Forum

Kuchenne porady

jak zrobić pyszny dżem z truskawek bez żelfiksu?

  • Autor: iza1 Data: 2014-06-13 10:16:43

    chcę zrobić ' taki prawdziwy' , jaki macie pyszny sprawdzony? mam 4 kg truskawek do przerobienia.

  • Autor: mariateresa Data: 2014-06-13 13:12:46

    Nie,  nie mam sprawdzonego przepisu i przyznam,  że dżemu,  konfitur,  powideł,  galaretek  itp... sama nie robiłam.    Ale w czasach które dobrze pamiętam,  cukru żelującego w kuchniach nie było -  i dżem nie spływał nam z bułki,   mama dawała  "swojski"  do rogali czy  pączków  -  i bokami też nie wypływało.   Myślę że proporcje i odparowanie wody  -  tu koleżanki na pewno  dadzą Ci fachowe porady.

    Natomiast powidła  mama robiła w .....  prodiżu  -  bez mieszania i pilnowania  -  i gorące nakładała do słoiczków.  Przepyszne.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2014-06-13 14:32:00

    Moja teściowa robi taką konfiturę z truskawek w piekarniku, w zasadzie konfitura robi się sama

    Składniki

    3 kg truskawek
    0,75kg
    cukru /jeśli wolisz słodsze to daj więcej - do 1 kg max.

    Wykonanie

    Obrane truskawki zasypać cukrem, odstawić na 24 godziny. Na drugi dzień przełożyć
    owoce do większego rondla i  wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni C na ok. 4 -5 godz.  Gorące nakładać do słoików /do pełna/, zakręcać, odwracać i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

    Poza tym są tu chyba dżemy Uretana - dwa przepisy, jeden robiłam i jest ok. Wejdź na stronę użytkownika Uretan.

    tak, są 2 przepisy, robiłam kiedyś ten ekstra

    http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=294&user=94785

    i takie też robiłam  http://wielkiezarcie.com/recipe9745.html  tu nie otrzymujemy dżemu, ale całe truskaweczki zatopione w syropie


  • Autor: iza1 Data: 2014-06-13 14:54:15

    Moja teściowa robi taką konfiturę z truskawek w piekarniku, w zasadzie
    konfitura robi się sama Składniki 3 kg truskawek 0,75kg cukru /jeśli
    wolisz słodsze to daj więcej - do 1 kg max. Wykonanie Obrane truskawki
    zasypać cukrem, odstawić na 24 godziny. Na drugi dzień przełożyć owoce
    do większego rondla i  wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do
    150-160 stopni C na ok. 4 -5 godz.  Gorące nakładać do słoików
    /do pełna/, zakręcać, odwracać i pozostawić do całkowitego
    ostudzenia. Poza tym są tu chyba dżemy Uretana - dwa przepisy, jeden
    robiłam i jest ok. Wejdź na stronę użytkownika Uretan. tak, są 2
    przepisy, robiłam kiedyś ten
    ekstra http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=294&user=94785 i
    takie też robiłam  http://wielkiezarcie.com/recipe9745.html 
    tu nie otrzymujemy dżemu, ale całe truskaweczki zatopione w syropie

    dziękuję bardzo, zrobię ten Uretana

  • Autor: marzena89gb Data: 2014-06-13 21:15:37

    Każde owoce które przeznaczam na dżem , smażę aż odparuje dobrze woda , potem sypię cukier "na oko" podsmażam jeszcze z cukrem 15 min i gorące wkładam w słoiczka zakręcamy i gotowe .

  • Autor: bytomianka Data: 2014-06-14 13:21:40

    Też tak robię.:))

  • Autor: Ania35 Data: 2014-06-15 21:35:34

    I ja tak robię. Słoiczki daję do piekarnika aby były gorące i do gorących daję gorący dżem. Zakręcam i odstawiam aż ostygną wieczkiem do dołu.

  • Autor: Piper Data: 2014-06-15 23:33:30

    mrozony dzem z truskawek jest WYJATKOWY!!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu