Czy ktoś wie co to jest na powierzchni tego ciastka ? Jest to takie żelowate, przeźroczyste i obrzydliwie słodkie. Przy krojeniu ciasta nie spływa, "nie ucieka".
Kupione w cukierni... tam wiadomo nie powiedzą co i jak.
To jest żel który stosuje się w cukierniach nie pamiętam składników ale jest okropnie słodkie, smaruje się tym ciasta lub owoce na tortach, ciastach.W domu najlepiej zagrzać w tym celu dżem brzoskwiniowy i tez można smarować owoce
W ubiegłym tygodniu na urodzinach chrześniaczki wjechał na stół tort (oczywiście z cukierni), na wierzchu ozdobiony truskawkami i polany właśnie taką "przejrzystą galaretą". Zaraz zaczęłyśmy sprawdzać, macać i próbować co to takiego. Nie zauroczyło mnie to zupełnie. Słodkie, bezsmakowe., wręcz nie kuszące by zjeść. Woda, cukier i żelatyna - ala biała galareta.
Zgadza się. To ciastko nie wyglądało by zbyt dobrze gdyby krem na górze był poprószony tylko cynamonem. To coś sprawiło, że ciasto wygląda przyciągająco choć w smaku żadna rewelacja.
Nie wiem co to jest, nie znam tego ciasta. Mogą to być mielone bezy z kawą w żelatynie, jakiś krokant albo (najprawdopodobniej) cukiernicy mają coś gotowego w proszku ? Trudno powiedziec na podstawie zdjęcia. Marmurek na wierzchubardzo mi się podoba i pożyczę ten pomysł na jakąś okazję.
Dziewczyny piszą, że ciasto (z cukierni) nie rzuca na kolana, obrzydliwie słodkie ...itp. A w warunkach domowych można stworzyć super ciacho. Wierzch zrobiłabym tak :
- do jednej ubitej smietany (z fixem) dodać zmielone wafelki kawowe w czekoladzie i kilka bezików - wymieszać - posmarować tym wierzch ciasta - starannie wygładzić - posypać kakao lub kawą lub cynamonem
- pędzelkiem cukierniczym posmarować wierzch galaretką bezbarwną - i do lodówki - i jeszcze tak 2 x - i zrobi się szkliwo niczym szyba okienna - i wzrokowo efekt będzie ten sam, ale bez tej "obrzydliwej" słodyczy. Galaretka bezbarwna ( smaczna ) jest w moim przepisie "Róża w krysztale"
Mnie to kojarzy się ciasto tzw,guma do zucia.Jak bylam dzieckiem to matka cos takiego zrobila ale z czego to jest to niewiem czy to żelatyna czy co innego to niepowiem.
To co jest pod tym "żelowatym " to biszkopt czekoladowy i biały krem - więc wierzch w/g mnie powinien być delikatny jak chmurka... Tak jak pisałam wyżej, podoba mi się ta dekoracja i ją biorę - ale zrobię po swojemu. Mam nadzieję że mi wyjdzie, wtedy wrócę do tego wątku i wkleję fotkę.
Jedzenie jest dużo zdrowsze, a warto się zdrowo odżywiać, tylko trzeba jeszcze wiedzieć co gotować, ja korzystam z takich dobrych przepisów, http://multicooker.pl/przepisy/ sama możesz zobaczyć, jedzenie jest zdrowo i naprawdę smaczne.
Czy ktoś wie co to jest na powierzchni tego ciastka ? Jest to takie żelowate, przeźroczyste i obrzydliwie słodkie. Przy krojeniu ciasta nie spływa, "nie ucieka".
Kupione w cukierni... tam wiadomo nie powiedzą co i jak.
Stawiam na żelatynę.
Wydaje mi się że to jest zimny żel. Można kupic w hurtowni cukierniczej.
To jest żel który stosuje się w cukierniach nie pamiętam składników ale jest okropnie słodkie, smaruje się tym ciasta lub owoce na tortach, ciastach.W domu najlepiej zagrzać w tym celu dżem brzoskwiniowy i tez można smarować owoce
ja bym powiedziala że to jest Tortenguss
Chyba jesteśmy bliżej niż dalej Kupię w hurtowni z niemieckimi produktami i sprawdzę.
W ubiegłym tygodniu na urodzinach chrześniaczki wjechał na stół tort (oczywiście z cukierni), na wierzchu ozdobiony truskawkami i polany właśnie taką "przejrzystą galaretą". Zaraz zaczęłyśmy sprawdzać, macać i próbować co to takiego. Nie zauroczyło mnie to zupełnie. Słodkie, bezsmakowe., wręcz nie kuszące by zjeść. Woda, cukier i żelatyna - ala biała galareta.
Z ciekawości poobserwuję wątek.
W miniony weekend byłam na weselu i niektóre ciasta miały taką polewę . Nic szczególnego , okropnie słodkie, nie zachwyca.
W sumie to jest po to żeby ciasto ładniej wyglądało
Zgadza się. To ciastko nie wyglądało by zbyt dobrze gdyby krem na górze był poprószony tylko cynamonem. To coś sprawiło, że ciasto wygląda przyciągająco choć w smaku żadna rewelacja.
Nie wiem co to jest, nie znam tego ciasta. Mogą to być mielone bezy z kawą w żelatynie, jakiś krokant albo (najprawdopodobniej) cukiernicy mają coś gotowego w proszku ? Trudno powiedziec na podstawie zdjęcia. Marmurek na wierzchu bardzo mi się podoba i pożyczę ten pomysł na jakąś okazję.
Dziewczyny piszą, że ciasto (z cukierni) nie rzuca na kolana, obrzydliwie słodkie ...itp. A w warunkach domowych można stworzyć super ciacho. Wierzch zrobiłabym tak :
- do jednej ubitej smietany (z fixem) dodać zmielone wafelki kawowe w czekoladzie i kilka bezików - wymieszać - posmarować tym wierzch ciasta - starannie wygładzić - posypać kakao lub kawą lub cynamonem
- pędzelkiem cukierniczym posmarować wierzch galaretką bezbarwną - i do lodówki - i jeszcze tak 2 x - i zrobi się szkliwo niczym szyba okienna - i wzrokowo efekt będzie ten sam, ale bez tej "obrzydliwej" słodyczy. Galaretka bezbarwna ( smaczna ) jest w moim przepisie "Róża w krysztale"
Mnie to kojarzy się ciasto tzw,guma do zucia.Jak bylam dzieckiem to matka cos takiego zrobila ale z czego to jest to niewiem czy to żelatyna czy co innego to niepowiem.
To co jest pod tym "żelowatym " to biszkopt czekoladowy i biały krem - więc wierzch w/g mnie powinien być delikatny jak chmurka... Tak jak pisałam wyżej, podoba mi się ta dekoracja i ją biorę - ale zrobię po swojemu. Mam nadzieję że mi wyjdzie, wtedy wrócę do tego wątku i wkleję fotkę.
Czekam na efekty :)
Jedzenie jest dużo zdrowsze, a warto się zdrowo odżywiać, tylko trzeba jeszcze wiedzieć co gotować, ja korzystam z takich dobrych przepisów, http://multicooker.pl/przepisy/ sama możesz zobaczyć, jedzenie jest zdrowo i naprawdę smaczne.
A my korzystamy z dobrych przepisów na naszej stronie i nie musimy jej "reklamować", w dodatku byle jak. Każdą pracę należy wykonywać prawidłowo.