Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Wy też potraficie...

• Autor: argennia Data: 2014-05-10 16:31:17

...spartolić w kuchni wszystko w te trudne dni

• Autor: majolika Data: 2014-05-10 16:53:30

Hahahaha. Mnie sie jakos nie zdarza, ale ja dziwak. Wiem jednak, że np do przetworów nie wolno wtedy się dotykac.Inna flora bakteryjna jest i nie trzymaja się potem przetwory=psują się.

• Autor: majolika Data: 2014-05-10 16:56:04

Ja zawsze partolę wszystko po dyżurze nocnym. Niewyspana, tłuke gary, zamiast w drzwi wchodzę obok. Staram się wtedy unikać robienia czegokolwiek poważniejszego.

• Autor: renataz36 Data: 2014-05-10 20:28:13

Oj potrafimy... a powiem że smaki mam wtedy na różne różności, które nie zawsze wychodzą hm, ja wiem że NIE WOLNO robić przetworów ani piec ciasta.... gwarantowana klapa.

A tymi małymi partoleniami wcale się nie przejmujmy... a co tam

• Autor: argennia Data: 2014-05-10 20:30:47

Ja właśnie spartoliłam dzisiaj 3 ciasta na jutrzejszą 40-stkę męża i... jutro z rana jadę do cukierni :/

• Autor: Laugasel1 Data: 2014-05-11 07:07:55

Bo zbyt się starałaś. To tak jak z upięciem koka , jeśli nam bardzo zależy by był idealny, na pewno nam się nie uda. A może jeszcze pokombinuj z tym co Ci wyszło?

• Autor: żenka Data: 2014-05-11 08:13:32

Hmm nie wolno robić przetworów ? ja robię nie nic się złego nie dzieje. Nie rozumiem skąd ten przesąd? Ale ja generalnie w żadne przesądy nie wieżę, i przez to jest mi lepiej

• Autor: Herbaciana Data: 2014-05-11 11:48:25

To tak jak ja, a o tym,że coś "wtedy" nie wychodzi pierwsze słyszę. Mojej mamie nigdy nie wychodzi biszkopt, żeby nie wiem jak się starała zawsze zakalec. Czy to też coś znaczy, a raczej ma jakieś "drugie dno"?

• Autor: aggusia35 Data: 2014-05-11 17:03:26

Robiłam ogórki kiszone i przecier pomidorowy też   uważałam, że to przesąd. Ogórki i przecier zepsuły się, śmierdziały jak diabli. Pomyślałam sobie eee pewnie były jakieś nawożone ( choć kupione ze znanego źródła). Próbę ponowiłam jeszcze ze dwa razy, skończyło się  tym samym. Nie myślę żeby to był przypadek. Popytałam kobiet w swojej rodzinie czy im się takie coś zdarzyło. Powiedziały mi, że miały to samo. Jeśli chodzi o ciasta jak pisała. Zawsze wszytko jest ok.

• Autor: megi65 Data: 2014-05-10 22:23:44

Szczerze ... nie przypominam sobie . Na mnie duży wpływ mają kwadry księżyca...ale to nie ma nic wspólnego z lunatyzmem czy '' wampirzeniem '' Albo mam przypływ energii i pomysłów albo totalny odpływ jak w zatoce Talbota .

• Autor: Laugasel1 Data: 2014-05-11 07:09:19

Kiedy zapomnę o tym ,że mam coś zepsuć akurat w te dni , wychodzi mi wszystko (nie na medal , ale znośnie).

• Autor: aggusia35 Data: 2014-05-11 08:02:33

Ja sobie nie przypominam, są dni kiedy mi wszytko z rąk leci, ale to nie z tego powodu. Jak dziewczyny wspomniały nie robię przetworów w tym czasie bo psują się. Jeśli chodzi o ciasta to pierwszy raz słyszę wielokrotnie piekłam i wszytko było ok.

• Autor: dorcia700 Data: 2014-05-11 08:50:28

22 lata pracowałam w cukierni i zawsze wszystko wychodziło nawet w te dni

• Autor: jantarka Data: 2014-05-11 10:00:01

Właśnie chciałam powiedzieć jak sobie radzą cukiernie,piekarnie,firmy produkujące przetwory.  

• Autor: marzena89gb Data: 2014-05-11 10:14:32

W przesądy nie wierzę, ale może coś w tym jest . W te dni nie piekę ciast drożdżowych , nie wychodzą . Poza tym wszystko ok.

• Autor: jannaj Data: 2014-05-11 15:42:58

Ciesz się, że masz usprawiedliwienie.

Ja potrafię spartolić ciasto w każdej możliwej chwili. A już napewno jeśli coś w nim trzeba ucierać.

Jakbym pokazała moją dzisiejszą babkę tulipan to dopiero można by się przestraszyć. Można go śmiało nazwać "tulipan z zakalcem błotny".

• Autor: renia294 Data: 2014-05-11 17:59:43

W te trudne dni? ja np dzisiaj z rana rozbiłam (sama nie wiem jak) drzwi od kabiny prysznicowej, potem przy gotowaniu skróciłam palec wskazujący aż strach pomyśleć co jeszcze zrobię przecież dzień się jeszcze nie skończył. Dodam ze o trudne dni dopiero za jakiś czas.

• Autor: małpiatka Data: 2014-05-11 18:47:01

Tak czytam i czytam o przeróżnych porażkach kuchennych w "tych" dniach i chyba powinnam się cieszyć, że w takim razie ominą mnie szerokim łukiem co najmniej jeszcze przez pół roku..;) Może wreszcie wszystko mi się będzie w kuchni udawało..;)

A tak poważnie - gdzieś mi się to obiło o uszy, ale ani ja ani żadna z kobiet w mojej rodzinie nie przywiązywała do tego wagi - trza było piec to się piekło..:)

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-05-12 06:11:01

Ja zawsze potrafię!

• Autor: Bahati Data: 2014-05-12 08:59:30

Zawsze potrafię popsuć, niezależnie od dnia :)
    ... ale wróć...
    przecież ja nigdy nic nie psuję, zawsze wszystko idealnie mi wychodzi. :P 

Poważnie: zazwyczaj w tym czasie jestem tak warcząca i wredna, że nie jestem w stanie się skoncentrować na dłużej niż 5 minut, ale jest to czas wystarczający, by warknąc na dowolnie wybranego członka rodziny, żeby nie stał jak słup soli i zrobił coś... ZA MNIE. :) 

Przejdź do pełnej wersji serwisu