chciałabym upiec karpatkę, ale mam mały problem. W piekarniku nie mam żadnych blaszek, tylko kratki. Dlatego muszę upiec karpatkę na folii aluminiowej. Czytałam, że do papieru przywiera, więc nie chce piec na papierze. Czy ktoś z was piekł kiedyś na folii?? Czy ciasto mi odejdzie?
Witam Monia! U mnie na papierze takim natluszczanym nic nie przywiera, na folie to chyba sie ja tluszczem smarowalo tak cos mi swita z dalekiej przeszlosci, dawno nie uzywalam. Radze Ci natomiast uzyc tortownicy lub innej blaszki, ktora na tej kratce postawisz,bo z tej folii to moze Ci "zjechac" i bedziesz miala jeszcze piekarnik do szorowania, to takie moje sugestie, pozdrawiam.
A twój piekarnik nie miał takiej dużej blaszki? Wydaje mi się , że można upiec na folii , ale trzeba ją posmarować masłem i posypać mąką, jednak niewiem czy na kratce takie ciasto się uda .
mój piekarnik nie ma blaszki, niestety, ma tylko 2 kratki. Własnie chciałam rozsmarowac ciasto na folii i położyc na kratce, ale skoro może spynąc to nie bede przeprowadzać takich eksperymentów. Mogę ewentualnie kupić jednorazowe foremki aluminiowe, wysmaruje masłem, posypie mąką. Dzięki za sugestie :)
A nie mozesz kupić tak po prostu dwóch takich samych prostokątnych foremek/blaszek do ciasta? ...no bo skoro chcesz kupować jednorazowe aluminiowe to chyba już lepiej te tradycyjne...teraz, przed świętami wszędzie promocje, jak sie dobrze rozejrzysz to kupisz po 3-4 zł/szt
No wlasnie myslalam o czymś takim :) Tylko nie byłam pewna czy mi ciasto odejdzie. Będe probować w tygodniu. Poprosze też właściciekę o dokupienie takiej większej foremki, abym mogła coś upiec, może się zgodzi :)
Witam,
chciałabym upiec karpatkę, ale mam mały problem. W piekarniku nie mam żadnych blaszek, tylko kratki. Dlatego muszę upiec karpatkę na folii aluminiowej. Czytałam, że do papieru przywiera, więc nie chce piec na papierze. Czy ktoś z was piekł kiedyś na folii?? Czy ciasto mi odejdzie?
Pozdrawiam
Witam Monia! U mnie na papierze takim natluszczanym nic nie przywiera, na folie to chyba sie ja tluszczem smarowalo tak cos mi swita z dalekiej przeszlosci, dawno nie uzywalam. Radze Ci natomiast uzyc tortownicy lub innej blaszki, ktora na tej kratce postawisz,bo z tej folii to moze Ci "zjechac" i bedziesz miala jeszcze piekarnik do szorowania, to takie moje sugestie, pozdrawiam.
A twój piekarnik nie miał takiej dużej blaszki? Wydaje mi się , że można upiec na folii , ale trzeba ją posmarować masłem i posypać mąką, jednak niewiem czy na kratce takie ciasto się uda .
mój piekarnik nie ma blaszki, niestety, ma tylko 2 kratki. Własnie chciałam rozsmarowac ciasto na folii i położyc na kratce, ale skoro może spynąc to nie bede przeprowadzać takich eksperymentów. Mogę ewentualnie kupić jednorazowe foremki aluminiowe, wysmaruje masłem, posypie mąką. Dzięki za sugestie :)
A nie mozesz kupić tak po prostu dwóch takich samych prostokątnych foremek/blaszek do ciasta? ...no bo skoro chcesz kupować jednorazowe aluminiowe to chyba już lepiej te tradycyjne...teraz, przed świętami wszędzie promocje, jak sie dobrze rozejrzysz to kupisz po 3-4 zł/szt
ups! dopiero teraz doczytałam gdzie mieszkasz:)
To może zrób a'la foremkę z paru arkuszy folii?
No wlasnie myslalam o czymś takim :) Tylko nie byłam pewna czy mi ciasto odejdzie. Będe probować w tygodniu. Poprosze też właściciekę o dokupienie takiej większej foremki, abym mogła coś upiec, może się zgodzi :)
Bardzo dziękuje za pomoc.