Forum

Kuchenne porady

Śniadanie dla niejadka

• Autor: abidiasz Data: 2014-05-28 07:14:14

Może Wy wpadniecie na pomysł, bo ja już nie wiem... co dać na śniadanie dziecku, które nie jada: kanapek, wędliny, białego i żółtego sera, parówek, dżemu,miodu,żadnych warzyw oprócz tych "zupowych" i soków warzywnych wyciskanych przeze mnie, żadnych jajek w postaci na miękko, twardo czy jajecznicy i omletu, zup mlecznych typu kasza manna na mleku itp.  Jogurty i serki dopuszczalne,aczkolwiek niechętnie. Mam już dość z tymi śniadaniami, na okrągło tylko płatki sklepowe niezdrowe bardzo. Pomocy!

• Autor: mggi63 Data: 2014-05-28 07:48:45

A dlaczego aż tylu produktów nie lubi?? Jak nie jada zestawów typowo śniadaniowych to serwuj dziecku obiadowo-kolacyjne czyli na ciepło bo coś musi jeść .Różnego rodzaju produkty mączne począwszy od zapiekanek,pizzy,placków,racuchów,kluseczek wszelkiego rodzaju na słodko i na ostro również z ziemniaków można przygotować wiele potraw,wszelkiego rodzaju pasty rybne inne pasty nawet z przemyceniem serów różnego rodzaju,budynie,naleśniki,krokieciki jak lubi z różnymi farszami,pierożki różnego kalibru,kasze,ryz pod każdą,,postacią,wszelkie pasty,pasztety....

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-05-28 08:05:33

Może Wy wpadniecie na pomysł, bo ja już nie wiem... co dać na śniadanie
    dziecku, które nie jada: kanapek, wędliny, białego i żółtego
    sera, parówek, dżemu,miodu,żadnych warzyw oprócz tych
    "zupowych" i soków warzywnych wyciskanych przeze mnie, żadnych jajek w
    postaci na miękko, twardo czy jajecznicy i omletu, zup mlecznych typu kasza
    manna na mleku itp. Jogurty i serki dopuszczalne,aczkolwiek niechętnie.
    Mam już dość z tymi śniadaniami, na okrągło tylko płatki sklepowe
    niezdrowe bardzo. Pomocy!

Myślę, że bardzo pomogą ci wątki:

http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=523732&post=523732

http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=597648&post=597648

http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=608328&post=608328

http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=609638&post=609638

• Autor: dorotaibasia Data: 2014-05-28 08:42:52

Kilka wątków juz w tym temacie przerobiłas:) ale do sedna....zrobić podstawowe badania bo moze anemia jest przyczyną słabego apetytu, jeśli wyniki ok to wrzuć na luz...widocznie taki urok dziecka:) a może zjada wiecej niż Ci sie wydaje? zrób esperyment-przez kilka kolejnych dni zapisuj dokładnie wszystko co dziecko zjadło, może okaże się,że wcale nie jest tego tak mało...tu guma, tam kilka paluszków, łyk słodkiego napoju i trochę sie tego zbierze...nie zmuszaj, raczej zachęcaj, nie biegaj za nim z talerzem, pozwól przygotować coś do jedzenia samemu -nawet jeśli to będą parówki z dżemem:)

• Autor: Gluba666 Data: 2014-05-28 10:49:48

Kilka wątków juz w tym temacie przerobiłas:) ale do sedna....zrobić
    podstawowe badania bo moze anemia jest przyczyną słabego apetytu, jeśli
    wyniki ok to wrzuć na luz...widocznie taki urok dziecka:) a może zjada
    wiecej niż Ci sie wydaje? zrób esperyment-przez kilka kolejnych dni
    zapisuj dokładnie wszystko co dziecko zjadło, może okaże się,że wcale
    nie jest tego tak mało...tu guma, tam kilka paluszków, łyk słodkiego
    napoju i trochę sie tego zbierze...nie zmuszaj, raczej zachęcaj, nie biegaj
    za nim z talerzem, pozwól przygotować coś do jedzenia samemu -nawet
    jeśli to będą parówki z dżemem:)

HARDKOR :)

Przypomniałaś mi, że kiedyś znajoma ptysia przegryzała śledziem. Poważnie :)

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-05-28 11:00:58

To pewnie ty sam, a mówisz, że znajoma.

• Autor: Gluba666 Data: 2014-05-28 11:11:41

Ja z wydziwasów to tylko smażony chleb w jajku posmarowany nutellą :) Pyyycha!

• Autor: matani Data: 2014-05-28 13:09:19

Ja za nutellą to tak sobie przepadam, ale chleb obsmażany w jajku posmarowany dżemorem, mmmm 

Na temat mam płaczących nad dziećmi niejadkami nie wypowiadam się, bo myśli moje na ten temat mocno nieuczesane :P

• Autor: Gluba666 Data: 2014-05-28 13:18:34

Ooo! Z dżemem też super, a z powidłami śliwkowymi jeszcze bardziej super :)

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-05-28 14:18:32

Miałam napisać "zboczeńcy" ale jadam dżem z musztardą, więc się zamknę.

• Autor: Gluba666 Data: 2014-05-28 14:50:20

Dżem i musztarda brzmi ciekawie, muszę kiedyś spróbować zboczeńcu :)

• Autor: bahus Data: 2014-05-29 18:24:43

To wcale nie zboczenie...często w swojej "karierze" robiłem sos oparty na bazie musztardy i dżemu lub nawet konfitur. Świetnie komponuje się z pasztetami i mięsami na zimno.

• Autor: Gluba666 Data: 2014-05-30 13:52:20

Racja. Musztardę z miodem już nie raz łączyłem, muszę spróbować z dżemem.

• Autor: Basialis Data: 2014-05-28 18:02:19

Moj maz jadal musztarde z dzemem z czarnej porzeczki.

• Autor: Bahati Data: 2014-05-28 16:29:15

I już wiem, co na kolację :)

• Autor: dorotaibasia Data: 2014-05-28 16:37:27

Ciesz sie, że nie doświadczasz PMS...wtedy kanapki z paprykarzem popija sie kakao:P i żeby nie było-nie rzyga się po tym jak kot;)

• Autor: Bahati Data: 2014-05-28 16:39:57

a jak co się rzyga??? :D

• Autor: dorotaibasia Data: 2014-05-28 16:49:13

Spróbuj:) pomaga....i wcale się nie rzyga:)

• Autor: Bahati Data: 2014-05-28 16:57:23

Kalorie!!! Na chłopa powrzeszczę - przyjemne z pożytecznym! :D

• Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-05-29 06:06:54

Biedny on będzie za 10 lat, oj, biedny. Cztery PMS-y w domu. Powiesi się, chłopina. :(

• Autor: Bahati Data: 2014-05-29 08:30:21

Już od kilku lat mówi, że będzie kampować w lesie :)

• Autor: Basienkaa0 Data: 2014-05-29 01:11:14

Bigos ze słodkim  plackiem drożdżowym popity mlekiem...to nie ja to mój mąż..

• Autor: Jola666 Data: 2014-05-28 14:42:52

Po przeczytaniu uważam ,że powinno uratować Cię po prostu , i zwyczajnie to :

https://www.google.pl/search?q=%C5%9Bniadanie+dla+niejadka&num=100&client=firefox-a&hs=48J&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=E9iFU9SABsm57AbnvoCIBA&ved=0CCwQsAQ&biw=1680&bih=876

Jeszcze mam oczopląs po przejrzeniu ,może z 1/10 ... Składniki proste .Podobno je się oczami i podobno przykład dają rodzice .........

Czy to jest pierwsze Twoje dziecko ? Bo ja mam troje i już to przerabiałam trzy razy .Jeśli dziecko jest zdrowe to no cóż ...

• Autor: abidiasz Data: 2014-05-28 17:19:26

Ale super te Angry Birds! Wypróbuję na pewno, dzięki! Synek jest moim pierwszym i jedynym dzieckiem (kilkakrotnie roniłam)  więc doświadczeń brak. Kiedyś jadł więcej, od dwóch lat coś mu się porobiło. Był na badaniach, konsultowałam się z dietetykiem - jest zdrowy. W naszym domu nie pije się słodkich napojów, nie je chipsów ani tego typu przekąsek, słodycze kupne raczej rzadko, piekę raz, dwa razy w tygodniu ciasto lub ciasteczka. I tyle. Widocznie ten typ tak ma - ale czasem ciężko...

• Autor: Trusia Data: 2014-05-29 12:22:25

A może poszperaj w księgarni i na dzień dziecka zafunduj mu jakąś książkę kucharską dla dzieci z przepisami i zaczynając od wolnych od szkoły/przedszkola poranków zróbcie coś razem na śniadanie z tej książki. Jeśli dasz młodemu/ej się wykazać i trochę pobałaganić może spróbuje swojego dzieła?

A na sklepowe płatki jest jeden sposób... nie kupować i wyrzucić te które już w domu są. Przez 2-3 dni będzie dramat ale potem jakoś pójdzie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu