Forum

Kuchenne porady

klapnięta beza

  • Autor: Agnelina Data: 2014-05-09 21:16:50

    Lubię ciasta kruche z owocami przykryte bezą ale właśnie ta beza mi nie wychodzi. U innych jest puszysta, pyszna a  moja jest klapnięta jak podeszwa. Co robię nie tak może ktoś podpowie?

  • Autor: megi65 Data: 2014-05-09 21:55:12


    Mówisz i masz ... No to może ja zacznę .. Chciałabyś bezę chrup - chrup . No to zaczynamy od początku . Po pierwsze i istotne .. świeże jajka ( białko musi być bardzo zwarte ) . Białka koniecznie muszą być zimne i z odrobiną soli . Tak zaczynamy ubijać mikserem , początkowo na mniejszych obrotach a po chwili już ''turbo'' lecimy . W momencie kiedy białka zwiększyły swoją objętość na max. dosypujemy cukier partiami( miałki). Kiedy masa jest pięknie lśniąca bez wyczuwalnego cukru , mamy już beze . Na koniec usztywniamy budyniem , mąką ziemniaczaną ( na 6 dużych białek dosypuję łyżkę ) no i mamy finał ... !

    Istotne jest także suszenie bezy ( mam na myśli taka na cieście ) . Kiedy ciasto jest upieczone , wyłączam piekarnik , z wszelkimi funkcjami ( zawsze termoobiegu używam i grzałki obie grzałki ) i tak przez 3 min. siedzi w piekarniku placek - bezowiaczek . Po tym czasie uchylam małą szczelinkę i tak ciasto spokojnie stygnie . Nie ma innej opcji ....beza nie klapnie.. W razie wątpliwości pytaj . A teraz czekam na sugestie moich Koleżanek .. Dołączam próbki moich bezowych ciast . No to Moja Droga powodzenia .

    Aaaa Biała Pavlowa to już inna bajka .. cudowna , piękna .. ))

  • Autor: Agnelina Data: 2014-05-09 22:00:47

    no i ślinotok już gotowy. Dzięki za porady jutro premiera

  • Autor: monilen Data: 2014-05-09 22:39:20

    Ja mam ten sam problem.Powiedz mi moja droga kiedy tą ubitą bezę kładziemy na ciasto(podpieczone?jeśli tak to jak długo ciasto podpiekamy)i jak długo i w jakiej temperaturze pieczemy aby była taka właśnie piękna jak Twoja?Zamierzam upiec z rabarbarem i bezą i właśnie tej bezy klapniętej się obawiam.Będę wdzięczna za podpowiedzi w tej kwestii

  • Autor: megi65 Data: 2014-05-09 23:53:49

    Już odpowiadam : w kwestii beza na owoc wszystko razem , nie ma potrzeby podpiekać .Ważne jest jeszcze stosunek cukru do białek . 5 białek - 1 szkl.250ml z małą górką + skrobia Temperatura 170 - 175 C w wyższej za szybko się spieka i należy papierem przykryć (a po co sobie życie komplikować ) . Na zdjęciu uchwyciłam moment kiedy nakładam pianę na owoc, może być to dla Ciebie jakaś podpowiedz. Melduj co i jak z placu boju .. kuchennego .Pozdrawiam

  • Autor: monilen Data: 2014-05-16 14:18:11

    Moja beza po nałożeniu na owoce wyglądała dokładnie tak samo,teraz siedzi w piekarniku zobaczymy co z tego wyjdzie

  • Autor: megi65 Data: 2014-05-16 14:44:19

    No to Moja Droga .. trzymam kciuki .. moja wyjechała już cała chrupiąca z wierzchu i puszysta w środku .

  • Autor: Agnelina Data: 2014-05-16 19:17:51

    A moja beza pół na pół. Część ciasta bliżej drzwiczek piekarnika była chrupiąca a czym głębiej to się przypiekła i klapła. Może mój piekarnik jest już do bani

  • Autor: Beata500 Data: 2014-05-16 19:04:48

    Meguś, te 170 stopni + termoobieg? To jest jakieś 190 stopni bez termoobiegu. Cz 150 + termoobieg?

  • Autor: Bahati Data: 2014-05-16 21:23:24

    Ja piekę ciasto z bezą w 160stC, ciasto bezowe w 140-150stC. Bez termo, przestałam używać i ciasta jakby lepsze. :)

  • Autor: megi65 Data: 2014-05-16 21:27:16

    Podaję zawsze temp. jaką osiągam w piekarniku , dobrze myślisz 150 C + termo .

  • Autor: Bahati Data: 2014-05-16 21:20:45

    Dla osób, którym z bezą całkiem nie po drodze polecam szczyptę cream of tartar. Resztę pięknie opisała Megi. :)

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-05-17 10:07:25

    Witam, podepne sie pod Twoj watek, bo chcialam spytac, czy ktoras z Was tak miala? Moja beza wychodzi zawsze super i obojetnia czy wrzucam wszystkie skladniki naraz (bialka, cukier, maka ziemniaczana) czy tez ubijam partiami. Kiedys pieklam sernik z beza w malej tortownicy z polowy porcji, sernik byl wysoki i beza tez, pieklam cala godzine i okazalo sie, ze sernik byl niedopieczony. Dlatego mam pytanie, czy to moze ta beza "przeszkodzila" dopiec sie serowi?. Mialyscie moze podobne doswiadczenie?, pozdrawiam slonecznie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu