Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Bukowina Tatrzańska,ciekawe miejsca,okolica

• Autor: wiolka110471 Data: 2014-06-11 17:21:59

Witam postanowiłam w tym roku urlop w górach,mieszkam na Kaszubach trzeba lekkiej zmiany :)Noclegi w wyniku poczty pantoflowej zaklepane w  Bukowinie Tatrzańskiej.I teraz pojawił się problem,co można zwiedzić w okolicy,nie potafię usiedzieć w miejscu Zakopane wiadomo z dziećmi zaliczymy ,ale może jest ktoś na forum z okolic i może coś polecić.Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.Będziemy własnym transportem więc nie ma problemu z dojazdami na wycieczki.Pozdrawiam

• Autor: gabigold Data: 2014-06-11 20:14:22

Witaj, byłam już kilka razy, same baseny termalne już są super, polecam .

• Autor: Rzymianka Data: 2014-06-11 21:39:24

Polecam zamek  w Niedzicy nad zalewem Czorsztyńskim , jest tam też elektrownia nad zaporą. W sezonie pływa  statek wycieczkowy  po zalewie.

Jeżeli interesuje Cię to Sanktuarium Matki Bożej Ludźmierskiej w Ludźmierzu - kilka kilometrów od Nowego Targu, W Zakopanem  - Cmentarz  Na Pęksowym Brzysku .

• Autor: aggusia35 Data: 2014-06-11 22:21:40

Dorzucę lody w Nowym Targu na rynku koniecznie musicie spróbować.

• Autor: aggusia35 Data: 2014-06-11 22:20:41

weźcie paszporty dla dzieci z Bukowiny masz 15 km na Słowację a tam jest o wiele piękniej dla mnie i nie ma tłumów.

• Autor: vikunia Data: 2014-06-27 14:48:49

Od paru lat w Unii jeździmy bez paszportów :)

• Autor: bahus Data: 2014-06-27 15:22:54

O kurcze ...nie wiedziałem...

• Autor: matani Data: 2014-06-27 16:07:26

Pewnie tak :) tylko nieletnie dzieci jakiś dokument muszą mieć, w razie kontroli przez pograniczników.

• Autor: as Data: 2014-06-27 17:00:03

ale dziecko musi mieć paszport lub tymczasowy dowód osobisty by przekroczyć granicę również w Unii. My mam tymczasowe dowody bo taniej, a na Unię wystarczą. 

• Autor: aggusia35 Data: 2014-06-30 21:34:17

to niestety nie dotyczy dzieci :(

• Autor: ewelina111 Data: 2014-06-12 06:23:36

A Tatry? Zatłoczone w sezonie, ale przepiękne. Są trasy trudniejsze, ale też i łatwe, krótsze. Od strony Bukowiny też jest trochę szlaków. No i oczywiście Morskie Oko. Piękna okolica.

• Autor: 33lorelai Data: 2014-06-12 12:42:23

ja nie będę obiektywna w polecaniu -bo jako fanatyczka wypraw górskich,mogę Ci polecić tylko ,a może i aż nasze cudowne góry;)))

ale jeśli macie własny transport-to jesteście niezależni-zastanówcie się nad Słowacją -jaskinia Bielska-w miejscowości Tatrzańska Kotlina-cudowne miejsce,niesamowite wrażenia-dojazd bezproblemowy-droga prosta jak,,w mordę strzelił''-przez Łysą Polanę,parking dokładnie przed wejściem na szlak do jaskini.

U nas -jeśli z dziećmi-to najprostsze i najpiękniejsze szlaki-Kościeliska-koniecznie z wąwozem Kraków,

Strążyska-aż do wodospadu.Wjazdu na Kasprowy nie polecam z racji marnowania czasu na stanie w kolejce po bilety-chyba że masz możliwość rezerwacji i opłaty biletu przez internet-wtedy wchodzisz bez kolejki(a i wycieczka warta swojej ceny tylko przy pięknej pogodzie,jak zresztą całe Tatry)

Jaskinia Bielska-jest warta odwiedzin niezależnie od pogody...pozdrawiam!

• Autor: wiolka110471 Data: 2014-06-12 15:11:27

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi na listę zapisane na pewno skorzystam.Pozdrawiam

• Autor: sylwia4012 Data: 2014-06-30 20:48:37

ja najczęściej zatrzymuję się w http://www.accorhotels.com/hotel-directory/pl/europa/polska/zakopane/hotel-zakopane.htm z uwagi na świetną lokalizację, rezerwację bez problemu. Zwiedzam co się da i gdzie się da. Jeśli mam ochotę na aktywny wypoczynek to przejdę kilka tras, zajde i w słowackie Tatry, a jak chcę poleniuchować to do Term niedaleko, a i w Zakopanem jest co robić, by się nie narobić. Zależy co wolisz.

• Autor: wiolka110471 Data: 2014-07-14 23:27:58

Witam ,wróciłam z wakacji co prawda pogoda zweryfikowała trochę plany,ale okolice piękne.Zaliczyłam :):) Zakopane(typowy miejski turysta)niestety deszcz i z Kasprowego nici .Bukowina ,Czarna Góra z krzyżem i Białka ,skałki jest co oglądać.Miałam okazję zobaczyć rzeczkę na moście na Jurgow przed opadami i po jednym dniu opadów.Przestałam się dziwić w jakim tempie potrafi was zalać.Zimny dzień 13*C w dzień w lipcu coś okropnego spędziłam w Białce na termach ,dzieci miały frajdę .Woda wspaniała.I zdecydowanie polecam Jaskinię Bielańską na niedalekiej Słowacji,PRZEPIĘKNA.No i oczywiście tradycyjnie w tych okolicach ,Spływ Dunajcem,Szczawnica,Czorsztyn.Okolice wspaniałe ,skorzystałam z  waszych podpowiedzi za co bardzo dziękuję a teraz mogę zaprosić na Kaszuby ,które w niczym nie ustępują

• Autor: aggusia35 Data: 2014-07-23 19:39:46

Jaskinia Bielańska jest piękna, ale piękniejsza jest Lodowa, ale to zwiedzisz przy następnej okazji. Cieszę się, że miałaś wspaniały urlop.:)

• Autor: Basienkaa0 Data: 2014-07-25 08:28:42

Kiedyś z tym krzyżem, który jest umieszczony na Litwince miałam taką śmieszną przygodę, historię- jechaliśmy na krzesełkach na wyciągu na Koltelnicę z nami jechał Młody Człowiek, który przez komórkę relacjonowała swojej żonie, dziewczynie co widzi przed i za sobą i w pewnym momencie oglądając się za siebie mówi "o i zobacz Giewont widzę i krzyż na nim"- kto zna te rejony to wie gdzie Rzym a gdzie Krym:)

• Autor: aggusia35 Data: 2014-07-25 20:59:34

• Autor: remik21 Data: 2014-11-26 14:11:06

Myślę że warto uderzyć w Zakopane dookoła jest co zwiedzać i gdzie spacerować, ja np. uwielbiam czynny wypoczynek więc to mój żywioł, ostatnio będąc tam nocowaliśmy tutaj http://www.jagiellonska34.pl/ i ten nocleg szczerze polecam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu