Forum

Kuchenne porady

Jaki olej?

  • Autor: krajowa Data: 2014-04-26 20:47:18

    Jakiego oleju używacie? Ja zawsze brałam pierwszy lepszy, ale ostatnio kupiłam Golden Drop. Olej rzepakowo-lniany. I już w smaku czuć różnicę- jest bardzo smaczny. Idealny do pieczenia czy smażenia, bo ma wysoką temperaturę dymienia.

  • Autor: crisen Data: 2014-04-26 21:04:47

    Ja używam różnych. Oliwa z oliwek,rzepakowy.z winogron, słonecznikowy. Prawdę mówiąc to nigdy nie kupowałam rzepakowo-lnianego. Sam lniany tłoczony na zimno  tak. Różnica w smaku jest napewno. Każdy ma inny smak. Do oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia też trzeba się przyzwyczaić bo ma specyficzny smak i zapach.Dobrze ,że teraz olej rzepakowy ma lepszy smak i zapach niż kiedyś.Podobno jest też bardzo zdrowy i niczym nie ustępuje oliwie z oliwek.

    Gdzie kupiłaś rzepakowo-lniany i za jaką cenę?

  • Autor: kokarda Data: 2014-04-26 21:33:42

    Konto od wczoraj i pytanie z sugestia?!!! Wiem czego nie kupowac ! ŻEGAM

  • Autor: grazkaa Data: 2014-04-26 21:35:13

    Konto od wczoraj i pytanie z sugestia?!!! Wiem czego nie kupowac ! ŻEGAM


    Kokarda przemyj oczęta, mamy 2014!

  • Autor: kokarda Data: 2014-04-27 18:37:03

    Faktycznie :O ale pytanie z odpowiedzia i tak traktuje jak Spam :)

  • Autor: Tadzinek Data: 2014-04-27 12:06:50

    Używam oleju ryżowego. Super, bardzo zdrowy, nie dominuje smakiem, ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, polecam.

  • Autor: iwciaG Data: 2014-04-27 19:24:22

    Jeszcze nigdy nie używałam..... jakoś myślałam, że tak do tajskich potraw używany...... muszę sobie zakupić i posmakować.....!

  • Autor: bea39 Data: 2014-04-27 19:31:46

    Ja mieszam ryżowy z palmowym.Ale nie przy każdym smażeniu, bo palmowy nadaje czerwonawy kolor. Poza tym smaże na sklarpowanym masle albo oliwie z pierwszego tłoczenia.

    Zależy to od temteratury w jakiej mam smazyc.

  • Autor: Rzymianka Data: 2014-04-27 21:29:31

    Olej ryżowy używam od kilku lat. Jest bezzapachowy, bardzo dobry i zdrowy, do smażenia i do surówek .

  • Autor: Zośka Data: 2014-04-28 08:54:46

    Coś mi się tu nie zgadza.... Używasz do obróbki termicznej oleju o dużej zawartości NNKT (omega 3 i 6) ? Nigdy w życiu! Taki olej, jeśli już, tylko na surowo! Nie dość, że po obróbce termicznej nie ma pożytku z NNKT to mogą być wręcz szkodliwe , bo są juz utlenione. Do smażenia używa się olejów z jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (oliwa - krótkie smażenie, palmowy i kokosowy ) i tłuszczów zwierzęcych (smalec, maslo klarowane, łój wołowy. Wysoką temperaturę dymienia uzyskasz stosując masło klarowane . To są tłuszcze najbardziej stabilne chemicznie.

    Wszelkie oleje zawierające dużo NNKT (omega 3,6,9) nie nadają sie do obróbki cieplnej. Jesli chodzi o omega-6. Należy mieć na względzie ich proporcje do omega-3 . Najlepiej by było 1:1, co najwyżej 4:1.

    Twój nowy olej, który propagujesz, tak sobie myslę, został zmieszany dla poprawy tych proporcji. Szkodzisz, jeśli proponujesz stosować go do smażenia i pieczenia. Tak niestety tez postępują producenci i sprzedawcy. Mówią to tylko, żeby sprzedać i nie obchodzi ich zdrowie klienta.

    może jak będziesz mieć chwilę czasu.....

    http://www.tlustezycie.pl/2012/04/co-wiemy-o-tuszczach-1-skadaja-sie-z.html

    Dopisano 14-04-28 16:34:21:

    a to na drugą chwilkę, choć bardziej na temat

    http://www.tlustezycie.pl/2013/10/tuszcze-dobre-i-ze-potrzebne-i-zbedne.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu