nazbieraliśmy wczoraj z mężem 10kg truskawek. Zrobiliśmy dżemy i kompoty, jeszcze jedna tura 10kg i przetwory na zimę zrobione. Teraz moje pytanie: co jeszcze można zrobić z truskawek na zimę oprócz dżemu i kompotu?
Truskawek biorę na oko...Około2-3 kg..Blenduję je,a potem umieszczam w kokonie z gazy nad garnkiem w celu odcedzenia samego soczku-najlepiej na całą noc.Na każde 100ml czystego soku biorę 100gr cukru i mieszam(najlepiej pałką w makutrze) do rozpuszczenia się cukru całkowicie.Wlewam do wyparzonych malutkich(po koncentracie lub musztardzie) słoiczków-nie pasteryzuję,chociaż 5-7 minut nie zaszkodzi.Tak samo robię z czerwoną porzeczką.Taką galaretkę nauczyła mnie kiedyś robić moja babcia,używam jej do herbaty,albo dzieciaki biorą do wody gazowanej,albo "macham:łyżeczką ze słoiczka jak mnie najdzie na słodkie...
Jutro kolejna tura dżemów i kompotów, a z kolejnych zrobię tą galaretkę bo mnie zaciekawiła :). Aczkolwiek podobnie robiłam mus z malin, zasypywałam cukrem przez sitko prze tarłam i do słoiczków własnie z przecieru pom. albo musztardy. Jadamy ten mus z budyniem :). Dzięki za przepis :)
Ja robię dżemy z truskawek...ale: 1. truskawki z miętą, 2.truskawki z białą czekoladą, 3.truskawki z bazylią i pieprzem, 4.truskawki z kokosem i migdałami 6.same truskawki do tego: galaretkę z truskawek,kompoty,soki,nalewkę,musy i troszkę mrożę.. ps. tylko ja przerabiam około 60kg, jak nie lepiej
Szkoda ze nie podajecie likow do przepisow, sprawdzalam w Twoich nie ma :)))
truskawki z białą czekoladą, bazylią i pieprzem są Aggusi35, z mięta robię jak zwykłe tylko na koniec wrzucam sporo posiekanej mięty,ładuję do słoiczków i chwilę pasteryzuję, truskawki z migdałami i kokosem robię dokładnie tak samo jak z miętą....Jak zacznę przeróbstwo truskawkowe-postaram się wstawić przepisy :)
Ok fajnie :))) w tym roku zaczynam "zabawe" z owocami, zawsze robilam tylko soki z aronii a teraz chce wiecej bo sklepy ze zdrowa zywnoscia sa drogie !
Dżem truskawkowy z bazylią i pieprzem też przetestowałam.Bardzo smaczny.podobnie jak i z miętą.W zeszłym roku zrobiłam też z kwiatami czarnego bzu.W tym roku znowu zrobię,póki bez kwietnie,tylko dodam więcej kwiatów (bez łodyżek).Syrop z kwiatów już się "maceruje".Jutro lub pojutrze powtórka.
truskawki były sadzone w tamtym roku z sadzonek, ale to prawda są dorodne. Nie które większe niż kurze jajo L :). Mrozić nie chce bo nie lubimy mrożonych a sos truskawkowy np. do ryżu - mieszam dżem truskawkowy z małą ilością śmietany i tak zjadamy w zimie
Jeśli masz sprawdzony przepis to poproszę na nalewkę. Ja robiłam lat 8 temu jak byłam z córka w ciąży nalewkę z jeżyn własnie z przepisu z WŻ do dzis ją jeszcze mam - mimo lat nie źle daje po gardle :)
Oj, przepisu nie mam... robie z głowy. Wygląda to mniej więcej tak, ładne soczyste truskawki, myje szypułkuje, większe przecinam, układam warstwami troche truskawek, troche cukru, troche truskawek troche cukru i tak do wyczerpania składników (mam 10 l słój :) ) to wszystko stoi dzień/dwa jak puści już troche soku wlewam alkohol. Potem wszystko stoi pare miesięcy.Jak uznam że już to przecedzamy i rozlewamy do butelek, owocki pożeramy albo dajemy jako nadzienie do mufinek.
Witam, uwielbiam truskawki, ale niestety moj ogrodek jest za maly, zeby je tam hodowac, dlatego zazdroszcze Ci szczerze. Mimo to gotuje konfiture zwykla i z biala czekolada (mam w swoich przepisach). W ubieglym roku dostalam do sprobowania konfitury z szampanem i chyba bedzie u mnie w tym roku jej premiera i druga premiera zapowiada sie z kwiatkami z czarnego bzu i rozowym winem. Moze juz ktos takie wyprobowal i podzieli sie wrazeniami?, pozdrawiam i zycze udanych przetworow.
Soki się robią, czy pozniej pasteryzujesz słoiki z sokami? W tamtym roku jak robilam z aronii to nie pasteryzowalam i były ok. 1 słoik mi przeciekł reszta zassała (tych z truskawek nie pasteryzowałam)
Mam sokownik.Jeśli robisz soki,polecam.Pierwszy sokownik kupiłam wile lat temu.Zamieniłam go póżniej na nowy,ze stali szlachetnej.Pierwszy był aluminiowy,raczej niewskazany w kontakcie z żywnością,zwłaszcza z kwasami.
Ja właściwie robię w słojach sok z truskawek, napełniam słoje owocami, zasypuję cukrem, odstawiam do puszczenia soku, następnie dopełniam znów owocami. Zamykam słoje i gotuję. Wody do owoców nie wlewam, szkoda miejsca w słojach na wekowanie wody.
Jak gotowałąm sok z dużą ilością cukru,podstawiałam butelkę lub słoiczek pod wylot wężyka,z którego wylatywał gorący sok i po napełnieniu natychmiast zamykałam.Nie pasteryzowałam.Butelki-zamykałam specjalnymi gumowymi zatyczkami (jeszcze bywają w sprzedaży) lub zwykłymi smoczkami na butelki (takie kiedyś bywały dla dzieci).Zatyczki gumowe natychmiast się zasysały.Taki sok stał często i 2-3 lata,nie psuł się.Jeśli nie chcesz dać dużo cukru,pasteryzuj krótko, wystarczy kilka minut.Możesz również "pasteryzować" metodą "pod kocyk',bez gotowania.Nie jest ważne,czy się gotuje w wodzie,"praży" w piekarniku czy przykrywa.Ważne jest,jak długo słoik czy butelka pozostaje w temperaturze właściwej dla pasteryzacji.
Wiecej tzn ile? I wogole nie dajesz tych zelfiksow? Np na 1 kg truskawek ile cukru?
Zakupilam dzisiaj jakis konfiturex było tam 1 kg owocow i 0,5kg cukru, zrobilam na probe dobre w smaku ale to dla mnie chemia tez a ja bym bardzo chciala naturalne miec :)))
Jeżeli część dżemów robię bez żelfiksów-to praktycznie podwajam ilość cukru,ale to też nie zawsze....Jeśli owoce są suche(czyli nie naciągnęły deszczu) i bardzo dojrzałe-to zawierają bardzo dużo naturalnych pektyn,które to powodują niepleśnienie przetworów..Zawsze cukru możesz dać mniej-wszystko zależy od Waszego smaku,a słoiczki zapasteryzować :)
Mój premierowy truskawkowy dżemik. Nie trzymałam się dokładnie żadnego przepisu, poczytałam , podumałam i wyszły mi idealnie takie jakie chciałam. Czerwone, soczyste z mięciutkimi truskawkami , nie przesłodzone z nutką limonki .
nazbieraliśmy wczoraj z mężem 10kg truskawek. Zrobiliśmy dżemy i kompoty, jeszcze jedna tura 10kg i przetwory na zimę zrobione. Teraz moje pytanie: co jeszcze można zrobić z truskawek na zimę oprócz dżemu i kompotu?
Ja robię dżemy z truskawek...ale:
1. truskawki z miętą,
2.truskawki z białą czekoladą,
3.truskawki z bazylią i pieprzem,
4.truskawki z kokosem i migdałami
6.same truskawki
do tego: galaretkę z truskawek,kompoty,soki,nalewkę,musy i troszkę mrożę..
ps. tylko ja przerabiam około 60kg, jak nie lepiej
mogłabym prosić o przepis na galaretkę z truskawek oraz z białą czekoladą?
przepis na truskawki z białą czekoladą jest u aggusi35, a na galaretkę wstawię jutro :)
dzięki wielkie :)
Pozdrawiam
Truskawek biorę na oko...Około2-3 kg..Blenduję je,a potem umieszczam w kokonie z gazy nad garnkiem w celu odcedzenia samego soczku-najlepiej na całą noc.Na każde 100ml czystego soku biorę 100gr cukru i mieszam(najlepiej pałką w makutrze) do rozpuszczenia się cukru całkowicie.Wlewam do wyparzonych malutkich(po koncentracie lub musztardzie) słoiczków-nie pasteryzuję,chociaż 5-7 minut nie zaszkodzi.Tak samo robię z czerwoną porzeczką.Taką galaretkę nauczyła mnie kiedyś robić moja babcia,używam jej do herbaty,albo dzieciaki biorą do wody gazowanej,albo "macham:łyżeczką ze słoiczka jak mnie najdzie na słodkie...
Jutro kolejna tura dżemów i kompotów, a z kolejnych zrobię tą galaretkę bo mnie zaciekawiła :). Aczkolwiek podobnie robiłam mus z malin, zasypywałam cukrem przez sitko prze tarłam i do słoiczków własnie z przecieru pom. albo musztardy. Jadamy ten mus z budyniem :). Dzięki za przepis :)
Oprócz tych wszystkich wspaniałości proponuję jeszcze dżem z pomarańczami.
Ja robię dżemy z truskawek...ale: 1. truskawki z miętą, 2.truskawki z
Szkoda ze nie podajecie likow do przepisow, sprawdzalam w Twoich nie ma :)))białą czekoladą, 3.truskawki z bazylią i pieprzem, 4.truskawki z kokosem
i migdałami 6.same truskawki do tego: galaretkę z
truskawek,kompoty,soki,nalewkę,musy i troszkę mrożę.. ps. tylko ja
przerabiam około 60kg, jak nie lepiej
truskawki z białą czekoladą, bazylią i pieprzem są Aggusi35, z mięta robię jak zwykłe tylko na koniec wrzucam sporo posiekanej mięty,ładuję do słoiczków i chwilę pasteryzuję, truskawki z migdałami i kokosem robię dokładnie tak samo jak z miętą....Jak zacznę przeróbstwo truskawkowe-postaram się wstawić przepisy :)
Ok fajnie :))) w tym roku zaczynam "zabawe" z owocami, zawsze robilam tylko soki z aronii a teraz chce wiecej bo sklepy ze zdrowa zywnoscia sa drogie !
Dżem truskawkowy z bazylią i pieprzem też przetestowałam.Bardzo smaczny.podobnie jak i z miętą.W zeszłym roku zrobiłam też z kwiatami czarnego bzu.W tym roku znowu zrobię,póki bez kwietnie,tylko dodam więcej kwiatów (bez łodyżek).Syrop z kwiatów już się "maceruje".Jutro lub pojutrze powtórka.
Ale piękne i dorodne ! Ja bym sobie część zamroziła. Do ciasta, koktajlu, galaretki i sosu truskawkowego jak znalazł na zimę !
truskawki były sadzone w tamtym roku z sadzonek, ale to prawda są dorodne. Nie które większe niż kurze jajo L :). Mrozić nie chce bo nie lubimy mrożonych a sos truskawkowy np. do ryżu - mieszam dżem truskawkowy z małą ilością śmietany i tak zjadamy w zimie
Zdecydowanie nalewke :) w zimie nie ma nic piękniejszego od aromatu truskawek jak za oknem -20 :)
Jeśli masz sprawdzony przepis to poproszę na nalewkę. Ja robiłam lat 8 temu jak byłam z córka w ciąży nalewkę z jeżyn własnie z przepisu z WŻ do dzis ją jeszcze mam - mimo lat nie źle daje po gardle :)
http://wielkiezarcie.com/recipe99068.html
Oj, przepisu nie mam... robie z głowy. Wygląda to mniej więcej tak, ładne soczyste truskawki, myje szypułkuje, większe przecinam, układam warstwami troche truskawek, troche cukru, troche truskawek troche cukru i tak do wyczerpania składników (mam 10 l słój :) ) to wszystko stoi dzień/dwa jak puści już troche soku wlewam alkohol. Potem wszystko stoi pare miesięcy.Jak uznam że już to przecedzamy i rozlewamy do butelek, owocki pożeramy albo dajemy jako nadzienie do mufinek.
Witam, uwielbiam truskawki, ale niestety moj ogrodek jest za maly, zeby je tam hodowac, dlatego zazdroszcze Ci szczerze. Mimo to gotuje konfiture zwykla i z biala czekolada (mam w swoich przepisach). W ubieglym roku dostalam do sprobowania konfitury z szampanem i chyba bedzie u mnie w tym roku jej premiera i druga premiera zapowiada sie z kwiatkami z czarnego bzu i rozowym winem. Moze juz ktos takie wyprobowal i podzieli sie wrazeniami?, pozdrawiam i zycze udanych przetworow.
Mogę prosic o przepis na truskawki z miętą.
robię zwykłe truskawki,ale pod koniec na każdy kilogram dodaję 2-4 duże gałązki posiekanej mięty
Czy ktos z Was ma sokownik? Mysle nad zakupem, chcialam porobic sokow w tym roku. Czy ułatwil by prace.
ja mam...stary..ponad 30 letni...ale hula..i soki robi:)
Czyli polecasz ?
Jasne :) na soki przerobisz praktycznie wszystko..A mając Dzieciaki w domku, dobrego domowego soczku nigdy dość :)
No to postanowione kupuje :))) a sokowirówka u nas chodzi codziennie bo dzieci pija po szklance soku.
Herbate słodze miodem i sokami :)))
Z jabłek dobry sok wychodzi.Cukru dajesz do smaku potem pasteryzujesz mimo wszystko. Swietnie się trzyma.
Zamierzam zrobic tez sok z jabłek, znajoma zawsze sie ze mna dzieli ma swoje pyszne.
Rozumiem ze z truskawek tez bede mogla robic soki w sokowniku?
tak :) z wiśni, malin, porzeczek,czarnego bzu,aronii itp
Też mam stary, taki dwudziestoletni. Polecam, a dolnego garnka używam też do smażenia konfitur i pączków.
Soki się robią, czy pozniej pasteryzujesz słoiki z sokami? W tamtym roku jak robilam z aronii to nie pasteryzowalam i były ok. 1 słoik mi przeciekł reszta zassała (tych z truskawek nie pasteryzowałam)
Mam sokownik.Jeśli robisz soki,polecam.Pierwszy sokownik kupiłam wile lat temu.Zamieniłam go póżniej na nowy,ze stali szlachetnej.Pierwszy był aluminiowy,raczej niewskazany w kontakcie z żywnością,zwłaszcza z kwasami.
moi rodzice mają sokownik stary, chyba się na niego skusze i zrobię prawdziwy sok
Jeśli mogę się wtrącić- z jak robicie kompoty z truskawek?
Ja właściwie robię w słojach sok z truskawek, napełniam słoje owocami, zasypuję cukrem, odstawiam do puszczenia soku, następnie dopełniam znów owocami. Zamykam słoje i gotuję. Wody do owoców nie wlewam, szkoda miejsca w słojach na wekowanie wody.
Tak jak i ja.
A jak długo pasteryzujecie??
Jak gotowałąm sok z dużą ilością cukru,podstawiałam butelkę lub słoiczek pod wylot wężyka,z którego wylatywał gorący sok i po napełnieniu natychmiast zamykałam.Nie pasteryzowałam.Butelki-zamykałam specjalnymi gumowymi zatyczkami (jeszcze bywają w sprzedaży) lub zwykłymi smoczkami na butelki (takie kiedyś bywały dla dzieci).Zatyczki gumowe natychmiast się zasysały.Taki sok stał często i 2-3 lata,nie psuł się.Jeśli nie chcesz dać dużo cukru,pasteryzuj krótko, wystarczy kilka minut.Możesz również "pasteryzować" metodą "pod kocyk',bez gotowania.Nie jest ważne,czy się gotuje w wodzie,"praży" w piekarniku czy przykrywa.Ważne jest,jak długo słoik czy butelka pozostaje w temperaturze właściwej dla pasteryzacji.
A jak robicie dżemy? Czy można zrobić zdrowy naturalny dżem bez chemii?
staram się dawać więcej cukru,zamiast żelfiksów i tego typu innych dodatków..
Wiecej tzn ile? I wogole nie dajesz tych zelfiksow? Np na 1 kg truskawek ile cukru?
Zakupilam dzisiaj jakis konfiturex było tam 1 kg owocow i 0,5kg cukru, zrobilam na probe dobre w smaku ale to dla mnie chemia tez a ja bym bardzo chciala naturalne miec :)))
Jeżeli część dżemów robię bez żelfiksów-to praktycznie podwajam ilość cukru,ale to też nie zawsze....Jeśli owoce są suche(czyli nie naciągnęły deszczu) i bardzo dojrzałe-to zawierają bardzo dużo naturalnych pektyn,które to powodują niepleśnienie przetworów..Zawsze cukru możesz dać mniej-wszystko zależy od Waszego smaku,a słoiczki zapasteryzować :)
ja robię dżemy na żelfixach na 3kg truskawek daję 2 żelfixe i 3/4 kg cukru
Można użyć pektyny, z tych, które są teraz na allegro ta jest dobra: http://allegro.pl/pektyna-30-gramow-nie-amidowana-polska-i4330856519.html
Dzieki za informacje
Chyba juz dosyc mam dzemow i sokow z truskawek :)))
Pojawiły sie czereśnie. CO robicie z tych owoców? I kiedy sie ich sezon kończy?
Z czereśniami jest pyszna tarta .. polecam jest pyszna .
To moze jeszcze link do tej tarty podasz :)))
Mój premierowy truskawkowy dżemik. Nie trzymałam się dokładnie żadnego przepisu, poczytałam , podumałam i wyszły mi idealnie takie jakie chciałam. Czerwone, soczyste z mięciutkimi truskawkami , nie przesłodzone z nutką limonki .
Piękny ma kolorek, musi być pyszny :)
Robiłam teraz dżem truskawek z sokiem z cytryn i miąższem.Super wyszedł, smak i kolor rewelacja.
Ale dość bo jeszcze inne owoce zostały do przetworzenia :)
No wyszło przepięknie...Pewnie i smacznie...