Mam pytanie- jak długo można przechowywać w lodówce otwarty sos tatarski - otworzyłam słoik na święta i nie wiem czy można go jeszcze zjeść- pachnie ładnie i konsystencja OK.
Jeśli ładnie pachnie i wygląda,powinien być dobry.Spróbuj jeszcze odrobinkę.Kupne artykuły tego typu są dość mocno konserwowane.Czasem robię sama majonez.Jest super,ale nie postoi tyle,co kupny.Ten drugi czasem robi się żółty na wierzchu,ale wewnątrz jak świeży.
Możesz spokojnie zjeść. Jak zacznie się wydzielać olej (takie żółte kropelki) to znaczy, że sos do wyrzucenia. To samo dotyczy zapachu, jak zapach inny niż normalny to znaczy, że sos się "skończył".
Mam pytanie- jak długo można przechowywać w lodówce otwarty sos tatarski - otworzyłam słoik na święta i nie wiem czy można go jeszcze zjeść- pachnie ładnie i konsystencja OK.
2 tygodnie
masz na myśli sos gotowy kupiony? z pewnością jest podany termin spożycia, dobrze obejrzyj opakowanie, czasem mało widoczny napis
Zuzanno,termin przydatności do spożycia dotyczy artykułów w nie otwieranych opakowaniach.
Zuzanno,termin przydatności do spożycia dotyczy artykułów w nie
Na niektórych produktach/opakowaniach, podana jest także data do spożycia po otwarciu :)otwieranych opakowaniach.
A.faktycznie.Zapomniałam.
Jeśli ładnie pachnie i wygląda,powinien być dobry.Spróbuj jeszcze odrobinkę.Kupne artykuły tego typu są dość mocno konserwowane.Czasem robię sama majonez.Jest super,ale nie postoi tyle,co kupny.Ten drugi czasem robi się żółty na wierzchu,ale wewnątrz jak świeży.
Robi się żółty, bo nie ma tych wszystkich polepszaczy, ale jest zdrowszy.
Możesz spokojnie zjeść. Jak zacznie się wydzielać olej (takie żółte kropelki) to znaczy, że sos do wyrzucenia. To samo dotyczy zapachu, jak zapach inny niż normalny to znaczy, że sos się "skończył".