Forum

Kuchenne porady

Co to jest i jak to zrobić ?

  • Autor: argennia Data: 2014-05-13 11:21:01

    Czy ktoś wie co to jest na powierzchni tego ciastka ? Jest to takie żelowate, przeźroczyste i obrzydliwie słodkie. Przy krojeniu ciasta nie spływa, "nie ucieka".

    Kupione w cukierni... tam wiadomo nie powiedzą co i jak.

  • Autor: makusia Data: 2014-05-13 11:26:50

    Stawiam na żelatynę.

  • Autor: mama Jędruli Data: 2014-05-13 11:32:25

    Wydaje mi się że to jest zimny żel. Można kupic w hurtowni cukierniczej.

  • Autor: dorcia700 Data: 2014-05-13 12:57:25

    To jest żel który stosuje się w cukierniach nie pamiętam składników ale jest okropnie słodkie, smaruje się tym ciasta lub owoce na tortach, ciastach.W domu najlepiej  zagrzać w tym celu dżem brzoskwiniowy  i tez można smarować owoce

  • Autor: córcia Data: 2014-05-13 14:03:30

    ja bym powiedziala że to jest Tortenguss 

  • Autor: argennia Data: 2014-05-13 14:31:13

    Chyba jesteśmy bliżej niż dalej Kupię w hurtowni z niemieckimi produktami i sprawdzę.

  • Autor: domia Data: 2014-05-13 14:32:53

    W ubiegłym tygodniu na urodzinach chrześniaczki wjechał na stół tort (oczywiście z cukierni), na wierzchu ozdobiony  truskawkami i polany właśnie taką "przejrzystą galaretą". Zaraz zaczęłyśmy sprawdzać, macać i próbować co to takiego. Nie zauroczyło mnie to zupełnie. Słodkie, bezsmakowe., wręcz nie kuszące by zjeść. Woda, cukier i żelatyna - ala biała galareta. 

    Z ciekawości poobserwuję wątek.

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-05-13 15:01:17

    W miniony weekend byłam na weselu i niektóre ciasta miały taką polewę . Nic szczególnego , okropnie słodkie, nie zachwyca.

  • Autor: dorcia700 Data: 2014-05-13 16:39:36

    W sumie to jest  po to żeby ciasto ładniej wyglądało

  • Autor: argennia Data: 2014-05-13 18:33:18

    Zgadza się. To ciastko nie wyglądało by zbyt dobrze gdyby krem na górze był poprószony tylko cynamonem. To coś sprawiło, że ciasto wygląda przyciągająco choć w smaku żadna rewelacja.

  • Autor: mariateresa Data: 2014-05-14 00:28:25

    Nie wiem co to jest,  nie znam tego ciasta.   Mogą to być mielone bezy z kawą  w żelatynie,  jakiś krokant albo  (najprawdopodobniej)  cukiernicy mają coś gotowego w proszku ?  Trudno powiedziec na podstawie zdjęcia.   Marmurek na wierzchu bardzo mi się podoba i pożyczę ten pomysł na jakąś okazję.

    Dziewczyny piszą,  że ciasto  (z cukierni)  nie rzuca na kolana,  obrzydliwie słodkie ...itp.    A w warunkach domowych  można stworzyć  super  ciacho.  Wierzch zrobiłabym  tak :

    -  do jednej ubitej smietany (z fixem)  dodać zmielone  wafelki kawowe w czekoladzie i kilka bezików  -  wymieszać  -  posmarować tym wierzch ciasta -  starannie wygładzić  -  posypać kakao lub kawą lub cynamonem  

    -  pędzelkiem cukierniczym posmarować wierzch galaretką bezbarwną -  i do lodówki  -  i jeszcze tak  2 x  -  i zrobi się  szkliwo  niczym  szyba  okienna  -  i wzrokowo efekt będzie ten sam,  ale bez tej  "obrzydliwej"  słodyczy.     Galaretka bezbarwna ( smaczna )  jest w moim przepisie  "Róża w krysztale" 

  • Autor: Scooby Data: 2014-05-14 17:32:49

    Mnie to kojarzy się ciasto tzw,guma do zucia.Jak bylam dzieckiem to matka cos takiego zrobila ale z czego to jest to niewiem czy to żelatyna czy co innego to niepowiem.

  • Autor: mariateresa Data: 2014-05-14 22:09:53

    To co jest pod tym  "żelowatym "   to biszkopt czekoladowy i biały krem  -  więc wierzch  w/g mnie powinien być delikatny  jak chmurka...     Tak jak pisałam wyżej,  podoba mi się ta dekoracja i ją  biorę -  ale zrobię po swojemu.  Mam nadzieję że mi wyjdzie,  wtedy wrócę do tego wątku i wkleję fotkę.

  • Autor: argennia Data: 2014-05-15 15:14:17

    Czekam na efekty :)

  • Autor: pieszkkaaa Data: 2014-05-16 03:07:31

    Jedzenie jest dużo zdrowsze, a warto się zdrowo odżywiać, tylko trzeba jeszcze wiedzieć co gotować, ja korzystam z takich dobrych przepisów, http://multicooker.pl/przepisy/ sama możesz zobaczyć, jedzenie jest zdrowo i naprawdę smaczne.

  • Autor: Bahati Data: 2014-05-16 08:14:52

    A my korzystamy z dobrych przepisów na naszej stronie i nie musimy jej "reklamować", w dodatku byle jak. Każdą pracę należy wykonywać prawidłowo.

  • Autor: iwciaG Data: 2014-05-16 08:37:16

Przejdź do pełnej wersji serwisu