Forum

Kuchenne porady

pasteryzowanie fasolki po bretońsku

• Autor: sz.ania Data: 2014-05-26 13:22:02

Jak długo się pasteryzuje fasolkę po bretońsku w słoikach robię na wyjazd męża za granice i nie chciałabym aby się nie popsuła.

• Autor: iwciaG Data: 2014-05-26 16:11:15

Myślę, że 15-20 min wystarczy i dla pewności słoiki można po gotowaniu, ułożyć do góry dnem na ściereczce.

• Autor: sz.ania Data: 2014-05-26 22:47:31

dzięki za podpowiedz też tak właśnie zrobiłam 

• Autor: jolka60 Data: 2014-05-26 23:00:13

Wszystkie konserwy mięsne i roślinne wysokobiałkowe (fasolka do nich należy) powinno się pasteryzować trzykrotnie,w odstępach jednp dobowych.ten temat był już kilkakrotnie na WŻ.Nie ryzykowałabym jednego pasteryzowania i to tak krótko.

• Autor: jolka60 Data: 2014-05-26 23:04:13

Wszystkie konserwy mięsne i roślinne wysokobiałkowe (fasolka do nich
    należy) powinno się pasteryzować trzykrotnie,w odstępach jednp
    dobowych.ten temat był już kilkakrotnie na WŻ.Nie ryzykowałabym jednego
    pasteryzowania i to tak krótko.

To znalazłam przed chwilą.Bez problemu znajdziesz tabele.

"
    Tzw. tyndalizacja, czyli metoda potrójnej pasteryzacji stworzona przez Jana Tyndalla, stosowana jest do utrwalania przetworów mięsnych takich jak np. bigos, gulasz, szynka i konserwy oraz grzybów, fasolki, groszku czy kalafiora. Pasteryzacja przeprowadzana jest trzykrotnie co 24 godziny w temperaturze 65 - 85 stopni °C (proces trwa 30 minut). Temperatura taka ma szczególne znaczenie dla produktów posiadających tłuszcz, który 
z jednej strony utrudnia eliminacje bakterii, z drugiej zaś w wyższej temperaturze ulega zniszczeniu, przez co potrawa traci swój charakter. Pojawiające się po każdym etapie opóźnione formy wegetatywne bakterii giną na długi czas, zaś własności produktów mięsnych pozostają zachowane."

Przejdź do pełnej wersji serwisu