Forum

Gawędy o jedzeniu

Jogurt naturalny

• Autor: JustynaH Data: 2014-05-29 11:34:40

Proszę o pomoc. Wczoraj wieczorem postanowiłam zrobić domowy jogurt naturalny, ale nie wiedzieć czemu nie podgrzałam mleka tylko miało temperaturę pokojową i wymieszałam z nim jogurt i zostawiłam na noc. Dzisiaj przypomniało mi się o tym podgrzewaniu i nie wiem co zrobić, czy zostawić to tak jak jest, czy podgrzać całość i w koc zawinąć, czy raczej zmarnowane wszystko i wylać do zlewu ?

Z góry wszystkim dziękuję za rady.

• Autor: stokrotka390 Data: 2014-05-29 12:10:35

Witam, mysle, ze mozesz podgrzac calosc do temperatury 40-45°C, bo w niej najlepiej rozmnazaja sie bakterie jogurtowe, zawinac w koc i zobaczyc czy to cos pomoglo, szkoda wyrzucac. Jeszcze jedno, ten kupiony jogurt to zawieral te potrzebne bakerie jogurtowe?, pytam, bo rozne rzeczy sprzedaja, pozdrawiam.

• Autor: JustynaH Data: 2014-05-29 12:50:13

Witam !

Spróbuję podgrzać i tak jak mówisz zobaczę co wyjdzie. Tak miał te bakterie. Właśnie dlatego, że nie wiadomo, co pakują w żywność staram się czytać etykiety .Dzięki za radę :)

• Autor: anatema Data: 2014-05-30 00:17:48

Jeszcze jedno, ten kupiony jogurt to zawieral te
    potrzebne bakerie jogurtowe?, pytam, bo rozne rzeczy sprzedaja, pozdrawiam.

Zaintrygowałaś mnie ... To można kupić jogurt bez bakterii jogurtowych ? < szok >

• Autor: JustynaH Data: 2014-05-29 16:57:07

Gdyby ktoś miał podobny problem to z góry mówię, że nie wiem czy podgrzanie jogurtu przyniósł jakiś efekt, bo i jogurt i cały dzień wykreślam z życiorysu :(. Nic dzisiaj mi nie wychodzi. Postawiłam jogurt na ogniu i oczywiście przegrzałam wyszły farfocle i poszedł do zlewu :(.

• Autor: Lea2 Data: 2014-06-02 14:20:34

Nie potrzeba od razu wylewać. Możesz zużyć go do zrobienia ciasta drożdżowego lub jogurtowego albo bułeczek :)

• Autor: bahus Data: 2014-05-29 17:27:30

Ja wlewam kilka łyżek jogurtu do litra mleka i pozostawiam na dwa, trzy dni w temperaturze pokojowej. Jeszcze nie było tak aby się nie udało. Latem gdy temperatura wysoka wystarczy 1 dzień. Zimą butelkę można położyć na kaloryfer.

• Autor: Herbaciana Data: 2014-05-29 18:27:39

A latem postawić na słoneczny parapet lub w inne nasłonecznione miejsce.

• Autor: JustynaH Data: 2014-05-29 22:21:04

Dziękuję za radę.Będę pamiętać :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu