Forum

Gawędy o jedzeniu

przetwory i nie tylko z TRUSKAWEK

  • Autor: Weron!ka Data: 2014-05-29 20:24:44

    nazbieraliśmy wczoraj z mężem 10kg truskawek. Zrobiliśmy dżemy i kompoty,  jeszcze jedna tura 10kg i przetwory na zimę zrobione. Teraz moje pytanie: co jeszcze można zrobić z truskawek na zimę oprócz dżemu i kompotu?

  • Autor: hope30 Data: 2014-05-29 20:34:53

    Ja robię dżemy z truskawek...ale:

    1. truskawki z miętą,

    2.truskawki z białą czekoladą,

    3.truskawki z bazylią i pieprzem,

    4.truskawki z kokosem i migdałami

    6.same truskawki

    do tego: galaretkę z truskawek,kompoty,soki,nalewkę,musy i troszkę mrożę..

    ps. tylko ja przerabiam około 60kg, jak nie lepiej

  • Autor: Weron!ka Data: 2014-05-29 20:41:44

    mogłabym prosić o przepis na galaretkę z truskawek oraz z białą czekoladą?

  • Autor: hope30 Data: 2014-05-29 20:49:04

    przepis na truskawki z białą czekoladą jest u aggusi35, a na galaretkę wstawię jutro :)

  • Autor: Weron!ka Data: 2014-05-29 21:07:42

    dzięki wielkie :)

    Pozdrawiam 

  • Autor: hope30 Data: 2014-05-30 16:28:01

    Truskawek biorę na oko...Około2-3 kg..Blenduję je,a potem umieszczam w kokonie z gazy nad garnkiem w celu odcedzenia samego soczku-najlepiej na całą noc.Na każde 100ml czystego soku biorę 100gr cukru i mieszam(najlepiej pałką w makutrze) do rozpuszczenia się cukru całkowicie.Wlewam do wyparzonych malutkich(po koncentracie lub musztardzie) słoiczków-nie pasteryzuję,chociaż 5-7 minut nie zaszkodzi.Tak samo robię z czerwoną porzeczką.Taką galaretkę nauczyła mnie kiedyś robić moja babcia,używam jej do herbaty,albo dzieciaki biorą do wody gazowanej,albo "macham:łyżeczką ze słoiczka jak mnie najdzie na słodkie...

  • Autor: Weron!ka Data: 2014-05-30 19:43:33

    Jutro kolejna tura dżemów i kompotów, a z kolejnych zrobię tą galaretkę bo mnie zaciekawiła :). Aczkolwiek podobnie robiłam mus z malin, zasypywałam cukrem przez sitko prze tarłam i do słoiczków własnie z przecieru pom. albo musztardy. Jadamy ten mus z budyniem :). Dzięki za przepis :)

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-05-30 08:37:01

    Oprócz tych wszystkich wspaniałości proponuję jeszcze dżem z pomarańczami.

  • Autor: piszczalka Data: 2014-06-02 20:15:34

    Ja robię dżemy z truskawek...ale: 1. truskawki z miętą, 2.truskawki z
    białą czekoladą, 3.truskawki z bazylią i pieprzem, 4.truskawki z kokosem
    i migdałami 6.same truskawki do tego: galaretkę z
    truskawek,kompoty,soki,nalewkę,musy i troszkę mrożę.. ps. tylko ja
    przerabiam około 60kg, jak nie lepiej

    Szkoda ze nie podajecie likow do przepisow, sprawdzalam w Twoich nie ma :)))

  • Autor: hope30 Data: 2014-06-02 20:49:28

    truskawki z białą czekoladą, bazylią i pieprzem są Aggusi35, z mięta robię jak zwykłe tylko na koniec wrzucam sporo posiekanej mięty,ładuję do słoiczków i chwilę pasteryzuję, truskawki z migdałami i kokosem robię dokładnie tak samo jak z miętą....Jak zacznę przeróbstwo truskawkowe-postaram się wstawić przepisy :)

  • Autor: piszczalka Data: 2014-06-02 20:57:16

    Ok fajnie :))) w tym roku zaczynam "zabawe" z owocami, zawsze robilam tylko soki z aronii a teraz chce wiecej bo sklepy ze zdrowa zywnoscia sa drogie !

  • Autor: jolka60 Data: 2014-06-02 23:02:08

    Dżem truskawkowy z bazylią i pieprzem też przetestowałam.Bardzo smaczny.podobnie jak i z miętą.W zeszłym roku zrobiłam też z kwiatami czarnego bzu.W tym roku znowu zrobię,póki bez kwietnie,tylko dodam więcej kwiatów (bez łodyżek).Syrop z kwiatów już się "maceruje".Jutro lub pojutrze powtórka.

  • Autor: lexi27 Data: 2014-05-29 20:36:07

    Ale piękne i dorodne ! Ja bym sobie część zamroziła. Do ciasta, koktajlu, galaretki i sosu truskawkowego jak znalazł na zimę !

  • Autor: Weron!ka Data: 2014-05-29 20:44:08

    truskawki były sadzone w tamtym roku z sadzonek, ale to prawda są dorodne. Nie które większe niż kurze jajo L :). Mrozić nie chce bo nie lubimy mrożonych a sos truskawkowy np. do ryżu - mieszam dżem truskawkowy z małą ilością śmietany i tak zjadamy w zimie

  • Autor: Marrakesh Data: 2014-05-30 10:53:51

    Zdecydowanie nalewke :) w zimie nie ma nic piękniejszego od aromatu truskawek jak za oknem -20 :)

  • Autor: Weron!ka Data: 2014-05-30 19:45:02

    Jeśli masz sprawdzony przepis to poproszę na nalewkę. Ja robiłam lat 8 temu jak byłam z córka w ciąży nalewkę z jeżyn własnie z przepisu z WŻ do dzis ją jeszcze mam -  mimo lat nie źle daje po gardle :)

  • Autor: hela36 Data: 2014-05-31 05:56:31

    http://wielkiezarcie.com/recipe99068.html

  • Autor: Marrakesh Data: 2014-06-03 10:25:27

    Oj, przepisu nie mam... robie z głowy. Wygląda to mniej więcej tak, ładne soczyste truskawki, myje szypułkuje, większe przecinam, układam warstwami troche truskawek, troche cukru, troche truskawek troche cukru i tak do wyczerpania składników (mam 10 l słój :) ) to wszystko stoi dzień/dwa jak puści już troche soku wlewam alkohol. Potem wszystko stoi pare miesięcy.Jak uznam że już to przecedzamy i rozlewamy do butelek, owocki pożeramy albo dajemy jako nadzienie do mufinek.

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-05-30 14:21:51

    Witam, uwielbiam truskawki, ale niestety moj ogrodek jest za maly, zeby je tam hodowac, dlatego zazdroszcze Ci szczerze. Mimo to gotuje konfiture zwykla i z biala czekolada (mam w swoich przepisach). W ubieglym roku dostalam do sprobowania konfitury z szampanem i chyba bedzie u mnie w tym roku jej premiera i druga premiera zapowiada sie z kwiatkami z czarnego bzu i rozowym winem. Moze juz ktos takie wyprobowal i podzieli sie wrazeniami?, pozdrawiam i zycze udanych przetworow.

  • Autor: pasia50 Data: 2014-05-30 20:02:04

    Mogę prosic o przepis na truskawki z miętą.

  • Autor: hope30 Data: 2014-05-30 20:13:06

    robię zwykłe truskawki,ale pod koniec na każdy kilogram dodaję 2-4 duże gałązki posiekanej mięty

  • Autor: piszczalka Data: 2014-05-30 19:59:53

    Czy ktos z Was ma sokownik? Mysle nad zakupem, chcialam porobic sokow w tym roku. Czy ułatwil by prace.

  • Autor: hope30 Data: 2014-05-30 20:13:48

    ja mam...stary..ponad 30 letni...ale hula..i soki robi:)

  • Autor: piszczalka Data: 2014-05-30 20:41:24

    Czyli polecasz ?

  • Autor: hope30 Data: 2014-05-31 08:50:19

    Jasne :) na soki przerobisz praktycznie wszystko..A mając Dzieciaki w domku, dobrego domowego soczku nigdy dość :)

  • Autor: piszczalka Data: 2014-06-02 18:58:53

    No to postanowione kupuje :))) a sokowirówka u nas chodzi codziennie bo dzieci pija po szklance soku.

    Herbate słodze miodem i sokami :)))

  • Autor: bea39 Data: 2014-06-27 21:27:39

    Z jabłek dobry sok wychodzi.Cukru dajesz do smaku potem pasteryzujesz mimo wszystko. Swietnie się trzyma.

  • Autor: piszczalka Data: 2014-06-28 08:08:27

    Zamierzam zrobic tez sok z jabłek, znajoma zawsze sie ze mna dzieli ma swoje pyszne.

  • Autor: piszczalka Data: 2014-06-02 20:42:23

    Rozumiem ze z truskawek tez bede mogla robic soki w sokowniku?

  • Autor: hope30 Data: 2014-06-02 20:47:08

    tak :) z wiśni, malin, porzeczek,czarnego bzu,aronii itp

  • Autor: Herbaciana Data: 2014-05-30 20:48:17

    Też mam stary, taki dwudziestoletni. Polecam, a dolnego garnka używam też do smażenia konfitur i pączków.

  • Autor: piszczalka Data: 2014-06-12 22:00:48

    Soki się robią, czy pozniej pasteryzujesz słoiki z sokami? W tamtym roku jak robilam z aronii to nie pasteryzowalam i były ok. 1 słoik mi przeciekł reszta zassała (tych z truskawek nie pasteryzowałam)

  • Autor: jolka60 Data: 2014-05-31 11:18:15

    Mam sokownik.Jeśli robisz soki,polecam.Pierwszy sokownik kupiłam wile lat temu.Zamieniłam go póżniej na nowy,ze stali szlachetnej.Pierwszy był aluminiowy,raczej niewskazany w kontakcie z żywnością,zwłaszcza z kwasami.

  • Autor: Weron!ka Data: 2014-05-31 12:26:39

    moi rodzice mają sokownik stary, chyba się na niego skusze i zrobię prawdziwy sok 

  • Autor: pa1982 Data: 2014-05-31 08:30:20

    Jeśli mogę się wtrącić- z jak robicie kompoty z truskawek?

  • Autor: bogdzia Data: 2014-05-31 08:44:43

    Ja właściwie robię w słojach sok z truskawek, napełniam słoje owocami, zasypuję cukrem, odstawiam do puszczenia soku, następnie dopełniam znów owocami. Zamykam słoje i gotuję. Wody do owoców nie wlewam, szkoda miejsca w słojach na wekowanie wody.

  • Autor: jolka60 Data: 2014-05-31 11:20:45

    Tak jak i ja.

  • Autor: abidiasz Data: 2014-05-31 13:09:45

    A jak długo pasteryzujecie??

  • Autor: jolka60 Data: 2014-05-31 13:50:57

    Jak gotowałąm sok z dużą ilością cukru,podstawiałam butelkę lub słoiczek pod wylot wężyka,z którego wylatywał gorący sok i po napełnieniu natychmiast zamykałam.Nie pasteryzowałam.Butelki-zamykałam specjalnymi gumowymi zatyczkami (jeszcze bywają w sprzedaży) lub zwykłymi smoczkami na butelki (takie kiedyś bywały dla dzieci).Zatyczki gumowe natychmiast się zasysały.Taki sok stał często i 2-3 lata,nie psuł się.Jeśli nie chcesz dać dużo cukru,pasteryzuj krótko, wystarczy kilka minut.Możesz również "pasteryzować" metodą "pod kocyk',bez gotowania.Nie jest ważne,czy się gotuje w wodzie,"praży" w piekarniku czy przykrywa.Ważne jest,jak długo słoik czy butelka pozostaje w temperaturze właściwej dla pasteryzacji.

  • Autor: piszczalka Data: 2014-06-02 20:28:47

    A jak robicie dżemy? Czy można zrobić zdrowy naturalny dżem bez chemii?

  • Autor: hope30 Data: 2014-06-02 20:50:17

    staram się dawać więcej cukru,zamiast żelfiksów i tego typu innych dodatków..

  • Autor: piszczalka Data: 2014-06-02 20:59:35

    Wiecej tzn ile? I wogole nie dajesz tych zelfiksow? Np na 1 kg truskawek ile cukru?

    Zakupilam dzisiaj jakis konfiturex było tam 1 kg owocow i 0,5kg cukru, zrobilam na probe dobre w smaku ale to dla mnie chemia tez a ja bym bardzo chciala naturalne miec :)))

  • Autor: hope30 Data: 2014-06-03 08:19:51

    Jeżeli część dżemów robię bez żelfiksów-to praktycznie podwajam ilość cukru,ale to też nie zawsze....Jeśli owoce są suche(czyli nie naciągnęły deszczu) i bardzo dojrzałe-to zawierają bardzo dużo naturalnych pektyn,które to powodują niepleśnienie przetworów..Zawsze cukru możesz dać mniej-wszystko zależy od Waszego smaku,a słoiczki zapasteryzować :)

  • Autor: Weron!ka Data: 2014-06-02 21:30:44

    ja robię dżemy na żelfixach na 3kg truskawek daję 2 żelfixe i 3/4 kg cukru

  • Autor: a. Data: 2014-06-16 09:50:49

    Można użyć pektyny, z tych, które są teraz na allegro ta jest dobra: http://allegro.pl/pektyna-30-gramow-nie-amidowana-polska-i4330856519.html

  • Autor: piszczalka Data: 2014-06-17 14:21:47

    Dzieki za informacje

  • Autor: piszczalka Data: 2014-06-15 22:34:10

    Chyba juz dosyc mam dzemow i sokow z truskawek :)))

    Pojawiły sie czereśnie. CO robicie z tych owoców? I kiedy sie ich sezon kończy?

  • Autor: megi65 Data: 2014-06-26 19:16:03

    Z czereśniami jest pyszna tarta .. polecam jest pyszna .

  • Autor: piszczalka Data: 2014-06-28 08:07:02

    To moze jeszcze link do tej tarty podasz :)))

  • Autor: megi65 Data: 2014-06-26 19:14:09

    Mój premierowy truskawkowy dżemik. Nie trzymałam się dokładnie żadnego przepisu, poczytałam , podumałam i wyszły mi idealnie takie jakie chciałam. Czerwone, soczyste z mięciutkimi truskawkami , nie przesłodzone z nutką limonki .

  • Autor: Weron!ka Data: 2014-06-27 19:58:37

    Piękny ma kolorek, musi być pyszny :)

  • Autor: bea39 Data: 2014-06-27 21:25:56

    Robiłam teraz dżem truskawek z sokiem z cytryn i miąższem.Super wyszedł, smak i kolor rewelacja.

    Ale dość bo jeszcze inne owoce zostały do przetworzenia :)

  • Autor: bahus Data: 2014-06-29 21:42:02

    No wyszło przepięknie...Pewnie i smacznie...

Przejdź do pełnej wersji serwisu