Wczoraj gulasz z pieczarkami wg bahusa podany z kaszami (perłowa i gryczana), dziś będzie zupa kapuściana prosta wg niebieskiej-różyczki i ciąg dalszy gulaszu - dla mnie znów z kaszą i obowiązkowo z ogórkami kiszonymi, a reszta niech je z czym chce..:)
Wczoraj krupnik, gulasz z żołądków z pieczarkami, dziś rosół , karczek wg Uretana, ziemniaczki, mizeria ,kompot z rabarbaru i jeszcze ciasto z rabarbarem do kawki.
Nie gotowałam, tylko do surowych wkładałam farsz z uduszonych pieczarek z cebulą i doprawionych solą i pieprzem, a potem takie surowe owijałam boczkiem wędzonym. Wierzch posypałam gałką muszkatołową i piekłam w piekarniku 50 minut. :)
Dziękuję Iwcia :) Ja też uwielbiam takie serducha, ale w takiej wersji, to dopiero mój debiut, niemniej smakowity i będzie jeszcze wiele razy powtarzany. :)
Wczoraj: lane kluski na rosole, na drugie bigos (zapas z zamrazalki) z chlebem.
Dzisiaj: zupa cebulowa z grzankami i zółtym serem, na drugie młode ziemniaki z koperkiem, piersi kurczaka z pieczarkami i surowka z lodowej pomidora i cebulki.
Dla mnie młoda kapusta z boczkiem, koperkiem (suszonym) zagęszczona śmietaną z k. manną (jak dobrze radzi Babcia Różyczki) z młodymi, smażonymi ziemniaczkami. Dla męża dzisiaj ulepione (z wczorajszego farszu i ciasta) pierogi wg. IwciG po mojemu - czyli ziemniaki z boczkiem bez twarogu. Jak zwykle bez foto.
Zaproszę się chyba do Ciebie na te obiady!!!! :) U mnie miały być placki po węgiersku, ale Młode aprosiły koleżankę więc włoskie dziecię na pewno tego nie zje... będą naleśniki z nutellą, dżemorem i bananami ) To pożrą wszyscy... :D
Mogę nawet pleść Ci warkocze! Wczoraj przez 2h gotowałam mleko na masę krówkową do ciasta... Kurczę... mleko w puszce gotuje się 3h i kosztuje trochę... od wlania zwykłego mleka z kartonu i dosypania cukru, do otrzymania gotowej masy minęły 2h... gdzie tu logika? Ale u mnie to z pazerności wynika, puszka mleka skondensowanego 5 euro kosztuje! :) Więc przyjdę z tanim ciachem ale dobrym, zgoda?
To małe prawie nie je :) no chyba, że naleśniki, popcorn, pancakes, sałatkę jarzynową, kotlety schabowe... to wtedy je :D Zresztą u nas ciągle goszczą się jakieś koleżanki, to po prostu po ich wyjściu lodówka na kłódkę i sucharki z wodą... :)
No dobra... liczę jej każdy kęs i przeliczam zmarnowaną kasę, w Wielkanoc myślałam, że zejdę z powodu tego dodakowego domownika... :D Jak się ma tyle dzieci, i nie sa to dojrzewający chłopcy to się tylko lekko poziom hałasu w domu ziększa, co i tak uważałam za niemożliwe. 4 małolaty to taki raban, jakby pólowie wsi ktoś świnie pokradł i obława trwała... matko kochana... :D
mogłam 8 szt więcej ale farszu brakło. Pozostałe ciasto wykrojone w kółka usmażyłam na patelni posmarowanej olejem (za pomocą pędzelka) i wszystkim smakowało.
Podeślij proszę dla mnie kilka, bo u nas w domu tylko ja jem ruskie. Dzisiaj u mnie pierogi z jagodami i truskawkami, córki mi pomogły lepić, więc szybko poszło.
Dziś u nas zupa pomidorowa z makaronem, kotlety schabowe zapiekane ze szpinakiem, serem i papryczką chili, młode ziemniaki z koperkiem, surówka wiosenna :)
Ostatnio - zupa z botwinki,pizza mojego syna z pieczarkami i szynką surową ,druga z suszonymi pomidorami ,szynką ,oliwkami i peperoni,pulpety w sosie chrzanowym z makaronem i brokułami i dziś tuszki z tilapii srebrzystej pieczone z natką ,masłem i czosnkiem ,ziemniaki i sałata ...
Godzinka pracy to żadna praca, mięso posiekać, bułki upiec, warzywa pokroić, kotlety usmażyć i już. :) Całość gotowa w godzinę i 20 minut, bo ciasto musi jednak 40 minut rosnąć...
Fajnie to napisałaś .....posiekać, upiec ...... i gotowe ! A po drugie to masz fajną rodzinkę - bo dla mojego ślubownego, żebym własne serce między salatę wsadziła, to "bułka nie jest obiadem " ...
Mój Mężowski burgery kocha miłością szczerą i wielką. Dziś u nas bezobiedzie... 30 stopni więc od rana poza domem. Młode jadły w szkole, a teraz 5kg owoców czeka na pożarcie. Banany, jabłka, melony, truskawki, naktarynki... znaczy w czwartek jest targ. :) A targ znaczy tona warzyw i obowiązkowe wyjście z Rysiem na kawę i lody.
Mój Mężowski burgery kocha miłością szczerą i wielką. Dziś u nas bezobiedzie... 30 stopni więc od rana poza domem. Młode jadły w szkole, a teraz 5kg owoców czeka na pożarcie. Banany, jabłka, melony, truskawki, naktarynki... znaczy w czwartek jest targ. :) A targ znaczy tona warzyw i obowiązkowe wyjście z Rysiem na kawę i lody.
Bahati u nas też 30 stopni....żeby nie było...w Polsce, południowej a na obiad gołąbki
Paszczą, mój drogi paszczą. Jak wszyscy wiedzą tak ja, jak i moje potomstwo to rozdarte cholery, więc problemu nie miałyśmy. :) A Mężowski tak kocha wszelkie burgery, że pożre niezależnie od rozmiaru. :)
Paszczą, mój drogi paszczą. Jak wszyscy wiedzą tak ja, jak i moje potomstwo to rozdarte cholery, więc problemu nie miałyśmy. :) A Mężowski tak kocha wszelkie burgery, że pożre niezależnie od rozmiaru. :)
Bo za mało się interesują życiem na WŻ. Zamiast stać non stop przy garach to wypadałoby od czasu śledzić poczynania forumowiczów A potem nie wiecie co się dzieje
Makusiu, problem sam się rozwiązał:) stawiasz jedną miskę, po łyżce w łapkę Bahusa i As, Bahus wyjada królika, As kukurydzę...same plusy-jedno gotowanie i mniej naczyń do zmywania:)
Makusiu, problem sam się rozwiązał:) stawiasz jedną miskę, po łyżce w łapkę Bahusa i As, Bahus wyjada królika, As kukurydzę...same plusy-jedno gotowanie i mniej naczyń do zmywania:)
Rozwiązanie wręcz salomonowe: zjadłbym co lubię , a i poznałbym osobiście dwie przeurocze forumowiczki.
Zimno i pada, zimno i pada więc... kurczę duszone w sosie, ziemniaki gotowane, sałata z marynowaną cukinią, pomidorem i pietruszkowo-czosnkowym sosem z oliwą i octem winnym.
Moje ulubione, ale narobiłaś mi smaka. Od razu przypominają mi się Twoje poprzednio wstawione zdjęcia tych pierożków, to normalnie dostaję ślinotoku. :) Pyszota , uwielbiam takie smakołyki i mogę zajadać je codziennie do znudzenia:) Będę musiała sobie narobić takich pierożków :)
Wczoraj kotlet wieprzowy grillowany, ziemniaki, sałata, a dzisiaj pieczone ziemniaczki z boczkiem, cebulą i serem, ogórki w sosie czosnkowo-ziołowym :)
Takie niezbyt duże ziemniaki do pieczenia umyć, ale nie obierać tylko zostawić w skórce. Każdego ziemniaka naciąć na plastry, tylko tak do 3/4 ich grubości, ostrożnie, żeby nie przeciąć do końca ( ale jak się tak zdarzy, to też nie ma problemu). I kroimy na plastry dodatki jakie chcemy włożyć pomiędzy plastrami naciętych ziemniaków. U mnie były pokrojone plastry boczku wędzonego, kiełbasy, cebuli, sera żółtego i sera pleśniowego. Między plastry pokrojonego ziemniaka wkładamy na przemian te pokrojone dodatki i na wierzch położyć po plasterku masła. Każdego nafaszerowanego ziemniaka układamy osobno na kawałku folii aluminiowej i zawijamy. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut. Po tym czasie wysuwamy blachę z piekarnika i odwijamy górną część ziemniaków z folii i ponownie wstawiamy je do piekarnika na 15 minut żeby ziemniaki się dopiekły i zarumieniły. I są gotowe do jedzenia. :)
Wczoraj kotlet z fileta drobiowego, makaron razowy, sałata z pomidorkami, a dzisiaj kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z sałaty, rzodkiewki i pomidorków... :)
Królik (złamałam się na wyraźną prośbę rannego męża) pieczony z dużą ilością czosnku i cebuli, puree ziemniaczane, mizeria, pomidory z cebulką i mix sałat z vinegretem
Dzisiaj będzie to samo ale z makaronem. Jak będę miała siłę utrzymać w łapach aparat, to pyknę zdjęcie.
Boczniaki kroję w paski,cebulę w piórka,por w krążki i podsmażam,daję do większego garnka ,teraz smażę pokrojone w paski lub starte na dużych oczkach warzywa(marchew,seler,pietruszka),dodaję do boczniaków ,lekko podlewam wodą i duszę...na koniec doprawiam solą,pieprzem ,imbirem ,tymiankiem ,majerankiem i gałką i niewielką ilością czosnku do smaku ...:)
U mnie dzisiaj każdy coś innego..... Mąż wczorajszy gulasz z szynki wieprzowej z cebulą i papryką czerwoną, do tego młode ziemniaczki i sałata. Młody spageterie.
Dla siebie dzisiaj, wreszcie poczyniłam sałatkę na ciepłych ziemniaczkach, w rozmiarze mini z koperkiem i szczypiorkiem! Mmm.... ale pycha, tak za mną chodziła.....
Sosik z ręki dodawane składniki.... musztarda dijon, sok z cytryny, olej rzepakowy zimno-tłoczony, sól, pieprz, kapary. Wszystko mieszane z ciepłymi ziemniaczkami, popijane maślanką.
Gulasz wieprzowy ( 150 st gotowany przez 6 h ) ziemniaczki młode z koperkiem( malutkie ) i nad surówką właśnie myślę -chyba pekińska będzie :) za 1/2 h do pracy :)
Gulasz wieprzowy ( 150 st gotowany przez 6 h ) ziemniaczki młode z koperkiem( malutkie ) i nad surówką właśnie myślę -chyba pekińska będzie :) za 1/2 h do pracy :)
Polskich jeszcze nie widziałam nigdzie, ale skąd te były? Zabij mnie, nie pamiętam :))) W każdym razie wyszło smacznie. Też zastanawiałam się, czy te ziemniaki nie za młode jeszcze na placki, ale taka mnie chcica naszła, że nie było odwrotu :)))
Polskie dopiero się pojawiły ale to jak mgiełka a te zagraniczne to wcale nie są smaczne i niczym nie róznią się od naszych starych :) Nam nie smakowały.
Greckie były okropne, pachniały płynem do naczyń. Te które ostatnio kupiłam i które nie pamiętam skąd były, smakowały mi bardzo. Wiadomo, że najlepsze nasze, a te z własnego ogródka to już w ogóle ;)
Królik duszony w cebuli, makaron, mizeria i mix sałat.
Schabowy w płatkach kukurydzianych, młode ziemniaki, sałata ze śmietaną.
Potrawka z kaczki z rosołu, ziemniaczki, kalafior, mizeria (osoby wrażliwe proszę o nie powiększanie zdjęcia - mięso na potrawkę skubało Szczęście Moje).
Kurczak duszony, ziemniaki, sałata ze śmietaną i grillowana cukinia.
Kurczak w miodzie, ziemniaki, sałata z sosem balsamicznym i grillowana cukinia.
Przedwczoraj kurczak nadziewany jabłkiem, morelami i rodzynkami i oczywiście ziemniaki, sałata, a wczoraj filet z indyka w czosnkowej chmurce i mieszane kładzione kluseczki keczupowo-szypiorkowe, sałata i papryka konserwowa, a dzisiaj ten sam obiadek :)
Miałam weekend bez kuchni - przedwczoraj szliśmy do kuzynki, wczoraj podpłomyk (obrzydliwy, brrr), kluski z gulaszem i kwas chlebowy na pikniku historycznym, a dzisiaj towarzystwo rozmrozi sobie gołąbki, bom ja zapracowana.
Zwykły obiadek tradycyjny :Młodeńkie ziemniaczki z koperkiem ( póki jeszcze są trzeba korzystać ),tarte buraczki zasmażane z cebulką + chabanina w postaci udek kurzęcych tzw pałek :) ++ kompot truskawkowy :)
Barszcz zabielany z uszkami, gołąbki z młodej kapusty.
U nas botwinka z jajkiem i zupa szparagowa :)
U nas wczoraj cztery sztuki pizzy-dla każdego coś innego :)
Dopisano 14-05-11 8:20:00:
Marzyłam wczoraj o pizzy, niestety nie było czasu jej zrobic :((
Piszczałko mogę Ci podesłać, jeszcze kilka kawałków zostało...;-)
No to czekam, chetnie zjem :)))
O jej, ja tez chętna :)
Makusiu dla Ciebie też starczy :)
A dla mnie?"
Cztery kawałki się ostały więc dla Ciebie Bahusie też będzie W zamian poproszę tego barszczyku zabielanego-mniam...
Nigdy nie jadłam barszczu zabielanego w uszkami :)))
ja też nie! zabielany tylko z ziemniakami. Czysty zaś z uszkami, krokietem, jajkiem lub grochem Jaśkiem.
U mnie tak samo :)))
Wczoraj gulasz z pieczarkami wg bahusa podany z kaszami (perłowa i gryczana), dziś będzie zupa kapuściana prosta wg niebieskiej-różyczki i ciąg dalszy gulaszu - dla mnie znów z kaszą i obowiązkowo z ogórkami kiszonymi, a reszta niech je z czym chce..:)
Wczoraj krupnik, gulasz z żołądków z pieczarkami, dziś rosół , karczek wg Uretana, ziemniaczki, mizeria ,kompot z rabarbaru i jeszcze ciasto z rabarbarem do kawki.
Dziś u nas pieczone udka, młode ziemniaki z koperkiem, surówka ogórków małosolnych, pomidorów i rzodkiewki, kapusta włoska z tartą bułką na maśle ;)
Wyżarłabym tę kapustę... mniam.
Rosół na młodej włoszczyźnie z makaronem. Karczek w plastrach duszony w sosie własnym, młode ziemniaki z koprem i sałata ze śmietaną.
Rosół z makaronem, ziemniaki z wody, ryba smażona, surówka z kiszonej kapusty. Jednym słowem klasyk.
Wczoraj ...ziemniaki,kurczak w mleku,mizeria z rzodkiewki i ogórka ...
Dziś ...ryż naturalny,sałata z sosem czosnkowym i indyk z rodzynkami i kokosem ...
Rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, młoda kapusta duszona, buraczki, pieczarki w sosie sojowym i ziemniaki, do picia sok z jabłek.
Kotlety po zbójnicku,ziemniaki z koperkiem,buraczki.
gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ziemniaki, szpinak na gęsto i warzywa gotowane :)
Skrzydełka a'la KFC wg. goska_28 oraz sałata ze śmietaną
Karkówka z pieca z pieczonymi ziemniakami
Debiut?
Nooooooooooooo oczywiście...
Woow musiało być smaczniaste! :)
O materdejku! Ja chcę!
Jak to u mnie ostatnio, jedziemy z tym koksem:
I. Karczek panierowany, ziemniaki, kapusta kiszona z jabłkami, grillowana cukinia i mix sałat.
II. Kasza gryczana smażona plus maślanka.
III. Wątróbka drobiowa, ziemniaki z cebulką i mix sałat z sosem 1000 wysp.
IV. Kapuśniak z młodej kapusty i puree ziemniaczane.
V. Schabowy z ajvarem, zapiaszczone ziemniaczki i pomidory ze śmietaną.
Ja poprosze kapusniak mniam ;) reszta tez smacznie wyglada ale kapusniak wygrywa :)))
Jak dla mnie - dzień przerwy i mogę gotować znowu. :)
Zupa pieczarkowa, serduszka indycze faszerowane pieczarkami i zapiekane z boczkiem, papryka konserwowa :)
łomatko jakie piękne fotki... ciekawa jestem smaku tych serduszek hm a gotowałaś je wcześniej??
Nie gotowałam, tylko do surowych wkładałam farsz z uduszonych pieczarek z cebulą i doprawionych solą i pieprzem, a potem takie surowe owijałam boczkiem wędzonym. Wierzch posypałam gałką muszkatołową i piekłam w piekarniku 50 minut. :)
Lea ale superowe sreducha........ pysznie wyglądają......Mmm Uwielbiam......!!!
Dziękuję Iwcia :) Ja też uwielbiam takie serducha, ale w takiej wersji, to dopiero mój debiut, niemniej smakowity i będzie jeszcze wiele razy powtarzany. :)
Bosheee, dziewczyno! Kapa mi z gęby na klawiaturę!
Widzę, że i Tobie przypadły serduszka do serducha... :) A klawiatura cała?... :)
Weekendowo :)
Makaron z sosem bolońskim.
Kotlet drobiowy zapiekany z serami, puree ziemniaczane z koperkiem, surówka.
Cóżeś z tymi ziemniakami zrobił, morderco?
Nie ośmielił bym się :) To dzieci popsuły :)
Bij, póki małe. Bo cię potem w komórce zamkną o suchym chlebie i wodzie. Bij, póki silniejszy jesteś!
Tam zaraz bić będę. Zabrałem talerze spod nosa i głodne spać poszły :)
Z serii obiad w pół godziny :) ...wczorajszy rosół z kaczki z kaszą manną ,ziemniaki,mizeria i kotlet schabowy ...
Bitki z szynki w sosie,ziemniaki,sałata z rzodkiewką,pomidorem i śmietaną
Wczoraj: lane kluski na rosole, na drugie bigos (zapas z zamrazalki) z chlebem.
Dzisiaj: zupa cebulowa z grzankami i zółtym serem, na drugie młode ziemniaki z koperkiem, piersi kurczaka z pieczarkami i surowka z lodowej pomidora i cebulki.
Zupa pomidorowa z ryżem,na drugie-pulpety w sosie pieczarkowym, młode ziemniaki z koperkiem i ogórek małosolny.
Na wynos dla syna...... Pulpeciki w sosie pomidorowym, podane będą z kaszą gryczaną i ogórkiem zielonym!
Udka kacze pieczone w przyprawach, ziemniaki, cebula, jabłka pieczone :)
Lazania... szybki obiad :)
gulasz drobiowy z ryżem
Frytki, jajo (żółtko spieczone bo nie lubię rzadkiego) i sałata - szybki obiad
Dorsz smażony,ziemniaki, mizeria.
Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i pieczarkami ...
Pizza
makaron z białym serem i śmietaną,ja z młodymi na słono,Połówek z cukrem
a teraz wpierniczam młodą kapustę z koperkiem i śmietaną prosto z patelni.....i już truskawki ze smietaną mam gotowe na wieczór przed tv.....
Młoda kapusta duszona z jablkiem, marchewką i duzą ilościa kopru, młode ziemniaki, kotlety mielone i gotowane szparagi z masełkiem :)
kuleczki z kurczaka w sosie z pomidorów, papryki, groszku i kolendry ... z czym kto woli (makaron, ryż, chleb) i surówka wiosenna ...
Czeskie knedle,gulasz ,surówka z młodej kapusty ,ogórka i pomidora i buraczki ....
Jajka sadzone w parówce, ziemniaki, sałata lodowa z pomidorkami i szczypiorkiem :)
Wczoraj: zupa krem z brokułów z grzankami, na drugie kotlety mielone, ziemniaki, buraczki i młoda kapusta duszona, sok z jabłek.
Dzisiaj: zupa ziemniaczana z kalarepa, na drugie ziemniaki, pulpety w sosie pomidorowym i sałata w smietanie, sok z jabłek.
Bigos z młodej kapusty z chlebem.
Dla mnie młoda kapusta z boczkiem, koperkiem (suszonym) zagęszczona śmietaną z k. manną (jak dobrze radzi Babcia Różyczki) z młodymi, smażonymi ziemniaczkami. Dla męża dzisiaj ulepione (z wczorajszego farszu i ciasta) pierogi wg. IwciG po mojemu - czyli ziemniaki z boczkiem bez twarogu. Jak zwykle bez foto.
Dziś u nas pierogi z kapustą i mięsem oraz ze szpinakiem i białym serem ;)
Dopisano 14-05-15 20:33:28:
Zupa cebulowa z grzankami (wg emiloos- coś pysznego) i pierogi z serem i śmietaną. Kompot jabłkowo- rabarbarowo- truskawkowy.
Wczoraj obiad "zośkowy" u teściowej a wcześniej (w końcu) kluski z truskawkami:
Z wcześniejszych obiadów -
barszcz biały i puree z cebulką
piersi w szpinaku, makaron, pomidory i surówka z żurawiną
oraz duszone udka, ziemniaki, kapusta czerwona i smażone pieczarki
I jeszcze dopiszę, że na dzisiaj zaplanowałam udka z sosie pomidorowym, frytki i chyba coś ze słoika (z braku czasu). Foto potem.
Dopisano 14-05-16 16:19:27:
"Z braku czasu" sałata ze śmietaną.
Zaproszę się chyba do Ciebie na te obiady!!!! :)
U mnie miały być placki po węgiersku, ale Młode aprosiły koleżankę więc włoskie dziecię na pewno tego nie zje... będą naleśniki z nutellą, dżemorem i bananami ) To pożrą wszyscy... :D
Śmiało! Ale jeden warunek - przychodzisz ze swoimi ciastami! :)
Mogę nawet pleść Ci warkocze! Wczoraj przez 2h gotowałam mleko na masę krówkową do ciasta... Kurczę... mleko w puszce gotuje się 3h i kosztuje trochę... od wlania zwykłego mleka z kartonu i dosypania cukru, do otrzymania gotowej masy minęły 2h... gdzie tu logika? Ale u mnie to z pazerności wynika, puszka mleka skondensowanego 5 euro kosztuje! :) Więc przyjdę z tanim ciachem ale dobrym, zgoda?
Hmmmm. dobra. A propos, właśnie się zastanawiałam, jak wytrzymujesz to, że obcemu dziecku musisz dać jeść? Przecież to niemały wydatek!
No właśnie, niby taka pazerna baba, a sama nie zje tylko jeszcze innych częstuje
To małe prawie nie je :) no chyba, że naleśniki, popcorn, pancakes, sałatkę jarzynową, kotlety schabowe... to wtedy je :D Zresztą u nas ciągle goszczą się jakieś koleżanki, to po prostu po ich wyjściu lodówka na kłódkę i sucharki z wodą... :)
No dobra... liczę jej każdy kęs i przeliczam zmarnowaną kasę, w Wielkanoc myślałam, że zejdę z powodu tego dodakowego domownika... :D Jak się ma tyle dzieci, i nie sa to dojrzewający chłopcy to się tylko lekko poziom hałasu w domu ziększa, co i tak uważałam za niemożliwe. 4 małolaty to taki raban, jakby pólowie wsi ktoś świnie pokradł i obława trwała... matko kochana... :D
Kurczak pieczony, ziemniaki, surówka z marchewki, selera, rzodkiewki, jabłka i oliwek :)
Krupnik,pierogi ruskie lub z soczewicą.
Kapusta Młoda Zasmażana z boczuśkiem wędzonym! Ja samą, połówek z młodymi ziemniakami i mięskiem duszonym lub jajem....
Hihihi a ja przeczytałem w pierwszej chwili "półgłówek"
Drogi Bahusie bardzo Ci dziękuję, bo okazało się, że nie tylko ja tutaj czytać nie umiem. A co do obiadu, to u mnie leniwe z różnymi dodatkami.
....no cóż już prędzej teraz, po przeczytaniu mojego opisu, skupiłabym uwagę na ...boczuśkiem... prawie jak.... zboczuśkiem......
Dorsz plamiak smażony w mące,sałata zielona ze śmietaną i ziemniaki ...
Dziś zrobiłam 98 szt pierogów ruskich. To co zostało zamrożę
wooow zaszalałaś!
mogłam 8 szt więcej ale farszu brakło. Pozostałe ciasto wykrojone w kółka usmażyłam na patelni posmarowanej olejem (za pomocą pędzelka) i wszystkim smakowało.
Podeślij proszę dla mnie kilka, bo u nas w domu tylko ja jem ruskie. Dzisiaj u mnie pierogi z jagodami i truskawkami, córki mi pomogły lepić, więc szybko poszło.
tortellini z grzybami z pieca, (sos pomidorowy, pomidory, czosnek i ser)
Wczoraj kapsniak, na drugie nalesniki z musem jabłkowym i serkiem waniliowym, do picia sok z jabłek.
Dzisiaj: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, na drugie kluski ziemniaczane, piersi kurczaka z sosiem, sok z jabłek.
Ciąg dalszy cebulowej z grzankami, na drugie-udka pieczone, ryż i mizeria.
Pieczarkowa z makaronem
Dziś u nas zupa pomidorowa z makaronem, kotlety schabowe zapiekane ze szpinakiem, serem i papryczką chili, młode ziemniaki z koperkiem, surówka wiosenna :)
Schabowy,ziemniaki,sałata z rzodkiewką i śmietaną,mizeria.
Schab po prowansalsku , ziemniaki z koperkiem , surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i majonezem.
Boże, a ja dzisiaj prawdziwą włoską lazanię, robioną przez prawdziwą włoską Włoszkę. Mmmmm.... nie do podrobienia. A zdjęcia wam nie pokażę!
Phi... :P
;D
Mielone, puree ziemniaczane i ogródkowa sałata
Gulasz, kasza, pomidory z jogurtem.
Domowe hamburgery w bułkach grahamkach.
Ostatnio - zupa z botwinki,pizza mojego syna z pieczarkami i szynką surową ,druga z suszonymi pomidorami ,szynką ,oliwkami i peperoni,pulpety w sosie chrzanowym z makaronem i brokułami i dziś tuszki z tilapii srebrzystej pieczone z natką ,masłem i czosnkiem ,ziemniaki i sałata ...
Ja mojego meza chyba nie zagonie prędko do pizzy, a ta z szynka bym pożarła :)))
Kurczak z marchewką pieczone, kluseczki ziemniaczane :)
Ale superowe te kluseczki! Jak je robisz?
Akurat te kluseczki są z gotowca, ale samemu można też takie zrobić. W ten sam sposób jak kopytka, tylko nadać im inny kształt. :)
Barszcz z botwinka, a na drugie krokiety z kapusta i grzybami.
Wczoraj szczawiowa z jajkiem, dzisiaj młoda kapusta i jakieś mięsko z patelni grillowej.
Jako, że miałam piękną pierś kurzęcą, mąkę i warzywa....
U mnie mniej pracy - pierś kurzęca byla dziś " na schabowo " z młodymi pyreczkami
Godzinka pracy to żadna praca, mięso posiekać, bułki upiec, warzywa pokroić, kotlety usmażyć i już. :) Całość gotowa w godzinę i 20 minut, bo ciasto musi jednak 40 minut rosnąć...
Fajnie to napisałaś .....posiekać, upiec ...... i gotowe ! A po drugie to masz fajną rodzinkę - bo dla mojego ślubownego, żebym własne serce między salatę wsadziła, to "bułka nie jest obiadem " ...
A dzisia zieloną grochówkę po domu niesie.
Mój Mężowski burgery kocha miłością szczerą i wielką. Dziś u
Bahati u nas też 30 stopni....żeby nie było...w Polsce, południowejnas bezobiedzie... 30 stopni więc od rana poza domem. Młode jadły w szkole,
a teraz 5kg owoców czeka na pożarcie. Banany, jabłka, melony,
truskawki, naktarynki... znaczy w czwartek jest targ. :) A targ znaczy tona
warzyw i obowiązkowe wyjście z Rysiem na kawę i lody.
a na obiad gołąbki
Gołąbki tez tylko godzina pracy ale we wtorki i czwartki jadamy dopiero po 17, więc lżejsze potrawy. :)
Ryś już pija kawę?
Od wejścia krzyczy o zbożowe cappuccino z sojowym mlekiem. :) To chyba pierwsze włoskie słowa, których się nauczyła.
Ciekawe jak to ugryźć?
Paszczą, mój drogi paszczą. Jak wszyscy wiedzą tak ja, jak i moje
Ja nie wiedziałam jeszcze.potomstwo to rozdarte cholery, więc problemu nie miałyśmy. :) A Mężowski
tak kocha wszelkie burgery, że pożre niezależnie od rozmiaru. :)
Też o tym rozdarciu nie wiedziałam. Słyszałam tylko, żeś pazerna. Źle się podpięło, miało być do Bahati.
Wy to jakieś niedoinformowane... jakby egzamin z mojej osoby przyszło Wam pisać, to byście oblały... a niektórzy wszystko wiedzą!!! :P
Bo za mało się interesują życiem na WŻ. Zamiast stać non stop przy garach to wypadałoby od czasu śledzić poczynania forumowiczów A potem nie wiecie co się dzieje
Poprawę obiecuję.
Przepraszam.
No!!! Żeby mi to było ostatni raz!
Ja jej jakoś nie wierzę, wnioskuję o bana :D
Ale intencje ma dobre Trzeba dać szansę :)
Oż ty...........!
Wątróbka drobiowa duszona z cebulą, młode ziemniaki z koprem i mizeria. Na deser- truskawki.
Zapiekanka makaronowa z filetem z kurczaka,papryka i pieczarkami.
Łazanki z młodą kapustą,boczkiem i kiełbasą ...
Mniam;)
Potrawka z królika, wymyślona na szybko;)
Potrawa na pewno smaczna ale tym razem się nie wproszę, choć uwielbiam królika. Kukurydza dyskwalifikuje (jeśli chodzi o mnie) tę potrawę.
PS. Nie przepadam za kukurydzą.
Zrobię specjalnie dla Ciebie bez niej
Makusiu, problem sam się rozwiązał:) stawiasz jedną miskę, po łyżce w
Dokładniełapkę Bahusa i As, Bahus wyjada królika, As kukurydzę...same
plusy-jedno gotowanie i mniej naczyń do zmywania:)
Makusiu, problem sam się rozwiązał:) stawiasz jedną miskę, po łyżce w
Rozwiązanie wręcz salomonowe: zjadłbym co lubię , a i poznałbym osobiście dwie przeurocze forumowiczki.łapkę Bahusa i As, Bahus wyjada królika, As kukurydzę...same
plusy-jedno gotowanie i mniej naczyń do zmywania:)
Ja bardzo lubię kukurydzę ale nie lubię królika
mlode ziemniaki z masełkiem i duzą ilościa koperku, jajko sadzone i kefir
Zimno i pada, zimno i pada więc... kurczę duszone w sosie, ziemniaki gotowane, sałata z marynowaną cukinią, pomidorem i pietruszkowo-czosnkowym sosem z oliwą i octem winnym.
Pierogi ruskie ze śmietaną i przysmażoną cebulką.
U mnie także pierogi, ale z truskawkami i jagodami.
Moje ulubione, ale narobiłaś mi smaka. Od razu przypominają mi się Twoje poprzednio wstawione zdjęcia tych pierożków, to normalnie dostaję ślinotoku. :) Pyszota , uwielbiam takie smakołyki i mogę zajadać je codziennie do znudzenia:) Będę musiała sobie narobić takich pierożków :)
My także lubimy takie frykasy, zdjęć nie wstawiłam, bo nie zdążyłam
Już są jagody?
Jeszcze na jagody za wcześnie, ale ja kupiłam mrożone :)
Oprózniam zamrażarki i takie cuda znajduję
Młode ziemniaczki, mizeria i kalafior okraszony przyrumienioną bułką tartą....ale było dobre ;)
Obiad w ogrodzie - smażony dorsz atlantycki i sałata zielona od lexi27 ...
Pstrąg pieczony z cytryną i tymiankiem, szparagi, roszponka ze śmietaną i frytki.
Do popicia zimne, pyszne piwo.
Kluski na parze z truskawkami i śmietaną.
Wczoraj kotlet wieprzowy grillowany, ziemniaki, sałata, a dzisiaj pieczone ziemniaczki z boczkiem, cebulą i serem, ogórki w sosie czosnkowo-ziołowym :)
Jak się robi TAKIE ziemniaczki??
Takie niezbyt duże ziemniaki do pieczenia umyć, ale nie obierać tylko zostawić w skórce. Każdego ziemniaka naciąć na plastry, tylko tak do 3/4 ich grubości, ostrożnie, żeby nie przeciąć do końca ( ale jak się tak zdarzy, to też nie ma problemu). I kroimy na plastry dodatki jakie chcemy włożyć pomiędzy plastrami naciętych ziemniaków. U mnie były pokrojone plastry boczku wędzonego, kiełbasy, cebuli, sera żółtego i sera pleśniowego. Między plastry pokrojonego ziemniaka wkładamy na przemian te pokrojone dodatki i na wierzch położyć po plasterku masła. Każdego nafaszerowanego ziemniaka układamy osobno na kawałku folii aluminiowej i zawijamy. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut. Po tym czasie wysuwamy blachę z piekarnika i odwijamy górną część ziemniaków z folii i ponownie wstawiamy je do piekarnika na 15 minut żeby ziemniaki się dopiekły i zarumieniły. I są gotowe do jedzenia. :)
Dziękuje już sobie zapisałam :)
Kapuśniak z młodej kapusty, na drugie- tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami (wg Neonki82-premiera!) +ogórek małosolny.
U mnie też dziś młoda kapustka, a na drugie duszone żeberka.
Grochówka
A u mnie dziś gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowo-koperkowym i młode ziemniaczki :) Efekt wczorajszej wyprawy na targ po chyba stu latach :D
Pycha, gołąbki to muszę zrobić ;)
lajk...
Zapiekanka makaronowa,sałata z pomidorem i rzodkiewką.
Kurczak w sosie miodowym, kartofle, sałata .
Kapuśniak z młodej kapusty, z całym mnóstwem młodych warzyw i koperku już zjedzony. Na drugie będzie gulasz marynowany wg mariiteresy.
Dopisano 14-05-25 15:45:38:
I zapowiedziany gulasz. Rewelacja! Polecam wszystkim!
Coś pysznego, uwielbiam :)
My też:) Dlatego teraz, gdy jest młoda kapusta gotuję tę zupę bardzo często.
Pampuchy z sosem toffee i truskawkowym.
Wczoraj kotlet z fileta drobiowego, makaron razowy, sałata z pomidorkami, a dzisiaj kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z sałaty, rzodkiewki i pomidorków... :)
Dziś u nas karkówka zapiekana z warzywami, sałata z ogórkiem koperkiem, , szczypiorem i sosem miodowo-musztardowym ;)
Dopisano 14-05-25 15:10:00:
Dopisano 14-05-25 15:11:27:
Jest już gdzieś przepis czy dopiero (!!!) wstawisz? Wygląda przepyszniasto!
Dziękuję :) Przepis dodam w weekend, a tu są składniki, których użyłam.Sos firmy"K" do polędwiczek w sosie ziołowo-czosnkowym 2 opakowania:)
Dzięki. Ja już sobie "zapamiętałam" link do twojego zdjęcia, żeby chociaż w ten sposób odtworzyć. Super, że jest przepis. :)
Misia! I co z przepisem? Hmm?
Wstawię tylko trochę czasu złapię,strasznie zalatana ostatnio jestem.Od następnego poniedziałku mam urlop...więc wtedy na pewno...przepraszam
Pomidorowa z makaronem, kotlet mielony,ziemniaki młode z koperkiem,mizeria.
Rosół z makaronem, filety z kurczaka w rozmarynie, pieczone ziemniaki, szparagi, sałata ze śmietaną.
Gulasz z łopatki, kasza gryczana,kefir. Na deser-truskawki.
Królik (złamałam się na wyraźną prośbę rannego męża) pieczony z dużą ilością czosnku i cebuli, puree ziemniaczane, mizeria, pomidory z cebulką i mix sałat z vinegretem
Dzisiaj będzie to samo ale z makaronem. Jak będę miała siłę utrzymać w łapach aparat, to pyknę zdjęcie.
Za takiego królika oddam wszystko (poza piwem)
Flaczki z boczniaków i panierowany filet z kurczaka,kalafior z masłem i bułką tartą ,surówka z ogórka i pomidora ....
Szkoda że nie ma przepisu na te flaczki - grzecznie poproszę ...
Boczniaki kroję w paski,cebulę w piórka,por w krążki i podsmażam,daję do większego garnka ,teraz smażę pokrojone w paski lub starte na dużych oczkach warzywa(marchew,seler,pietruszka),dodaję do boczniaków ,lekko podlewam wodą i duszę...na koniec doprawiam solą,pieprzem ,imbirem ,tymiankiem ,majerankiem i gałką i niewielką ilością czosnku do smaku ...:)
Dziękuję - Zapisane - Pozdrawiam !
Makaron z mięsem, pieczarkami i cukinią zapieczony pod beszamelem i mozzarellą.
Wczorajsza pomidorowa, pierogi z serem i kaszą gryczaną.
Niedziela: rosol z makaronem, ziemniaki, poledwiczki zapiekane z serem, mizeria
poniedzialek: rosół z kasza manna, gołąbki z sosem pomidorowym i bułka
Wtorek: zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki piersi kurczaka z pieczarkami i mizeria
Sroda: dalej pomidorowa, na drugie pierogi z miesem i kapusta (przyznaje mamuska robila)
Czwartek: Krupnik i pyzy ziemniaczane z miesem i kapusta (zostało farszu wiec ukulkałam)
No wyżerka jak się patrzy. Nie podawaj mi swojego adresu bo możesz zostać zagrożona moją wizytą....Boże jak ja lubię takie domowe smakołyki....
Za daleko mieszkasz, nie chciałoby Ci sie tyle km jechac ;)
Ja poproszę te ostatnie ....ukulkane ....pyszne !!! takie lubię :))))
:)
Weekend:
Kurczak z pieczarkami, smażone ziemniaczki, smażone oscypki, surówka.
Pieczone filety z kurczaka z młodymi ziemniakami + koperek, obsmażane zielone szparagi + dip z sera pleśniowego (Lazur).
Gulasz z indyka z boczniakami,kasza pęczak,sałata lodowa i ogórek małosolny ...
Dopisano 14-05-27 18:04:35:
A na deser ...ryż z truskawkami :)
Roladka z fileta kurczaka,ziemniaki z koperkiem,sałata z rzodkiewką i śmietaną.
Niedziela: rosol z makaronem, rolady w sosie wlasnym, ziemniaki i kapusta
Poniedzialek: dalej rosol i makaron z truskawkami
Dzisiaj: zupa z kalarepy, na drugie ziemniaki oscypek z patelki, kotlety z mintaja, surowka
http://wielkiezarcie.com/recipe47201.html
Dzisiaj mam dzień leniwca, wobec tego na szybko makaron z mięsem i .
Racuszki na zsiadłym mleku i sos truskawkowy, to wczorajszy obiad. A dzisiaj proszony w mieście :)
Karczek w sosie,kluski śląskie,sałatka z pomidorów i ogórków małosolnych.
Do tego piwo... i "orgazm w locie"
Przecież nie lubisz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :P
Dlatego w "locie"
Chciałabym zobaczyć w " locie" bo takich eksperymentów nie znam a brzmi ciekawie
Bahus ja nie wiedziałam że z Ciebie taki akrobata
Kotlety ziemniaczane, kotlety drobiowe i pomidory z oliwą i octem winnym. Za drugie danie do odwołania "robi" macedonia. :)
Kobiety z maślanką, Barbarzyńca zeżarł do tego 4 jajka sadzone.
A potem:
Kapusniak z młodej kapusty z ogromna ilościa koperku.
Kotlet drobiowy zapiekany z pieczarkami i mozarellą, pieczone pyry, zasmażana młoda kapusta.
tortellini zapiekane z sosem mięsno-pomidorowym
Kalafiorowa, a'la leczo z ryżem.
Zupa ogórkowa ,jajko sadzone na kotlecie,kalafior z bułką i masłem i przyduszona sałata rzymska z czosnkiem i cytryną ...
dzisiaj zupa ogórkowa , na drugie spagetti z sosem serowo-brokułowym i boczusiem wędzonym..
U mnie dzisiaj każdy coś innego..... Mąż wczorajszy gulasz z szynki wieprzowej z cebulą i papryką czerwoną, do tego młode ziemniaczki i sałata. Młody spageterie.
Dla siebie dzisiaj, wreszcie poczyniłam sałatkę na ciepłych ziemniaczkach, w rozmiarze mini z koperkiem i szczypiorkiem! Mmm.... ale pycha, tak za mną chodziła.....
Wygląda pysznie, co jeszcze dodałaś?
Kapary.. Uwielbiam!
Sosik z ręki dodawane składniki.... musztarda dijon, sok z cytryny, olej rzepakowy zimno-tłoczony, sól, pieprz, kapary. Wszystko mieszane z ciepłymi ziemniaczkami, popijane maślanką.
Naleśniki z masa z bitej śmietamy, nutelli, pokruszonych ciastek czekoladowych z dodatkiem kakao, polane sosem waniliowym z truskawkami.
Mniammmm...nie przepadam za słodkościami ale pysznie wyglądają :)
A zasmażka?
A nie widać?!
Gulasz wieprzowy ( 150 st gotowany przez 6 h ) ziemniaczki młode z koperkiem(
malutkie ) i nad surówką właśnie myślę -chyba pekińska będzie :)
za 1/2 h do pracy :)
łomatko to ile miała ta świnia że trzeba ja 6 h gotować??
Jeszcze Grunwald wspominała :)
Najlepsze są tego typu mięcha przygotowywane długo w nie za wysokiej temperaturze :)
Oj wiem... uwielbiam, myślę o zakupie slowcookera. :) tylko miejsca brak.
Placki ziemniaczane z ketchupem.
z młodych ziemniaczków??....... rety jak się uśliniłam
Nie,ze starych :) młode jeszcze za delikutaśne
Robiłam w tym tygodniu z młodych, pyszne wyszły :)
Chyba nie z naszych tylko Made in Hiszpania/Grecja?
Polskich jeszcze nie widziałam nigdzie, ale skąd te były? Zabij mnie, nie pamiętam :))) W każdym razie wyszło smacznie. Też zastanawiałam się, czy te ziemniaki nie za młode jeszcze na placki, ale taka mnie chcica naszła, że nie było odwrotu :)))
Polskie dopiero się pojawiły ale to jak mgiełka a te zagraniczne to wcale nie są smaczne i niczym nie róznią się od naszych starych :) Nam nie smakowały.
Greckie były okropne, pachniały płynem do naczyń. Te które ostatnio kupiłam i które nie pamiętam skąd były, smakowały mi bardzo. Wiadomo, że najlepsze nasze, a te z własnego ogródka to już w ogóle ;)
U nas polskie ziemniaki już są w sklepach. Miniaturowych rozmiarów
Takie malutkie uwielbiam najbardziej. Dziś skrobałem na trzy osoby ponad pół godziny
Ja dzisiaj poskrobię
ja 2 kg skrobałam przez 40 min. Polskie, malutkie
Dziś na obiad sznycel wieprzowy, młode ziemniaki z masłem i koprem, surówka z sałaty lodowej.
Oj, zjadłabym!
Befsztyk wołowy z cebulą, ziemniaki, sałata. Zdjęcie??? Zeżarliby i aparat, wolałam nie ryzykować! :D
kasza jęczmienna i gulasz z szynki z chrzanem..małosolniaczki w sosie musztardowym i pomidorki malinowe z cebulką i śmietaną
Zupa z kalarepy z ryżem ,ziemniaki ,kotlet mielony i młoda,zasmażana kapusta z pomidorami i boczkiem ...
U mnie dziś w planie pomidorówka, ale kalarepkówkę muszę sobie ugotować, pewnie zjem sama, bo reszta rodziny wybrzydza :(
Podobnie u mnie ,ale zupę musieli zjeść ...tylko trochę kalarepy wygrzebali !
U mnie dzis w obiadowym jadlospisie:
zupa szpinakowa z grzankami
kasza jaglana,watrobka indycza I salatka z pomidorow
ciasto rabarbarowe z pianka/beza/
Kotlet z fileta kurczaka,młode ziemniaki z koperkiem,fasolka szparagowa z bułką tartą.
Od kiedy zaczęłaś wstawiać zdjęcia, mam ślinotok. :)
Sprawdź w kalendarzu
Co mam sprawdzić?
Jak zwykle ciurkiem:
Spaghetti z różnistymi fasolami i grochem
Królik duszony w cebuli, makaron, mizeria i mix sałat.
Schabowy w płatkach kukurydzianych, młode ziemniaki, sałata ze śmietaną.
Potrawka z kaczki z rosołu, ziemniaczki, kalafior, mizeria (osoby wrażliwe proszę o nie powiększanie zdjęcia - mięso na potrawkę skubało Szczęście Moje).
Kurczak duszony, ziemniaki, sałata ze śmietaną i grillowana cukinia.
Kurczak w miodzie, ziemniaki, sałata z sosem balsamicznym i grillowana cukinia.
Widać Dżanino, że zakup maszynki do obierania ziemniaczków był strzałem w 10 :)
O tak! A na dzisiaj mam furmankę ugotowanych ziemniaczków, do odsmażenia + maślanka.
łomatko jaka piękna ta sałata... zwłaszcza w powiększeniu!!
Przedwczoraj kurczak nadziewany jabłkiem, morelami i rodzynkami i oczywiście ziemniaki, sałata, a wczoraj filet z indyka w czosnkowej chmurce i mieszane kładzione kluseczki keczupowo-szypiorkowe, sałata i papryka konserwowa, a dzisiaj ten sam obiadek :)
Smakowitości
Dziękuję, ale to takie zwykłe proste dania, ale smakowite :)
Miałam weekend bez kuchni - przedwczoraj szliśmy do kuzynki, wczoraj podpłomyk (obrzydliwy, brrr), kluski z gulaszem i kwas chlebowy na pikniku historycznym, a dzisiaj towarzystwo rozmrozi sobie gołąbki, bom ja zapracowana.
Dzisiaj nie jemy, dzisiaj pijemy : brzoskwiniowo-bannowo-truskawkowy kefir .
Ooo ! Taka wypasiona popitka to nie trzeba już jeść
... raczej gryźć ))
Dosięgnęłam jęzorem do dna dzbanka!
Zupa ogórkowa i wczorajsze gołąbki.
Jakie to smaczne i jak ładnie podane :)))
Dziękuję :)
Zwykły obiadek tradycyjny :Młodeńkie ziemniaczki z koperkiem ( póki jeszcze są trzeba korzystać ),tarte buraczki zasmażane z cebulką + chabanina w postaci udek kurzęcych tzw pałek :) ++ kompot truskawkowy :)
Świderki razowe a'la carbonarra...:)
Wczoraj rosol z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka ziemniaki i mizeria
Dzisiaj: dalej rosol z makaronem, na drugie golabki w sosie pomidorowym z ziemniakami.
kopytka ziołowe z sosem z pomidorów i grzybów ...
kopytka ziołowe z sosem z pomidorów i grzybów ...
Jest już jak zwykle pyszna kolejna kontynuacja obiadowego wątku. Pozwalam sobie zamknąć obecny, dziękując wszystkim za dodawane smakowitości i podsunąć link do nowego: http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=663760&post=663760
chodźcie do nas i o obiadach gadajcie, zdjęcia jak zawsze mile widziane :)