Nie, nie mam sprawdzonego przepisu i przyznam, że dżemu, konfitur, powideł, galaretek itp... sama nie robiłam. Ale w czasach które dobrze pamiętam, cukru żelującego w kuchniach nie było - i dżem nie spływał nam z bułki, mama dawała "swojski" do rogali czy pączków - i bokami też nie wypływało. Myślę że proporcje i odparowanie wody - tu koleżanki na pewno dadzą Ci fachowe porady.
Natomiast powidła mama robiła w ..... prodiżu - bez mieszania i pilnowania - i gorące nakładała do słoiczków. Przepyszne.
Moja teściowa robi taką konfiturę z truskawek w piekarniku, w zasadzie konfitura robi się sama
Składniki
3 kg truskawek 0,75kg cukru /jeśli wolisz słodsze to daj więcej - do 1 kg max.
Wykonanie
Obrane truskawki zasypać cukrem, odstawić na 24 godziny. Na drugi dzień przełożyć owoce do większego rondla i wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni C na ok. 4 -5 godz. Gorące nakładać do słoików /do pełna/, zakręcać, odwracać i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Poza tym są tu chyba dżemy Uretana - dwa przepisy, jeden robiłam i jest ok. Wejdź na stronę użytkownika Uretan.
Moja teściowa robi taką konfiturę z truskawek w piekarniku, w zasadzie konfitura robi się sama Składniki 3 kg truskawek 0,75kg cukru /jeśli wolisz słodsze to daj więcej - do 1 kg max. Wykonanie Obrane truskawki zasypać cukrem, odstawić na 24 godziny. Na drugi dzień przełożyć owoce do większego rondla i wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni C na ok. 4 -5 godz. Gorące nakładać do słoików /do pełna/, zakręcać, odwracać i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Poza tym są tu chyba dżemy Uretana - dwa przepisy, jeden robiłam i jest ok. Wejdź na stronę użytkownika Uretan. tak, są 2 przepisy, robiłam kiedyś ten ekstra http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=294&user=94785 i takie też robiłam http://wielkiezarcie.com/recipe9745.html tu nie otrzymujemy dżemu, ale całe truskaweczki zatopione w syropie
Każde owoce które przeznaczam na dżem , smażę aż odparuje dobrze woda , potem sypię cukier "na oko" podsmażam jeszcze z cukrem 15 min i gorące wkładam w słoiczka zakręcamy i gotowe .
chcę zrobić ' taki prawdziwy' , jaki macie pyszny sprawdzony? mam 4 kg truskawek do przerobienia.
Nie, nie mam sprawdzonego przepisu i przyznam, że dżemu, konfitur, powideł, galaretek itp... sama nie robiłam. Ale w czasach które dobrze pamiętam, cukru żelującego w kuchniach nie było - i dżem nie spływał nam z bułki, mama dawała "swojski" do rogali czy pączków - i bokami też nie wypływało. Myślę że proporcje i odparowanie wody - tu koleżanki na pewno dadzą Ci fachowe porady.
Natomiast powidła mama robiła w ..... prodiżu - bez mieszania i pilnowania - i gorące nakładała do słoiczków. Przepyszne.
Moja teściowa robi taką konfiturę z truskawek w piekarniku, w zasadzie konfitura robi się sama
Składniki
3 kg truskawek
0,75kg cukru /jeśli wolisz słodsze to daj więcej - do 1 kg max.
Wykonanie
Obrane truskawki zasypać cukrem, odstawić na 24 godziny. Na drugi dzień przełożyć owoce do większego rondla i wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni C na ok. 4 -5 godz. Gorące nakładać do słoików /do pełna/, zakręcać, odwracać i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Poza tym są tu chyba dżemy Uretana - dwa przepisy, jeden robiłam i jest ok. Wejdź na stronę użytkownika Uretan.
tak, są 2 przepisy, robiłam kiedyś ten ekstra
http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=294&user=94785
i takie też robiłam http://wielkiezarcie.com/recipe9745.html tu nie otrzymujemy dżemu, ale całe truskaweczki zatopione w syropie
Moja teściowa robi taką konfiturę z truskawek w piekarniku, w zasadzie
dziękuję bardzo, zrobię ten Uretanakonfitura robi się sama Składniki 3 kg truskawek 0,75kg cukru /jeśli
wolisz słodsze to daj więcej - do 1 kg max. Wykonanie Obrane truskawki
zasypać cukrem, odstawić na 24 godziny. Na drugi dzień przełożyć owoce
do większego rondla i wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do
150-160 stopni C na ok. 4 -5 godz. Gorące nakładać do słoików
/do pełna/, zakręcać, odwracać i pozostawić do całkowitego
ostudzenia. Poza tym są tu chyba dżemy Uretana - dwa przepisy, jeden
robiłam i jest ok. Wejdź na stronę użytkownika Uretan. tak, są 2
przepisy, robiłam kiedyś ten
ekstra http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=294&user=94785 i
takie też robiłam http://wielkiezarcie.com/recipe9745.html
tu nie otrzymujemy dżemu, ale całe truskaweczki zatopione w syropie
Każde owoce które przeznaczam na dżem , smażę aż odparuje dobrze woda , potem sypię cukier "na oko" podsmażam jeszcze z cukrem 15 min i gorące wkładam w słoiczka zakręcamy i gotowe .
Też tak robię.:))
I ja tak robię. Słoiczki daję do piekarnika aby były gorące i do gorących daję gorący dżem. Zakręcam i odstawiam aż ostygną wieczkiem do dołu.
mrozony dzem z truskawek jest WYJATKOWY!!!!