U nas makaron z serem białym i truskawkami,koktajle, ryż z truskawkami , i oczywiście ciasta z galaretką i truskawkami a także tylko umyte i takie jedzone
My czekamy na swoje. Zielonych jest sporo, więc myślę, że niedługo można będzie już zajadać. Na razie wyciągnęłam resztki z zamrażarki i były: naleśniki z truskawkami, makaron z truskawkami, koktajle.
Swoich zazdraszczam. Kiedyś babcia miała cały łan. Mamo, co to za smak był! Nie wiem do dziś czy to jakaś odmiana była taka dobra, czy swoje robił fakt, że babcine i samodzielnie zrywane.
Chcę zrobić zapas dżemu, ale chyba jeszcze poczekać trzeba trochę z zakupami.
Wczoraj nazbierałam 5 dorodnych truskawek a dziś 6. Nie wiem co będzie dalej , bo niektóre krzaczki mają wielgachne truskawki, ale one prawie leżą na ziemi i boję się ,żeby nie gniły.
Dla mnie najlepsze zawsze są ze śmietaną cukrem i kajzerką. Potem torciki biszkoptowe z masą z truskawek, koktajle . Pyszne konfitury robię z późniejszych truskawek.
Dla mnie najlepsze zawsze są ze śmietaną cukrem i kajzerką.
Tak razem - truskawki ze śmietaną i cukrem i do tego kajzerka w rękę? Dla mnie owoce, różne zresztą, ze śmietaną i cukrem to tak jak deser, nigdy już nic do tego więcej.
U Babci na wsi był świeży chleb, na to gęsta śmietana, plasterki truskawek i całość posypana odrobiną cukru... Cudo! Zapomniałam o tym, muszę Młodym pokazać, co dobre. :)
To dla mnie tradycją w sezonie są właśnie świeże bułki posmarowane masłem, na to w plastry truskawki i w razie konieczności posypane odrobiną cukru... MNIAM już w piątek miałam takie przepyszne śniadanko w pracy. No i planuję już makaron z truskawkami i biszkopt z galaretką i truskawkami (choć zwykle jadam go u przyjaciółki na imieninach Jolanty - bo to w sezonie)
Dla mnie jako szczęśliwie wywodzącej się z plantacji truskawek cały sezon był pod znakiem truskawek rozgniecionych na talerzu z cukrem, do tego pajda chleba z masłem, pyszności. Jadane niezależnie od pory dnia :) zamiast śniadania / obiadu/ podwieczorka / kolacji :)
U nas na razie truskawki drogie. w piątek kupiliśmy pierwszy raz po 12 zł za 1 kg. nie jadamy słodkich obiadów ani truskawek ze śmietana bo nie lubimy. Jemy świeżutkie lub upiekę ciasto ale dopiero jak cena spadnie.
Codziennie na śniadanie z płatkami, jogurtem i melonem, ostatnio buchty z sosem truskawkowym, bułeczki z truskawkami. No i sałatka macedonia, oczywiście. :)
Ale fajnie ze juz macie truskawki, u nas dopiero za jakies 2 tygodnie najwczesniej beda. Juz planujemy wyjazd na farme i zbiory a to zdjecie z ubieglego sezonu
Masz swoje czy kupne, bo jak tyle szamiesz, to musisz ich mieć sporo. Uwielbiam truskawki i chętnie też bym sobie porobiła z nich różniaste pyszności, ale niestety trzeba się dostosować do rynku zbytu...
Robię przyzwoitą ale... niedaleko jest pizzeria vice mistrza świata w tym temacie... więc przygotuj się na obżarstwo, obok fajny bar, piwa nawet przyzwoity wybór... :)
Wszyscy???? Ulituj się!!! Niech przyjadą Ci, których jak Ciebie, szczerze nie lubię!!! No ale kasę na śmietanę muszisz mieć, bez śmietany nie wpuszczę!!!!
Ja mogę śmietanę przywieźć, bo kupuję mleko od gospodarza, więc naturalnie ekologiczna wiejska będzie w sam raz, a może i jeszcze coś dobrego ubijemy... :))
Robiłam już ciasto z truskawkami, solo, i wczoraj kupiłam truskawki po 3 zł. za kilogram dokupiłam rabarbaru i robię dżem.Dżem w/g przepisu Nikolka19. Ten dżem jest super.:))
Wczoraj ogłosiłam w kuchni tydzień truskawkowy. Na obiad były kluski z truskawkami i białym serem.
Dziś indyk z pikantnym sosem truskawkowym i oczywiście do picia w ten upał kompot z truskawek. I tak co dzień coś będzie truskawkowego. :)
A Wy - robicie już coś z truskawek czy tylko podjadacie świeżutkie?
Może się przyłączycie?
U nas był już makaron z truskawkami, koktajl, naleśniki i cała masa solo :) W planach torcik na zimno i desery. Kocham te owoce ;)
Ja właśnie wcinam takie tylko umyte, pierwszy raz dopiero kupione w tym roku.
U nas makaron z serem białym i truskawkami,koktajle, ryż z truskawkami , i oczywiście ciasta z galaretką i truskawkami a także tylko umyte i takie jedzone
My czekamy na swoje. Zielonych jest sporo, więc myślę, że niedługo można będzie już zajadać. Na razie wyciągnęłam resztki z zamrażarki i były: naleśniki z truskawkami, makaron z truskawkami, koktajle.
Swoich zazdraszczam. Kiedyś babcia miała cały łan. Mamo, co to za smak był! Nie wiem do dziś czy to jakaś odmiana była taka dobra, czy swoje robił fakt, że babcine i samodzielnie zrywane.
Chcę zrobić zapas dżemu, ale chyba jeszcze poczekać trzeba trochę z zakupami.
Wczoraj nazbierałam 5 dorodnych truskawek a dziś 6. Nie wiem co będzie dalej , bo niektóre krzaczki mają wielgachne truskawki, ale one prawie leżą na ziemi i boję się ,żeby nie gniły.
Dla mnie najlepsze zawsze są ze śmietaną cukrem i kajzerką. Potem torciki biszkoptowe z masą z truskawek, koktajle . Pyszne konfitury robię z późniejszych truskawek.
Dla mnie najlepsze zawsze są ze śmietaną cukrem i kajzerką.
Tak razem - truskawki ze śmietaną i cukrem i do tego kajzerka w rękę? Dla mnie owoce, różne zresztą, ze śmietaną i cukrem to tak jak deser, nigdy już nic do tego więcej.Właśnie z kajzerką smakują wyśmienicie. Kajzerka oczywiście w ręku najlepiej świeżutka . Ja jeszcze uwielbiam czarne jagody w tej formie.
U Babci na wsi był świeży chleb, na to gęsta śmietana, plasterki truskawek i całość posypana odrobiną cukru... Cudo! Zapomniałam o tym, muszę Młodym pokazać, co dobre. :)
Taaaa, a skąd weźmiesz śmietanę?
Pierwsze słyszę o czymś takim. Muszę spróbować. :)
Moja bułka musi być świeżutka i chrupiąca jedynie. Naprawdę truskawki w tej formie mogą być pełnowartościowym śniadaniem
Jogurtem greckim zastąpię albo zakwaszę jogurtem słodką śmietanę :) Albo... przylezę do Ciebie!
Taaaa, myślisz, że mnie stać, żeby dodatkowe gęby karmić? U mnie się też nie przelewa! A śmietana już dawno się skończyła. Nie mam!
A u mnie się czasami przelewa zwłaszcza wtedy gdy leję zbyt szybko i powstaje za dużo piany. Staram się jednak uważać aby się nie przelewało...
Polska gościnność
To dla mnie tradycją w sezonie są właśnie świeże bułki posmarowane masłem, na to w plastry truskawki i w razie konieczności posypane odrobiną cukru... MNIAM już w piątek miałam takie przepyszne śniadanko w pracy. No i planuję już makaron z truskawkami i biszkopt z galaretką i truskawkami (choć zwykle jadam go u przyjaciółki na imieninach Jolanty - bo to w sezonie)
Dla mnie jako szczęśliwie wywodzącej się z plantacji truskawek cały sezon był pod znakiem truskawek rozgniecionych na talerzu z cukrem, do tego pajda chleba z masłem, pyszności. Jadane niezależnie od pory dnia :) zamiast śniadania / obiadu/ podwieczorka / kolacji :)
U nas na razie truskawki drogie. w piątek kupiliśmy pierwszy raz po 12 zł za 1 kg. nie jadamy słodkich obiadów ani truskawek ze śmietana bo nie lubimy. Jemy świeżutkie lub upiekę ciasto ale dopiero jak cena spadnie.
U mnie wczoraj na ryneczku były po 7 zł/kg. Moje krzaczki truskawkowe więdna już, brak deszczu okropnie nam dokucza
Zapraszam do mnie .. już po 6,50 zł. A tak na poważnie to powinnaś zajadać się swoimi truskawkami z przydomowego ogródka i zdrowo i tanio ...
Ja kupowałam dzisiaj po 4 zł. Ładne. Truskawki poziomkowe - pierwszy raz spróbowałam. Reszta była po 5 zł.
Codziennie na śniadanie z płatkami, jogurtem i melonem, ostatnio buchty z sosem truskawkowym, bułeczki z truskawkami. No i sałatka macedonia, oczywiście. :)
Ale fajnie ze juz macie truskawki, u nas dopiero za jakies 2 tygodnie najwczesniej beda. Juz planujemy wyjazd na farme i zbiory a to zdjecie z ubieglego sezonu
kluski na parze z sosem truskawkowym i śmietaną ...
Ja kupiłam wieczorem po 5,50zł za kg.
U nas są po 5zł.
U nas po 7-8 zł
U mnie 4-5 zł.
Ja uwielbiam z serem i śmietaną, ale ogólnie w każdej postaci są pyszne, dzis kupiłam po 4 zł .
U nas są od 5 zł do 4 zł
Dzisiaj kupiłam po 7,50 zł i zrobiłam racuszki z sosem truskawkowym :)
Ja cały dzień na truskawach"lecę''....
koktajl, same i znowu koktajl...jutro powtórka...
Masz swoje czy kupne, bo jak tyle szamiesz, to musisz ich mieć sporo. Uwielbiam truskawki i chętnie też bym sobie porobiła z nich różniaste pyszności, ale niestety trzeba się dostosować do rynku zbytu...
Chodza za mną takie racuszki, ale nie bardzo mam kiedy. Pewnie w piątek dopiero zrobię...
U nas leje od rana. Nawet nie zajrzałam przed pracą na bazarek. Ciekawi mnie jak to wpłynie na nasze truskaweczki. I ceny.
Muszę zrobić placki z truskawkami i białą czekoladą, są obłędne!
Proszę o powiadomienie mnie z dwu dniowym wyprzedzeniem kiedy te placki robisz,albowiem tyle czasu potrzebuję, aby do "Cię" dojechać...
Hmmm ... umówmy się, powiadom mnie o dacie wyjazdu, powitam Cię plackami! :)
I pizzą z cukinią...KONIECZNIE !!!
Robię przyzwoitą ale... niedaleko jest pizzeria vice mistrza świata w tym temacie... więc przygotuj się na obżarstwo, obok fajny bar, piwa nawet przyzwoity wybór... :)
Genialne :) A jaka rozpusta szykuje się u Ciebie i do tego jakieś dobre winko lub piwko...:)
Piwko, piwko
Jasne, że pełne... :)
Hurrra, jedziemy wszyscy do Bahati!
Wszyscy???? Ulituj się!!! Niech przyjadą Ci, których jak Ciebie, szczerze nie lubię!!! No ale kasę na śmietanę muszisz mieć, bez śmietany nie wpuszczę!!!!
Właśnie robię zbiórkę w pracy.
Bardzo dobrze, bardzo dobrze!
Ja mogę śmietanę przywieźć, bo kupuję mleko od gospodarza, więc naturalnie ekologiczna wiejska będzie w sam raz, a może i jeszcze coś dobrego ubijemy... :))
Zapisuję cię na te wakacje :)
Super, cieszę się bardzo i już się przygotowuję...:)
Robiłam już ciasto z truskawkami, solo, i wczoraj kupiłam truskawki po 3 zł. za kilogram dokupiłam rabarbaru i robię dżem.Dżem w/g przepisu Nikolka19. Ten dżem jest super.:))
Ja w tamtym roku robiłam konfitury z wiśni z truskawkami. Wyszły cudne i dość smaczne.
Masz u siebie przepis?
Podasz przepis skoro taki dobry? Jakoś nie mogę znaleźć.
Ja zazwyczaj robię truskawkowo-rabarbarowy. Pyszniutki, ale może by spróbować czegoś nowego.
list wysłałam na PV