Jeśli dasz za dużo zakwasu chlebek będzie kwaśny (hmmm, niektórzy tak lubią).
Ale z młodym zakwasem to zazwyczaj jest zagadka - ja, kiedy mój zakwas był młody dawałam go ciut więcej niz w przepisie, ponieważ młody zakwas jest słabszy.W związku z tym - ciasto na młodym zakwasie często dłużej wyrasta. Starszy zakwas, ustabilizowany daję już według przepisu.
Na tej stronie jest również mnóstwo informacji o pieczeniu na zakwasie, o pielęgnacji zakwasu, warto sie z taą stronką zapoznac, zeby wypieki na zakwasie były udane.
Mój zakwas robi się juz 3 dzień, ładnie bąbelkuje i w ogóle myślę jest ok, zapach ma też dobry, urósł po czym sam opadł, czy to jest możliwe???Bo widzę po po ściance słoika.
Mam takie pytanie czy mogę zrobić zakwas z mąki razowej 2000???
Mój pierwszy robiłam z żytniej 720, omyłkowo kupiłam typ 2000 miała być żytnia a kupiłam razową, wygląda jak drobno zmielone otręby.
Czy wyjdzie mi zakwas z takiej mąki hodowany prze 5-6 dni???
Tak wyjdzie zakwas z tej mąki, ja taki robię :)
http://www.mojewypieki.com/przepis/zakwas
Dziękuje za odpowiedź, ta mąka jest taka szara prawda???
Tak szara :)
Jeszcze dodatkowo mam pytanie:
czy przy robieniu chleba na zakwasie, ważne jest zachowanie proporcji zakwasu w stosunku do mąki???
np. 250 zakwasu na 500kg mąki (różne, mieszane)
Na to pytanie nie znam odpowiedzi. Myślę, że proporcje są ważne, ale jakie są prawidłowe to nie wiem, po prostu robię chlebki wg.przepisów.
Wszystko zależy od przepisu.
Jeśli dasz za dużo zakwasu chlebek będzie kwaśny (hmmm, niektórzy tak lubią).
Ale z młodym zakwasem to zazwyczaj jest zagadka - ja, kiedy mój zakwas był młody dawałam go ciut więcej niz w przepisie, ponieważ młody zakwas jest słabszy.W związku z tym - ciasto na młodym zakwasie często dłużej wyrasta. Starszy zakwas, ustabilizowany daję już według przepisu.
Na początek polecam ten przepis : http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/chleb-codzienny
Na tej stronie jest również mnóstwo informacji o pieczeniu na zakwasie, o pielęgnacji zakwasu, warto sie z taą stronką zapoznac, zeby wypieki na zakwasie były udane.Mój zakwas robi się juz 3 dzień, ładnie bąbelkuje i w ogóle myślę jest ok, zapach ma też dobry, urósł po czym sam opadł, czy to jest możliwe???Bo widzę po po ściance słoika.
Zobacz tu :)