnie pachnie.

na tej deseczce jest +/- 30 dkg do sałatki.

2. W święta będzie półmiseczek jajek w majonezie, obficie posypanych drobno krojoną szynką, groszkiem i zieloną szalotką

3. Wielkanocno śniadaniowy żurek - oprócz białej kiełbasy bedzie rwnież zawierał paseczki tej szynki.

I już prawie kilograma nie ma. Resztę zamrożę. 5 minut po Wielkanocy jest długi majowy weekend, - i powtórka z rozrywki. Gdzie problem ?

Daj Boże na te Świeta wszystkim ludziom po 2 kg. szynki konserwowej .....

Z D R O W Y C H, R A D O S N Y C H i S M A C Z N Y C H Ś W I Ą T !!!!

• Autor: kaki1020 Data: 2014-04-19 07:50:56

mam "recepte" na szynkę konserwową, dziś również na stół świąteczny będę robić, co jak zwykle uszcześliwiło moich domowników, z tym że aż 2 kg nie potrzeba

proszę: tu przepisik - klik

• Autor: abidiasz Data: 2014-04-19 07:56:00

Dziękuję  za wszystkie rady - jeszcze mam pytanie - jak zrobić takie drobiowe roladki z piersi kurczaka?

Przejdź do pełnej wersji serwisu