Chcialabym sie dowiedziec wszystkiego o grilowaniu......pierwszy raz grilowalam poledwice wieprzowa i byla sucha .....dlaczego byla cebulka i sloninka ??????
Jolu, ale od zgłębiania wiedzy to chyba nie krótkie informacje na forum służą ( choć może się mylę) od tego są książki i szereg różnych materiałów w google.
Agusiu...Wielkie Żarcie zrzesza przede wszystkim hobbystów. Wymienianie się informacjami kulinarnymi leży u podstaw naszych wirtualnych kontaktów. Przyjemność i korzyść można mieć tak z korzystania z porad, jak i ich udzielania. Czy gdyby Twój znajomy, np. kolekcjoner guzików poprosił Cię o sprezentowanie mu niepotrzebnego Ci guzika...to co odesłałabyś go do pasmanterii? Wiem, że nie. Nasze hobby niczym nie odbiega i nie różni od ogólnej definicji tego zjawiska. Miej serce i patrzaj w serce jak to już kiedyś mądrze napisał poeta...
makusiu masz rację tylko zastanawiam się czy w dzisiejszym świecie w którym zdobycie informacji to jeden klik jest takie trudne.. Wystarczy tylko jeden klik.. przecież nie można przekazać całej wiedzy na forum kulinarnym ale dobra..
Polędwica wieprzowa to wysokogatunkowe mięso. Przed pieczeniem, aby była soczysta smaży się ją na dużym ogniu z każdej strony krótką chwilę. Robi się po to aby była właśnie soczysta. Jest to mięso które raczej nie nadaje się na grilla. Początkowo wymaga dużej temp. później mniejszej na grillu nie masz możliwości sterowania temp. Twoja polędwica byłaby soczysta gdybyś ją krócej grillowała i najpierw przesmażyła z każdej strony. Moim zdaniem nie ma sensu tak delikatnego mięsa jakim jest polędwiczka wieprzowa obkładać słoniną. Nie po to się kupuje drogie, wysokogatunkowe mięso, żeby jedząc je mieć wrażenie, że je się kawał słoniny.
To oczywiście makusiu nie do Ciebie tylko autorki postu :)
Kup sobie kaszankę obłóż cebula zawiń folią. Mniam ja taką uwielbiam :)
Moim zdaniem polędwica na grill się nie nadaje. Jest za chuda . Karkówka , boczek, udka z kurczaka , wszelkie warzywa. Co prawda nie znam się na grilowaniu , bo nie lubię tego robić . Może inni się jeszcze wypowiedzą.
Chcialabym sie dowiedziec wszystkiego o grilowaniu......pierwszy raz grilowalam poledwice wieprzowa i byla sucha .....dlaczego byla cebulka i sloninka ??????
Pewnie dlatego, że ją dodałaś. Sama nie przyszła... raczej...
to się tak nie da wszystkiego od razu bo to temat rzeka ... ale na początek moim zdaniem trzeba zainwestować w dobry grill ... węgiel też jest ważny, nie jakieś tam brykiety ... może poczytaj o przygotowaniu mięsa do grillowania, marynaty, sposoby pieczenia, itp. może zacznij od wędlin i jarzyn, a jak dojdziesz do wprawy to zacznij grillować mięsa ... najlepiej zadać konkretne pytanie, a tu na pewno ktoś Ci pomoże ... mięso wieprzowe chyba najlepiej nadaje się na grilla w formie szaszłyków, możesz też próbować najpierw piec je w folii aluminiowej dobrze zamarynowane, będzie się piekło, ale nie straci zbyt wiele soków, na koniec dopiero, dla smaku, upiec mięso na ogniu bez folii.
Ja właśnie po ostatnim grillowaniu jestem przeciwna wszelkim węglą i brykietom. Grilowaliśmy długo na drewnie. Ostatnio kupiliśmy po roku wreszcie węgiel do grila i jedząc mięso miałam wrażenie, że jem naszpikowany chemią kawałek czegoś nieokreślonego, a to była przeciez moja karkóweczka zamarynowana w mój ulubiony sposób. Nigdy więcej od ostatniego razu po te wynalazki nie sięgnę.
Mięso wieprzowe nadaje się też w formie steków. hamburgerów. Najlepsza jest karkówka, łopatka, Najlepiej jak się robi steki ponacinać je lekko nożem wtedy mięso nie kurczy się.
ja też robię grilla na drewnie bukowym najczęściej, najlepiej okorowanym, ale na to trzeba i sporo czasu i dużego grilla, jeżeli ktoś nie przepada i nie ma warunków do częstego grillowania to powinien poszukać dobrego węgla drzewnego, chociaż tanie nie jest
Też "grillujemy" na drewnie, tzn. Małżonek Mój Miły, bo ja nie potrafię. I mięso jest zdecydowanie lepsze niż "z węgla". A propos "chudych mięs" to dodam, że zdarza mi się jadać piersi z kurczaka z grilla i z kamienia i są pyszne. Nie wiem, jak robione (teoretycznie wiem) ale są mięciutkie, soczyste i rozpływają się w ustach. My tak nie potrafimy.
Zgadzam się z tobą psywo. Ja robię szaszłyki wyłącznie z polędwicy wieprzowej z tego względu, ze griluja sie bardzo szybko,a mięsko jest soczyste i niewysuszone. Ale zawsze mięso kroje na plastry i marynuje je w przyprawach minimum noc... Czasami 2-3 dni, pózniej nabijamy na patyczki na przemian z cebula, boczkiem, papryka. Rozgrzewam gril do 400F ( okolo 200C) i układam szaszłyki, po 2-3 min zmniejszam gaz i układam je na wyższej polce( kilka razy trzeba je odwrócić) gotowe są w ciagu 15 min. Polędwica jest bardzo delikatnym mięsem, które nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Jeśli proces ten trwa długo,wtedy mięso będzie twarde jak podeszwa. Myśle,ze ogromne znaczenie na jakość naszego grilowanego mięsa ma jego wcześniejsze marynowanie i oczywiście gril. Tu gdzie mieszkam mamy grille gazowe, są super!
Ważne jest też to ,żeby mięsko było w temperaturze pokojowej a nie z lodówki, zwłaszcza jeśli jest to polędwica wieprzowa czy wołowina. Mamy wtedy pewność ze dojdzie w środku.
Chcialabym sie dowiedziec wszystkiego o grilowaniu......pierwszy raz grilowalam poledwice wieprzowa i byla sucha .....dlaczego byla cebulka i sloninka ??????
więc poczytaj sobie na ten temat w internecie
Aggusia,właśnie chciała sobie poczytać.
Najlepsza moim zdaniem na grilla jest karkóweczka /oczywiście z mięsek/ i boczunio no i warzywa, ja teraz jestem na etapie kociołka:)
Jolu, ale od zgłębiania wiedzy to chyba nie krótkie informacje na forum służą ( choć może się mylę) od tego są książki i szereg różnych materiałów w google.
Ale tu też mamy "składnicę" wiedzy na ten temat..
Agusiu...Wielkie Żarcie zrzesza przede wszystkim hobbystów. Wymienianie się informacjami kulinarnymi leży u podstaw naszych wirtualnych kontaktów. Przyjemność i korzyść można mieć tak z korzystania z porad, jak i ich udzielania. Czy gdyby Twój znajomy, np. kolekcjoner guzików poprosił Cię o sprezentowanie mu niepotrzebnego Ci guzika...to co odesłałabyś go do pasmanterii? Wiem, że nie. Nasze hobby niczym nie odbiega i nie różni od ogólnej definicji tego zjawiska. Miej serce i patrzaj w serce jak to już kiedyś mądrze napisał poeta...
Agusiu, przecież jesteśmy w internecie, na forum kulinarnym, to najodpowiedniejsze miejsce na takie pytanie ;)
makusiu masz rację tylko zastanawiam się czy w dzisiejszym świecie w którym zdobycie informacji to jeden klik jest takie trudne.. Wystarczy tylko jeden klik.. przecież nie można przekazać całej wiedzy na forum kulinarnym ale dobra..
Polędwica wieprzowa to wysokogatunkowe mięso. Przed pieczeniem, aby była soczysta smaży się ją na dużym ogniu z każdej strony krótką chwilę. Robi się po to aby była właśnie soczysta. Jest to mięso które raczej nie nadaje się na grilla. Początkowo wymaga dużej temp. później mniejszej na grillu nie masz możliwości sterowania temp. Twoja polędwica byłaby soczysta gdybyś ją krócej grillowała i najpierw przesmażyła z każdej strony. Moim zdaniem nie ma sensu tak delikatnego mięsa jakim jest polędwiczka wieprzowa obkładać słoniną. Nie po to się kupuje drogie, wysokogatunkowe mięso, żeby jedząc je mieć wrażenie, że je się kawał słoniny.
To oczywiście makusiu nie do Ciebie tylko autorki postu :)
Kup sobie kaszankę obłóż cebula zawiń folią. Mniam ja taką uwielbiam :)
Pięknie, interesująco i wyczerpująco udzielona informacja.
dziękuję :)
Moim zdaniem polędwica na grill się nie nadaje. Jest za chuda . Karkówka , boczek, udka z kurczaka , wszelkie warzywa. Co prawda nie znam się na grilowaniu , bo nie lubię tego robić . Może inni się jeszcze wypowiedzą.
Moim też się nie nadaje. Do tego co napisałaś dołożę kotlety mielone w różnych wersjach
Chcialabym sie dowiedziec wszystkiego o grilowaniu......pierwszy raz
Pewnie dlatego, że ją dodałaś. Sama nie przyszła... raczej...grilowalam poledwice wieprzowa i byla sucha .....dlaczego byla cebulka i
sloninka ??????
Oj przepraszam, słoninka mogła przyjść sama.
Dobre,aż się uśmiałam
to się tak nie da wszystkiego od razu bo to temat rzeka ... ale na początek moim zdaniem trzeba zainwestować w dobry grill ... węgiel też jest ważny, nie jakieś tam brykiety ... może poczytaj o przygotowaniu mięsa do grillowania, marynaty, sposoby pieczenia, itp. może zacznij od wędlin i jarzyn, a jak dojdziesz do wprawy to zacznij grillować mięsa ... najlepiej zadać konkretne pytanie, a tu na pewno ktoś Ci pomoże ... mięso wieprzowe chyba najlepiej nadaje się na grilla w formie szaszłyków, możesz też próbować najpierw piec je w folii aluminiowej dobrze zamarynowane, będzie się piekło, ale nie straci zbyt wiele soków, na koniec dopiero, dla smaku, upiec mięso na ogniu bez folii.
Ja właśnie po ostatnim grillowaniu jestem przeciwna wszelkim węglą i brykietom. Grilowaliśmy długo na drewnie. Ostatnio kupiliśmy po roku wreszcie węgiel do grila i jedząc mięso miałam wrażenie, że jem naszpikowany chemią kawałek czegoś nieokreślonego, a to była przeciez moja karkóweczka zamarynowana w mój ulubiony sposób. Nigdy więcej od ostatniego razu po te wynalazki nie sięgnę.
Mięso wieprzowe nadaje się też w formie steków. hamburgerów. Najlepsza jest karkówka, łopatka, Najlepiej jak się robi steki ponacinać je lekko nożem wtedy mięso nie kurczy się.
Ja mam węgiel drzewny prosto z moich ukochanych Bieszczad /czy Bieszczadów??/.
ja też robię grilla na drewnie bukowym najczęściej, najlepiej okorowanym, ale na to trzeba i sporo czasu i dużego grilla, jeżeli ktoś nie przepada i nie ma warunków do częstego grillowania to powinien poszukać dobrego węgla drzewnego, chociaż tanie nie jest
Też "grillujemy" na drewnie, tzn. Małżonek Mój Miły, bo ja nie potrafię. I mięso jest zdecydowanie lepsze niż "z węgla". A propos "chudych mięs" to dodam, że zdarza mi się jadać piersi z kurczaka z grilla i z kamienia i są pyszne. Nie wiem, jak robione (teoretycznie wiem) ale są mięciutkie, soczyste i rozpływają się w ustach. My tak nie potrafimy.
Zgadzam się z tobą psywo. Ja robię szaszłyki wyłącznie z polędwicy wieprzowej z tego względu, ze griluja sie bardzo szybko,a mięsko jest soczyste i niewysuszone. Ale zawsze mięso kroje na plastry i marynuje je w przyprawach minimum noc... Czasami 2-3 dni, pózniej nabijamy na patyczki na przemian z cebula, boczkiem, papryka. Rozgrzewam gril do 400F ( okolo 200C) i układam szaszłyki, po 2-3 min zmniejszam gaz i układam je na wyższej polce( kilka razy trzeba je odwrócić) gotowe są w ciagu 15 min. Polędwica jest bardzo delikatnym mięsem, które nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Jeśli proces ten trwa długo,wtedy mięso będzie twarde jak podeszwa. Myśle,ze ogromne znaczenie na jakość naszego grilowanego mięsa ma jego wcześniejsze marynowanie i oczywiście gril. Tu gdzie mieszkam mamy grille gazowe, są super!
Ważne jest też to ,żeby mięsko było w temperaturze pokojowej a nie z lodówki, zwłaszcza jeśli jest to polędwica wieprzowa czy wołowina. Mamy wtedy pewność ze dojdzie w środku.
no i nie powinno się mięsa solić przed pieczeniem, ale dopiero pod koniec grillowania ...
Dzien dobry a mozecie polecic dobry wegiel na grilla ,gdzie taki kupic
powinien mieć zawartość węgla na poziomie 90% i małą wilgotność 5-7%